Noul prefect al judeţului cere harghitenilor să respecte în continuare măsurile anti-COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 7 octombrie 2022
Home » Societate » Noul prefect al judeţului cere harghitenilor să respecte în continuare măsurile anti-COVID-19
Noul prefect al judeţului cere harghitenilor să respecte în continuare măsurile anti-COVID-19

Noul prefect al judeţului cere harghitenilor să respecte în continuare măsurile anti-COVID-19

  • Totodată, el mulţumeşte celor care au dat dovadă de solidaritate şi responsabilitate cu prilejul tradiţional de sfinţire a bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic

Noul prefect al judeţului Harghita, Szabó Zsolt, a lansat un apel către cetăţeni să respecte măsurile introduse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, pentru ca situaţia privind rata infectărilor să nu se deterioreze. Szabó Zsolt a declarat că trebuie respectată legislaţia în vigoare şi tot ceea ce ţine de prevenirea infectărilor cu SARS-CoV-2. „Să avem grijă de noi, în primul rând – şi de cei din jurul nostru şi bineînţeles, dacă se poate, să ne vaccinăm, pentru că doar împreună putem să reuşim. Sunt sigur că unitatea va contribui, sper că în viitorul apropiat, la ieşirea din situaţia în care ne aflăm de peste un an de zile. Măsurile sunt cele pe care le cunoaşte toată lumea. Sunt măsuri igienico-sanitare, măsuri de distanţare socială, măsuri specificate în lege, pe care oamenii le cunosc şi care, accentuez faptul, trebuie respectate pentru că astfel ne protejăm atât pe noi cât şi pe cei din jurul nostru şi este important”, a spus Szabó Zsolt.

Acesta a menţionat că, în opinia sa, harghitenii sunt, în general, disciplinaţi şi chiar dacă pot să existe şi unele „cazuri extreme”, marea majoritate a locuitorilor judeţului are un comportament corespunzător şi ţine cont de prevederile legale în vigoare. Potrivit afirmaţiilor sale, există o foarte bună colaborare între instituţii şi populaţia judeţului Harghita, lucru care a putut să fie constatat şi duminica trecută, de Paştele Catolic, la Miercurea Ciuc, cu prilejul tradiţionalului ceremonial de sfinţire a bucatelor. „Să ţină cont toată lumea de prevederile legale şi într-adevăr să avem grijă de noi şi de alţii. Există o foarte bună colaborare între instituţii şi populaţia judeţului Harghita, lucru care s-a văzut şi duminică, motiv pentru care ţin să le mulţumesc organizatorilor şi tuturor celor care au participat la activităţile din duminica Paştelui, pentru că, aşa cum spunea şi domnul ministru al Sănătăţii, în Harghita s-a văzut solidaritate şi responsabilitate. Aici mă refer la organizatori şi mai ales la cetăţeni, la oamenii care au participat. Pentru că fără acordul şi fără bunăvoinţa oamenilor care au participat la sfinţirea bucatelor din dimineaţa zilei de Paşte, respectiv dacă nu era o relaţie foarte bună, nu am fi ajuns la categoria AŞA DA la nivelul ţării şi poate chiar peste hotare”, a mai spus prefectul Szabó Zsolt.

Din ultimele date făcute publice ieri de autorităţi rezultă că incidenţa numărului de cazuri de infectare cu coronavirus era 1,30 la mia de locuitori, ceea ce situează judeţul Harghita pe penultimul loc pe ţară, după Suceava, în ceea ce priveşte rata îmbolnăvirilor. Ieri, în Harghita, au fost anunţate doar 20 de cazuri noi de infectare, dar în spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni se află aproape 200 de pacienţi cu COVID-19. Alte 238 de persoane se află în izolare la domiciliu, ceea ce înseamnă, prin luarea în considerare şi a numărul celor internate, că în judeţ avem 435 de cazuri active de infectare. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a reactualizat ieri listele cu localităţile harghitene în funcţie de rata de infectare, stabilind şi măsurile specifice, conform reglementărilor în vigoare. Astfel, 11 localităţi din judeţ, respectiv Cârţa, Ciucsângeorgiu, Leliceni, Odorheiu Secuiesc, Tulgheş, Feliceni, Subcetate, Borsec, Săcel, Miercurea Ciuc şi Satu Mare, se află în aşa-numita zona galbenă, având în vedere faptul că incidenţa cumulată a cazurilor de infectare din ultimele 14 zile se situează între 1,5 şi 3 la mia de locuitori. Sunt în Harghita şi 6 localităţi în care rata infectărilor a depăşit 3 la mia de locuitori, fiind vorba despre Ocland, Sâncrăieni, Lupeni, Mereşti, Sărmaş şi Topliţa, se mai arată în documentul făcut public de autorităţi.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.