Nu sunt dorite în zona complexului liceelor tehnologice | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Nu sunt dorite în zona complexului liceelor tehnologice
Nu sunt dorite în zona complexului liceelor tehnologice

Nu sunt dorite în zona complexului liceelor tehnologice

  • Aproape 30 de persoane defavorizate din Miercurea-Ciuc vor trebui să părăsească, până la mijlocul acestei luni, centrul social în care locuiesc în prezent, din cauza unor probleme la structura clădirii, iar autorităţile locale caută soluţii

Mai multe persoane beneficiare de servicii sociale care sunt cazate în prezent în clădirea centrului social din Miercurea-Ciuc vor trebui să părăsească imobilul respectiv până la mijlocul acestei luni din cauza unor probleme la structură, autorităţile locale căutând soluţii pentru găsirea unor noi locuinţe pentru acestea. Iniţial, primăria intenţiona să mute 85 de persoane într-un fost internat situat pe strada Topliţa, în apropierea a trei unităţi de învăţământ, însă în ultima perioadă, pe reţelele sociale au apărut reacţii de nemulţumire faţă de aceste planuri, atât din partea reprezentanţilor instituţiilor respective, cât şi din partea unora dintre părinţii elevilor şi a locuitorilor oraşului. Directorii liceelor tehnologice „Kós Károly”, „Joannes Kájoni” şi „Venczel József” din Miercurea-Ciuc au trimis, încă din data de 27 decembrie 2023, o scrisoare de protest primăriei, consiliului local, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita prin care au arătat că este incompatibilă funcţionarea instituţiilor de învăţământ respective şi a centrului social într-o singură curte din multe puncte de vedere, dar în principal din perspectiva siguranţei celor aproximativ 1.800 de elevi care studiază acolo. Aceştia au precizat în scrisoare şi că clădirea internatului nu este deloc corespunzătoare pentru găzduirea unor familii, nu a fost construită în acest scop, iar autorizaţiile privind protecţia în faţa incendiilor şi cele sanitare nu fac posibilă o utilizare în acest scop. În clădire nu există nicio bucătărie sau spaţiu pentru gătit ori pentru depozitarea alimentelor, iar sistemul electric nu rezistă în cazul utilizării unor plite electrice, frigidere, maşini de spălat, respectiv a altor echipamente electronice. Totodată, dormitoarele mici amenajate pentru elevi nu conţin toalete proprii, fiind doar câte una la fiecare etaj, la capătul holului, se arată în scrisoare.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Miercurea-Ciuc s-a întrunit joi, în şedinţă, pentru a discuta despre situaţia evacuării persoanelor aflate în centrul social.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a declarat într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa acestui organism că s-a decis mandatarea Direcţiei de Asistenţă Socială să rezolve situaţia, clădirea trebuie să fie eliberată până în data de 15 ianuarie, iar administraţia locală poate sprijini respectivele persoane cu un ajutor financiar din fondul de rezervă, conform prevederilor legale. Sógor Enikő a afirmat că a devenit clar faptul că persoanele aflate în centrul social nu pot fi mutate în clădirea fostului internat, deoarece legislaţia în vigoare conţine două dispoziţii contradictorii, iar un astfel de imobil poate fi utilizat doar în caz de urgenţă militară. Aceasta a adăugat că în centrul social mai sunt 28 de persoane, 18 adulţi şi 10 copii, pentru care trebuie găsite soluţii, ceilalţi locuitori ai imobilului găsindu-şi deja o locuinţă temporară pe cont propriu, ca urmare a intervenţiei primăriei sau a unor simple donaţii. În clădire sunt primite temporar şi în jur de 20 de persoane fără adăpost, în prezent existând cel puţin două opţiuni pentru relocarea acestora.

„În urmă cu un an şi jumătate am solicitat o expertiză privind starea clădirii de pe Aleea Copiilor, nr. 9, iar experţii au recomandat o renovare structurală. În luna septembrie a acestui an am început finalizarea procesului de achiziţionare a mai multor locuinţe sociale. Între timp, am solicitat o nouă expertiză. În 22 decembrie 2023, o expertiză structurală a oferit răspunsul: clădirea se mişcă. Analizele iniţiale au arătat că colegiul Liceului Kós Károly era singurul care putea fi luat în considerare în caz de urgenţă, aşa că am efectuat imediat o inspecţie pe teren pentru a verifica condiţiile. Au fost luate măsuri concrete şi în vederea renovării, pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate. I-am informat şi pe directorii şcolilor despre planurile noastre, cu rugămintea fermă de a nu comunica până când nu trimitem o adresă oficială a deciziei, pentru că fără o decizie finală nimic nu este sigur într-o situaţie în care se schimbă totul de la o zi la alta. În 30 decembrie, două licee au publicat declaraţii pe reţelele de socializare, deşi la acel moment nu fusese luată o decizie finală. Am fost nevoiţi să vorbim în public despre un subiect ale cărui detalii nu fuseseră încă clarificate, deoarece nu am putut vorbi despre nimic concret înainte de şedinţa CLSU. Suntem deschişi opiniei publice şi am urmărit evoluţia cazului, dar atât timp cât acest proces complex se schimbă de la o zi la alta nu am dorit să facem declaraţii nefondate. Cel mai devreme am putut convoca CLSU azi (joi – n.r.), pentru că aveam nevoie de timp pentru a pregăti decizia”, a precizat Sógor Enikő, care a menţionat că se poate spune că toată agitaţia a fost în zadar, pentru că dacă nu ar fi existat nicio comunicare înainte de decizia CLSU nu ar fi existat atâta tensiune în cazul liceelor şi „atâta ură faţă de cei nevoiaşi”.

„Solicităm tuturor să fie înţelegători, răbdători şi să ţină cont de faptul că este vorba de oameni care muncesc şi de copii la grădiniţă sau şcoală, în unele cazuri de pensionari sau persoane cu dizabilităţi. Mulţumim celor care au făcut oferte până acum şi vom continua să primim oferte de închiriere, deoarece familiile doresc să închirieze cât mai curând posibil”, a adăugat Sógor Enikő.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.