Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O întâmplare artistică la superlativ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Cultură » O întâmplare artistică la superlativ
O întâmplare artistică la superlativ

O întâmplare artistică la superlativ

Cenaclul „Buna Vestire” la Băile Tuşnad

Ceea ce trebuia să fie o modestă întâlnire între membrii Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, condus de poetul Ionel Simota, şi un grup de pensionari veniţi la tratament la Băile Tuşnad, s-a transformat într-o manifestare artistică de referinţă. De unde, la început, erau prezenţi, în spaţiul de la Hotelul Tuşnad vreo 50 de participanţi, numărul celor aflaţi în perimetrul manifestării a crescut, pe măsură ce timpul trecea, trecând binişor de 200.

În ceea ce priveşte partea literară, Ionel Simota a citit mai multe poezii din ultimul său volum „Cântare şi tăcere”, Geta Mănilă a prezentat câteva creaţii din volumul abia ieşit de sub tipar, „Caut ochii ploii”, Ştefan Danciu a citit un fragment din romanul „Refugiul” şi mai multe epigrame.

Cu verva şi talentul său inimitabile, Gigi Filip a întreţinut, pe toată durata întâlnirii, întinsă pe vreo 3 ore, o atmosferă extrem de agreabilă, cei prezenţi riscând pierderea mesei de seară pentru a nu părăsi evenimentul.

Muzica folk a fost prezentă în acest spectacol sui generis prin prestaţia excelentă a doi tineri interpreţi, pe cât de agreabili, pe atât de talentaţi, ambii elevi la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc: Mihaela Ivan şi Alin Cucoş.

Un punct de referinţă în ceea ce priveşte partea muzicală a fost microrecitalul, în două secvenţe, al celei care a „orchestrat” manifestarea de la Băile Tuşnad: Cornelia Fazekas. Beneficiind de negative de o calitate excepţională, Cornelia a prezentat, cu talentul şi profesionalismul ei binecunoscute, un buchet din nestematele eterne ale melosului popular românesc. Şi pentru că printre cei prezenţi se găseau şi etnici maghiari, bunul simţ a obligat-o pe interpretă să le ofere acestora şi două melodii în limba lor. A la bon entendeur, salut!

De fapt, întâlnirea a continuat şi după terminarea ei „oficială”, autorii prezenţi dialogând cu oamenii, oferind autografe pe volumele de poezie şi proză.

Au fost exprimate, în discuţiile purtate, bucuria participării la o asemenea manifestare, aducându-se mulţumiri calde celor ce au organizat-o şi susţinut-o.

Profesorul şi scriitorul târg-mureşean Petru Curticăpean ne spunea, de pildă, că o asemenea manifestare era exact de ceea ce aveau nevoie oamenii, marea majoritate pensionari, veniţi mai ales la tratament.

Aderenţa celor prezenţi la evenimentul realizat de Cenaclul „Buna Vestire” la Băile Tuşnad dovedeşte din plin că actul de cultură este extrem de binevenit, inclusiv pentru oamenii care au venit într-o staţiune să se tămăduiască sau să se relaxeze.

Dan Luduşan

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Uite ca am ajuns acesta pagina web despre O întâmplare artistică la superlativ
    , cautand despre maramu. Acum iti spun ca faci treaba super.
    iti recomand sa cunosti si saitul http://cazare-maramures.net un site despre
    maramureseni. Mult spor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.