Nou inspector şcolar general, provizoriu, în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Nou inspector şcolar general, provizoriu, în judeţul Harghita
Nou inspector şcolar general, provizoriu, în judeţul Harghita

Nou inspector şcolar general, provizoriu, în judeţul Harghita

O altă problemă, ridicată la şedinţa de Colegiu Prefectural de preşedintele CJ: angajarea asistenţilor sociali

După plecarea fostului inspector şcolar general Bartolf Hedwig, conducerea provizorie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a fost asigurată de către inspectorul şcolar general adjunct, Aurora Parfenie.

Asta doar până acum câteva zile, pentru că, anunţa prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc ieri, noul inspector şcolar general este Petru Ioan Gârbea (foto).

Petru Gârbea a fost numit, prin detaşare, în funcţia de inspector şcolar general la IŞJ Harghita până la organizarea concursului de ocupare a funcţiei vacante, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2014/2015. De asemenea, catedra la care era titular a fost rezervată.

Borboly Csaba solicită ajutorul Guvernului pentru angajarea asistenţilor sociali

Pentru că o serie de primării nu mai au bani pentru asistenţii sociali şi pentru că există şi o constrângere în ceea ce privesc angajările din sistemul public, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a solicitat ajutorul prefectului de Harghita, iar prin acesta Guvernului, pentru remedierea situaţiei.

„Cu îngrijitorii persoanelor invalide este o problemă în judeţ, pentru că legea permite să fie angajate aceste persoane sau să primească o indemnizaţie, dar atunci când a fost calculată suma necesară pentru anul 2015, primăriile n-au primit bani pentru acest lucru şi, totodată, este şi plafonul de personal care este limitat, iar comisia de evaluare lucrează în fiecare zi, în fiecare lună şi sunt aprobate noi solicitări (n.a. – zilnic sau lunar, noi persoane invalide care au nevoie de asistenţă apar în evidenţele judeţene)”, spunea Borboly Csaba.

Acesta spunea că asistenţii sociali care au în îngrijire persoane invalide au dreptate când spun că au dreptul să fie angajate şi să refuze solicitarea primăriilor de a primi indemnizaţii. Pentru că, în lipsa fondurilor şi a aprobărilor de angajare, soluţia găsită de autorităţile locale este să le propună asistenţilor sociali să lucreze în schimbul indemnizaţiilor.

Din acest motiv, preşedintele CJ Harghita a solicitat ca această problemă a imposibilităţii de angajare a persoanelor care au în îngrijire persoane invalide să fie rezolvată.

În numărul viitor vom vedea cu cât a crescut numărul cazurilor noi de invaliditate în judeţ, principalele cauze care au determinat pierderea capacităţii de muncă, precum şi alte statistici din Harghita referitoare la expertiza medicală şi capacitatea de muncă.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.