Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2021 Numărul infracţiunilor constatate şi cantitatea de material lemnos tăiat ilegal, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2021
Numărul infracţiunilor constatate şi cantitatea de material lemnos tăiat ilegal, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2021</i></h5> Numărul infracţiunilor constatate şi cantitatea de material lemnos tăiat ilegal, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2021
Numărul infracţiunilor constatate şi cantitatea de material lemnos tăiat ilegal, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020

Un număr de 13 infracţiuni au fost constatate pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita în primele trei luni ale acestui an. În primul trimestru al anului trecut au fost constatate un număr de şase infracţiuni. În schimb, în primele trei luni ale lui 2021 nu a fost aplicată nici o amendă, faţă de şapte sancţiuni contravenţionale constatate în aceeaşi perioadă a anului 2020, în valoare totală de 15.000 lei. Creşterea numărului infracţiunilor se datorează modificărilor aduse Codului silvic anul trecut. Una dintre modificări prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

Datele statistice reies din Analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de specialiştii DS Harghita pe trimestrul I al anului 2021. Conform sursei citate, în perioada amintită de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost tăiată ilegal, în urma infracţiunilor constatate, cantitatea de 84 metri cubi material lemnos, în creştere faţă de primele trei luni ale anului trecut, când acest volum a fost de 54 mc. În perioada analizată, valoarea totală a pagubelor rezultate în urma tăierilor ilegale de arbori s-a ridicat la puţin peste 42.000 lei.

În primele trei luni ale lui 2021, de pe suprafeţele forestiere proprietate publică a statului au fost tăiaţi ilegal 38 mc de lemn, restul cantităţii înregistrându-se pe terenurile altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică.

Potrivit documentului, în acest an nu au fost înregistrate cazuri în care să fie identificat material lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic. Totuşi, au fost găsiţi abandonaţi în pădure 47 metri cubi, în valoare de aproximativ 7.800 lei, care sunt valorificaţi prin licitaţie publică.

În perioada analizată, pe suprafeţele administrate de DS Harghita nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv ori incendii în fondul forestier.

La Ocolul Silvic Topliţa au fost înregistrate şase infracţiuni, iar la OS Homorod patru

Din cele cinci structuri silvice din cadrul DS Harghita, la Ocolul Silvic (OS) Topliţa au fost înregistrate cele mai multe infracţiuni – şase. În aceeaşi perioadă a anului trecut la acest ocol silvic nu a fost înregistrată nici o infracţiune. În urma acestor fapte, a fost tăiată ilegal cantitatea de 57 metri cubi material lemnos, în valoare de aproximativ 21.000 lei.

La OS Homorod au fost constatate patru infracţiuni, din care a rezultat un volum de 12 mc material lemnos tăiat ilegal, cuantumul pagubelor fiind de 4.200 lei. Un număr de două infracţiuni au fost înregistrate la OS Tulgheş, în urma cărora 15 metri cubi de lemn au fost tăiaţi ilegal, în valoare de aproape 13.500 lei. De asemenea, pe suprafeţele administrate de acest ocol silvic au fost găsiţi 27 metri cubi material lemnos. La OS Miercurea Ciuc a fost constatată o infracţiune şi au fost găsiţi abandonaţi în pădure 20 metri cubi de lemn. La OS Borsec nu au fost constatate infracţiuni.

165 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos

În primul trimestru al acestui an, personalul silvic din cadrul direcţiei silvice împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita au efectuat un număr de 165 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost efectuate 186 de astfel de controale. În acest an au fost aplicate 29 de amenzi (30 în 2020), în valoare de 29.000 lei. De asemenea, în urma acestor acţiuni a fost confiscată cantitatea totală de 28 mc material lemnos.

Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care direcţia silvică are în administrare aproape 90.000 de hectare, restul fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul suprafeţei forestiere administrate de DS Harghita, 22.864 hectare sunt în proprietatea publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.