Nou caz de pestă porcină africană în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Nou caz de pestă porcină africană în judeţ
Nou caz de pestă porcină africană în judeţ

Nou caz de pestă porcină africană în judeţ

Virusul pestei porcine africane a fost depistat din nou la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din judeţ, după ce un caz similar a fost înregistrat şi luna trecută. Potrivit Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita, prezenţa virusului a fost confirmată în urma recoltării de probe, după o partidă de vânătoare de mistreţi care a avut loc recent pe teritoriul-administrativ al comunei Avrămeşti.

Autorităţile au luat toate măsurile necesare în astfel de situaţii, care au inclus delimitarea unei zone infectate pe o rază de 8 kilometri cuprinzând localităţile Goagiu, Laz-Şoimuş, Laz-Firtănuş, Medişoru-Mic, Andreeni, Crişeni, Avrămeşti, Medişoru-Mare, Şoimoşu-Mic, Chedia-Mare, Chedia-Mică, Şoimoşu-Mare, Firtănuş, Cecheşti, Turdeni din judeţul Harghita şi Bezid din judeţul Mureş, precum şi fondurile cinegetice aferente. Totodată, a fost stabilită şi o zonă tampon, de 5 kilometri în exteriorul zonei afectate, care cuprinde în plus localităţile Nicoleni, Atid, Săcel, Inlăceni, Şimoneşti, Vidacut, Cădaciu-Mic, Tărceşti, Rugăneşti, Cristuru Secuiesc, Cădaciu-Mare, Cuşmed, Ceheţel, Cobăteşti, Eliseni, Beteşti, Bodogaia, Firtuşu, Filiaş, Uilac din judeţul Harghita şi Bezidu-Nou, Ceie şi Solocma din judeţul vecin.

La nivelul localităţilor din zona infectată au fost dispuse mai multe măsuri, între care efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile sau ţinerea tuturor acestor animale în adăposturi sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, iar prin grija autorităţilor publice locale, la intrările şi ieşirile adăposturilor, precum şi ale exploataţiilor care deţin porci, se instalează dezinfectoare şi, dacă este necesar, se utilizează mijloace corespunzătoare de dezinsecţie.

Luna trecută, autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri similare după ce virusul pestei porcine africane a fost depistat în cazul unui mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din apropierea localităţii Atid.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.