Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I Numărul infracţiunilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I
Numărul infracţiunilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I</i></h5> Numărul infracţiunilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I
Numărul infracţiunilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

  • Şi volumul de lemn tăiat ilegal a crescut

O cantitate de aproape 120 metri cubi de material lemnos a fost tăiată ilegal, în primele 6 luni ale acestui an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita. Acest volum este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 45 mc, când s-au înregistrat 73 metri cubi. Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de aproape 57.500 lei. De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită, s-au exploatat ilegal 38 mc de arbori. Restul materialului lemnos tăiat ilicit, de 80 mc, a provenit de pe suprafeţele forestiere ale altor proprietari, dar aflate în administrarea direcţiei silvice. Aproape întreaga cantitate de arbori tăiaţi nelegal (110 mc) de pe suprafeţele administrate de DS Harghita au provenit din săvârşirea de infracţiuni.

Datele statistice reies din analiza activităţii de pază a pădurilor pe semestrul I, realizată de DS Harghita.

Potrivit documentului, în primul semestru din 2021 au fost constatate 18 infracţiuni, dublu faţă de faptele penale înregistrate în primele 6 luni ale anului trecut. Cum s-a mai precizat, creşterea numărului infracţiunilor se datorează modificărilor aduse Codului silvic anul trecut. Una dintre modificări prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse. Astfel că în perioada analizată nu s-a aplicat nici o sancţiune contravenţională, faţă de 13 amenzi aplicate în primul semestru din 2020.

Conform datelor oferite de reprezentanţii DS Harghita, în acest an pădurarii din cadrul instituţiei nu au putut justifica un volum de 8 mc tăiaţi ilegal (aproximativ la fel ca şi în prima parte a lui 2020), în valoare de aproape 1.800 lei.

De asemenea, pădurarii direcţiei au găsit în pădure 53 mc material lemnos tăiat ilegal şi abandonat (27 de mc în 2020), care va fi valorificat prin licitaţie.

În acest an, până în prezent, pe suprafeţele administrate de DS Harghita nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv ori incendii în fondul forestier.

În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 15 acţiuni de control la instalaţiile de debitat lemn rotund şi la depozite, fiind aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Jumătate din infracţiuni au fost constatate la Ocolul Silvic Topliţa

În primul semestru, la Ocolul Silvic (OS) Topliţa au fost constatate nouă infracţiuni, jumătate din total. În primele 6 luni ale lui 2020 au fost constatate două astfel de fapte şi au fost aplicate şi două amenzi. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal a fost de 65 mc (12 mc în prima jumătate a anului trecut), în cuantum de peste 25.000 lei.

La OS Homorod, în perioada amintită a acestui an, au fost înregistrate cinci infracţiuni (nici una în 2020, însă au fost aplicate 10 amenzi). Lemnul tăiat ilegal la acest ocol silvic a fost de 23 mc, în valoare de aproape 9.500 lei.

La OS Tulgheş, în acest an au fost constatate trei infracţiuni. Cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a fost de 30 mc, în cuantum de aproape 19.000 lei. La acest ocol s-au înregistrat şi cei opt mc ce nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Totodată, 31 mc material lemnos a fost abandonat în pădure.

La OS Miercurea Ciuc a fost constatată o infracţiune. De asemenea, a fost găsită abandonată în pădure cantitatea de 22 mc material lemnos.

La OS Borsec,ca şi în aceeaşi perioadă a anului trecut, nu s-a constatat nici o infracţiune.

Amenzi de 35.000 lei în urma neregulilor identificate la circulaţia materialului lemnos

Potrivit sursei citate, în prima jumătate a acestui an au fost efectuate de către silvicultori împreună cu poliţişti un număr de 315 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2020, când au fost 384 astfel de verificări.

În urma acestor acţiuni de control au fost aplicate 35 de amenzi, în valoare de 35.000 lei. Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 34 mc, faţă de 177 mc în 2020.

Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care direcţia silvică are în administrare o suprafaţă totală de 90.135 hectare, diferenţa fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul de 90.135 ha, 22.865 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.