Nouă investiţie finalizată în „campusul” liceelor tehnologice din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 10 iunie 2023
Home » Învățământ » Nouă investiţie finalizată în „campusul” liceelor tehnologice din Miercurea-Ciuc
Nouă investiţie finalizată în „campusul” liceelor tehnologice din Miercurea-Ciuc

Nouă investiţie finalizată în „campusul” liceelor tehnologice din Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc au semnat, ieri, documentele pentru predarea în folosinţă a noului atelier al Liceului Tehnologic „Kós Károly” din municipiul reşedinţă de judeţ, aceasta fiind una dintre investiţiile finalizate în ultima perioadă în cazul instituţiilor de învăţământ profesionale din zonă.

„Pentru noi, campusul şcolilor profesionale din zona Topliţa Ciuc este elementar şi important. Vorbim despre trei licee. Liceul Tehnologic Joannes Kájoni, Liceul Tehnologic Kós Károly şi Liceul Tehnologic Venczel József, cu trei profile distincte şi complementare. În urmă cu câteva săptămâni am format consorţiul şcolilor profesionale din Miercurea-Ciuc, unde am integrat cele mai importante companii locale şi regionale, consiliul judeţean, asociaţii ale antreprenorilor, liceele profesionale cât şi autoritatea locală din Miercurea Nirajului şi din Sângeorgiu de Pădure. Ne-am asociat pentru a ridica nivelul educaţiei profesionale şi de a da infrastructura adecvată acestui campus şcolar, dar în paralel deja sunt în desfăşurare diferite investiţii. Acum suntem la finalizarea recepţionării investiţiei privind atelierul şcolar pentru Liceul Tehnologic Kós Károly. Acest atelier este important. A fost construit pe o structură de clădire începută în 2008 şi care nu a putut fi terminată din cauza lipsei resurselor financiare şi a fost acum terminat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Acesta a precizat că în anul 2021 au fost recepţionate lucrările la două clădiri ale liceelor „Venczel József” şi „Joannes Kájoni”, aflate în campusul amintit.

„Pentru liceul Venczel József, cu o investiţie de 40.000 de lei, am sprijinit achiziţionarea de utilaje specifice activităţilor de practică şi de atelier în prelucrarea lemnului, utilaje pe care o să le folosească tinerii care termină aceste studii în atelierele diferitelor companii din regiune. Sunt echipamente, instalaţii care sunt de ultimă oră şi care sunt utile, pentru că este nevoie să îşi însuşească cunoştinţele de folosire a acestor instalaţii. Totodată, pentru această unitate şcolară am făcut cu o investiţie în valoare de 240.000 de lei pentru sistemul de încălzire centralizată a atelierelor şcolii. Aşa că în fiecare an venim cu investiţii destul de mari în zona aceasta a campusului. Acum avem depus un proiect de finanţare în valoare de aproape 100 de milioane de lei pentru a extinde campusul şcolar cu o capacitate mai mare de internat pentru a găzdui tineri elevi din alte localităţi şi judeţe şi pentru a lărgi atelierele şcolare şi laboratoarele necesare celor trei licee”, a mai spus Korodi Attila.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sogor Enikő, a amintit că timp de 14 ani nu au existat posibilităţi de finanţare a lucrărilor necesare la clădirea în care se află atelierul Liceului Tehnologic „Kós Károly”, dar s-a reuşit finalizarea acestora prin intermediul fondurilor atrase prin POR.

„În urmă cu doi ani am reuşit să câştigăm subvenţia prin Programul Operaţional Regional şi construirea acestui atelier, care constă din patru încăperi mari şi include prelucrare de lemn, inginerie şi zidărie, dar şi un laborator de informatică şi toate încăperile adiacente necesare profesorilor şi maiştrilor. Deci, în suma de 6,3 milioane de lei se include şi toată dotarea, chiar şi materiale consumabile, pentru ca în câteva zile elevii să poată să înceapă să înveţe aici. În jur de 500 de elevi o să beneficieze de aceste îmbunătăţiri, adică de această clădire”, a afirmat Sogor Enikő.

Directorul  Liceul Tehnologic „Kós Károly”, Szen János, s-a arătat bucuros de faptul că s-a reuşit finalizarea lucrărilor la clădirea atelierului după o lungă perioadă în care proiectul a fost practic abandonat.

„Clădirea este destinată pentru pregătirea practică a elevilor mai ales de şcoală profesională, dar este şi o sală dotată cu calculatoare care se va folosi pentru proiectare, bineînţeles şi pentru studiul desenelor de construcţii. Ne bucură faptul că s-a reuşit finalizarea acestei clădiri, pentru că a fost începută încă dintr-un proiect foarte vechi, care ulterior a fost, să spun aşa, abandonat, dar apoi s-a reuşit câştigarea unui alt proiect prin care s-a finalizat această clădire”, a spus Szen János.

Primăria Miercurea-Ciuc a anunţat recent că, în calitate de lider al unui consorţiu cu 21 de membri, pentru dezvoltarea învăţământului profesional, solicită o finanţare nerambursabilă, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru dezvoltarea campusului liceal tehnic din Topliţa-Ciuc.

„Municipalitatea va contribui cu 3 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean cu 1 milion de euro. În urma discuţiilor cu liceele tehnice, au fost trasate nevoile, majoritatea necesitând o investiţie de tip greenfield şi ar trebui finalizate până în 2026. Suntem încrezători că vom reuşi să obţinem finanţare pentru acest proiect, în pofida concurenţei puternice”, declarase atunci primarul Korodi Attila.

Potrivit unei informări a Primăriei Miercurea-Ciuc, proiectul va include construcţia mai multor ateliere de formare cu laboratoare, săli de clasă, grupuri sanitare, cabinet medical şi stomatologic şcolar, respectiv o sală de sport echipată, un internat cu patru etaje şi 240 de locuri şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 200 de persoane.

Prin acest proiect s-ar obţine o finanţare de 96,82 milioane de lei la care s-ar adăuga o contribuţie de 18,98 milioane de lei din partea Consiliului Local Miercurea-Ciuc şi 5,86 milioane de lei din partea Consiliului Judeţean Harghita.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.