Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O grupare infracţională care se ocupa cu trafic de ţigări a fost destructurată de poliţiştii harghiteni şi mureşeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » O grupare infracţională care se ocupa cu trafic de ţigări a fost destructurată de poliţiştii harghiteni şi mureşeni
O grupare infracţională care se ocupa cu trafic de ţigări a fost destructurată de poliţiştii harghiteni şi mureşeni

O grupare infracţională care se ocupa cu trafic de ţigări a fost destructurată de poliţiştii harghiteni şi mureşeni

Acţiunea este cea mai mare din ultimii 10 ani la nivelul IPJ Harghita: 10 persoane reţinute, confiscarea a peste 15.000 de pachete de ţigări şi 38 de telefoane mobile

 

În anul 2014 a demarat o amplă acţiune la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita care s-a finalizat, în această lună, cu reţinerea şi arestarea preventivă a 10 persoane care făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa cu traficul de ţigări de contrabandă.

Şeful IPJ Harghita, chestor de poliţie Radu Sandu Moldovan, spunea, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, că toată această activitate a cuprins 3 faze, şi anume: o primă fază de documentare, în cadrul căreia s-a arătat că această grupare activează pe raza judeţelor Harghita şi Mureş; faza de flagrant, când s-au efectuat două prinderi în flagrant, alte percheziţii domiciliare şi arestarea preventivă a 7 persoane; şi extinderea cercetărilor, ocazie cu care s-au reţinut alte 3 persoane şi s-au confiscat aproape 3.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

„Mai urmează o fază, pentru a vedea de unde procurau aceste ţigarete. Avem nişte piste, pentru că atâta timp cât punctul de aprovizionare nu-l anihilăm, de acolo se vor mai aproviziona şi alţii”, spunea chestorul de poliţie Radu Sandu Moldovan.

 

 Firul poveştii

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent şef principal Gheorghe Filip, arăta că această acţiune a început anul trecut, în septembrie, când la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Harghita s-a deschis un dosar penal pentru depistarea de persoane despre care existau informaţii că se ocupă cu traficul de ţigarete.

După 6 luni, timp în care poliţiştii, sub coordonarea prim-procurorului şi cu sprijinul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, precum şi cu ajutorul specialiştilor din celelalte instituţii, au fost culese indicii şi s-au obţinut multiple date, pe 25 februarie s-au realizat două flagrante în Corund şi Lupeni şi alte 14 percheziţii domiciliare.

Cu această ocazie au fost ridicate, în primă fază, 3 autoturisme cu care erau transportate produsele de contrabandă, dar şi 14.568 pachete de ţigări de mărci diferite, 100 litri de alcool, 1.950 de euro, 52.000 de forinţi, 14.000 de lei, 38 de telefoane mobile şi două staţii de emisie-recepţie, prejudiciul total fiind estimat la 300.000 de lei.

În urma acestor flagrante şi percheziţii, 8 persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, 5 din judeţul Harghita (Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc) şi 3 din judeţul Mureş au fost reţinute, iar faţă de 7 dintre acestea au fost emise mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pentru comiterea a două infracţiuni prevăzute în Codul vamal – contrabandă de ţigări – şi în Codul fiscal – deţinerea  în afara antrepozitului fiscal a peste 10.000 de ţigarete sau a peste 40 de litri de alcool etilic.

 

 În urma extinderii cercetărilor…

…la începutul săptămânii trecute, pe 16 martie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, în colaborare cu IPJ Harghita şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Mureş, sub coordonarea DIICOT Harghita au efectuat alte 5 percheziţii domiciliare, din care 4 pe raza municipiului Miercurea-Ciuc şi una în judeţul Mureş.

Cu această ocazie, la reşedinţa din zona Széceny a lui S.E. – mai exact în centrala termică şi într-o dependinţă a imobilului – au fost găsite 1.135 pachete de ţigări. Câteva sute de pachete au fost găsite şi în două autoturisme deţinute de acesta. De asemenea, într-un container aflat pe un teren neîmprejmuit, în imediata vecinătate a reşedinţei lui S.E., s-au găsit alte 1.520 de pachete de ţigări.

În urma percheziţiilor s-au mai ridicat 7 telefoane mobile şi mai multe cartele SIM utilizate de membrii grupării în activităţile infracţionale desfăşurate. Biroul Vamal de Interior Harghita a stabilit un prejudiciu aferent ţigărilor confiscate în valoare de 34.118 lei.

De asemenea, faţă de 3 persoane s-a dispus arestarea preventivă, fiind cercetate pentru „Constituirea unui grup infracţional”, dar şi pentru contrabandă cu ţigări, respectiv deţinerea a peste 10.000 de ţigarete ori a 40 de litri de alcool etilic.

Dacă persoanele cercetate în acest caz vor fi găsite vinovate, vor putea fi condamnate la închisoare între 2 şi 7 ani.

 

 În premieră

Şeful IPJ Harghita spunea că în acest caz s-a înregistrat şi o premieră, una care poate fi hazlie: „pentru prima dată s-a întâmplat următoarea chestiune: trei dintre autori, în momentul în care au auzit că ceilalţi au fost prinşi, s-au prezentat singuri la procurori cu avocaţi, să dea declaraţii, fără să fie chemaţi de nimeni”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.