Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Număr mai scăzut de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul acesta, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Număr mai scăzut de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul acesta, în Harghita
Număr mai scăzut de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul acesta, în Harghita

Număr mai scăzut de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul acesta, în Harghita

Jandarmii harghiteni au primit, de la începutul anului şi până ieri, 189 de apeluri efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa urşilor în diverse localităţi ale judeţului. Numărul acestor apeluri este mai scăzut decât al celor efectuate anul trecut, până în data de 18 iulie, când oamenii au sunat la 112 de 243 de ori pentru a solicita îndepărtarea urşilor. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, săptămâna trecută, la dispeceratul instituţiei au fost primite 11 astfel de apeluri, cu 14 mai puţine decât în perioada 4-10 iulie, prezenţa urşilor fiind semnalată în localităţile Băile Tuşnad, Vidacut, Subcetate, Miercurea-Ciuc (zona Şumuleu), Sândominic, Lăzăreşti, Ciucsângeorgiu, Borsec şi Topliţa.

„Deşi numărul apelurilor a scăzut, pericolul pe care îl reprezintă prezenţa ursului în comunităţi este actual. A fost observată o ursoaică cu trei pui în Băile Tuşnad şi în satul Lăzăreşti din comuna Cozmeni. Dacă la Băile Tuşnad ursoaica se plimba pe stradă, la Lăzăreşti era într-un lan de porumb de la marginea satului. Nu putem şti dacă este aceeaşi familie de urşi sau alta. Tot în această săptămână a fost relocată o ursoaică cu trei pui din Băile Tuşnad prin grija echipei de intervenţie constituită la nivelul localităţii. O altă ursoaică cu doi pui a fost prezentă într-o grădină din satul Vidacut. La sosirea echipelor de intervenţie, animalele nu mai erau în zonă. Autorităţile iau în calcul relocarea. La Topliţa, în staţiunea Banffy, a fost semnalată o ursoaică cu un pui. De asemenea, tot în Topliţa a fost observat de către localnici un urs într-o gradină. La caz s-a deplasat un echipaj de poliţie, dar între timp animalul s-a retras în pădure. Şi în oraşul Borsec mai multe persoane au confirmat prezenţa unui pui de urs pe stradă. La sosirea echipajului de jandarmi, ursul plecase şi nu a mai apărut în zonă. La celelalte apeluri prin intermediul SNUAU 112, cetăţenii au anunţat prezenţa unui singur animal sălbatic”, se arată în comunicatul IJJ Harghita. În toate situaţiile semnalate, echipajele de jandarmerie sau de poliţie, au fost trimise la faţa locului pentru îndepărtarea animalelor sălbatice. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente. În general, animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, iar jandarmii le recomandă cetăţenilor să manifeste grijă în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor menajere.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a mai precizat IJJ Harghita.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, a declarat publicaţiei noastre că, de la începutul acestui an, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de peste 150 de ori, în 135 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Sălbăticiunile au ucis 85 de oi, 74 de bovine, 142 de păsări şi animale mici din gospodăriile oamenilor şi au distrus mai mulţi stupi de albine. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.