Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Forinţi falşi introduşi în judeţ şi depistaţi de poliţişti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Forinţi falşi introduşi în judeţ şi depistaţi de poliţişti
Forinţi falşi introduşi în judeţ şi depistaţi de poliţişti

Forinţi falşi introduşi în judeţ şi depistaţi de poliţişti

Luni dimineaţă, poliţiştii harghiteni au reuşit să identifice patru persoane care aveau asupra lor 250.000 de forinţi falşi.

Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Harghita, comisar şef de poliţie Constantin Mihalache, în urma unor activităţi, poliţiştii din cadrul SCCO, în colaborare cu IPJ Harghita, pe raza comunei Lupeni, au oprit în trafic un autoturism, cu număr de înmatriculare din Elveţia, în care se aflau patru persoane. Două persoane – un bărbat şi o femeie, B.A. de 34 de ani şi B.E. de 25 de ani – din Lupeni, iar celelalte două (tot un bărbat şi o femeie, H.J.T. de 32 de ani şi N.K.G. de 29 de ani) din Ungaria. Cu ocazia percheziţiei, au fost găsite 25 de bancnote din cupiura 10.000 de forinţi, toate având seria AB 1191833.

În acelaşi timp, cu ajutorul lucrătorilor Postului de Poliţie Şimoneşti, s-a stabilit că duminică seara, cei patru au reuşit să-i ofere unui localnic 70.000 de forinţi (7 bancnote din cupiura 10.000 de forinţi care aveau aceeaşi serie ca şi celelalte găsite în maşină), în schimbul a 960 de lei. Cum bărbatul nu ştia şi nici nu şi-a dat seama că aceste bancnote erau false, tranzacţia s-a realizat destul de uşor, ţinând cont că aceasta s-a făcut la un curs mai mic faţă de cel de pe piaţă.

Şeful SCCO Harghita a mai precizat că tot duminică, în piaţa agroalimentară din Odorheiu-Secuiesc, B.A. şi H.J.T. au încercat să plaseze 100.000 de forinţi, propunându-i unui bărbat să schimbe banii. Acesta, fiind valutist, şi-a dat seama că banii au aceeaşi serie şi a refuzat tranzacţia, însă nu a sesizat poliţia, dar ulterior a recunoscut când a fost întrebat de anchetatori.

În urma flagrantului realizat au fost reţinute cele 25 de bancnote, precum şi cele 7 plasate în comuna Şimoneşti, iar autoturismul Audi cu care se deplasau a fost imobilizat.

Cei patru sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de „Constituirea unui grup infracţional organizat”, „punerea în circulaţie de valori falsificate” şi „înşelăciune”.

Ieri, Barabás András, Barabás Enikő şi H.J.T. au fost prezentaţi Tribunalului Harghita cu propunerea de arestare preventivă.

Mihalache Constantin a mai afirmat că, până în prezent, nu sunt indicii că ar fi fost realizate şi alte plasări, dar pot să fie.

Şeful IPJ Harghita, chestor de poliţie Radu Sandu Moldovan, spunea că, în acest caz, urmează să se colaboreze şi cu poliţiştii din Ungaria pentru că dacă banii sunt produşi în Ungaria, atunci, obligatoriu, trebuie să fie plasări şi acolo.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.