Noi automate pentru sticle, PET-uri şi doze în trei zone ale municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 11 octombrie 2024
Home » Societate » Noi automate pentru sticle, PET-uri şi doze în trei zone ale municipiului Miercurea-Ciuc
Noi automate pentru sticle, PET-uri şi doze în trei zone ale municipiului Miercurea-Ciuc

Noi automate pentru sticle, PET-uri şi doze în trei zone ale municipiului Miercurea-Ciuc

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat, ieri, amplasarea de către compania de salubritate Eco Csík, în trei zone ale localităţii, de automate pentru predarea ambalajelor din cadrul sistemului de garanţie returnare (SGR), pentru a veni astfel în sprijinul proprietarilor magazinelor mai mici, dar şi a locuitorilor care nu au posibilitatea să se deplaseze frecvent la supermarket-uri pentru a-şi recupera banii plătiţi ca garanţie pentru sticle, PET-uri şi doze.

„Începând cu vara acestui an, am analizat cu echipa noastră de la primărie şi cu compania noastră de salubritate Eco Csík, dar şi cu fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, eficienţa sistemului RetuRo, impactul acestuia asupra oraşului şi a comunităţii din Miercurea-Ciuc. Vă anunţăm că deja, în primele 8 luni de funcţionare a sistemului RetuRo, am atins cifra de 6,6 milioane de ambalaje de plastic, sticlă şi aluminiu, recuperate prin automatele care sunt amplasate în oraş. Aceste automate sunt amplasate pentru că marile lanţuri multinaţionale sau companiile regionale care activează în domeniul comerţului au avut capacitatea şi posibilitatea de a finanţa un astfel de sistem. Cu 6,6 milioane de ambalaje predate, am făcut un calcul, suntem peste media naţională, este un trend pozitiv şi probabil că lunar datele vor arăta între 800.000 şi 900.000 şi ceva de bucăţi de ambalaje recuperate prin acest sistem.

În oraşul nostru, din fericire, încă avem destul de multe magazine care au suprafeţe sub 200 metri pătraţi, magazine care sunt foarte bine poziţionate în serviciile generale oferite locuitorilor, pentru că acoperă ori cartiere dens populate ori zone ale oraşului unde altfel produsele alimentare sau de utilitate casnică n-ar ajunge la cei care au nevoie de acestea. Nu toată lumea are mobilitatea pe care o avem în general, nu toată lumea ajunge la supermarket-uri.

Sistemul RetuRo a început să funcţioneze foarte bine, dar dacă ne gândim la municipiul Miercurea-Ciuc, sistemul aduce şi o distorsionare a pieţei”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Korodi Attila a precizat că sunt foarte multe persoane care cumpără produse din magazinele mici şi sunt nevoite, în momentul în care doresc să returneze ambalajele, să se deplaseze la un supermarket pentru a le preda la automatele amplasate acolo.

„Este foarte bine că o fac, dar asta este o problemă în sensul că acele bonuri pot fi consumate doar în magazinele acelea mari, deci orientăm clientelă de la magazinele mici către magazinele mari şi încet-încet aceste magazine vor dispărea, pentru că este un efect al sistemului. Dacă dispar din zone importante ale oraşului magazinele mici înseamnă că slăbim serviciile care trebuie să fie cumva organizate ca oamenii să poată să îşi desfăşoare viaţa de zi cu zi. De aceea am luat decizia, consultându-ne şi cu reprezentanţii magazinelor mici, de a ne implica în modul în care legea ne permite.

Legea ne permite să ne implicăm în organizarea acestui sistem, de aceea am mandatat compania de salubritate Eco Csík să amplaseze trei automate RetuRo în oraş, în zone pe care automatele supermarketelor nu le acoperă. Acestea sunt, în principiu, Şumuleu-Ciuboteni, zona Topliţa Ciuc şi zona Jigodin-Szecseny. De ce? Pentru că vrem să facem în aşa fel încât bonurile emise de aceste automate, în momentul în care sunt predate ambalajele, să poată să fie consumate în magazinele care sunt arondate la acestea. Legea ne permite, vom face un contract-cadru cu magazinele mici, vom face un contract-cadru cu Eco Csík pentru administrarea acestui sistem. Eco Csík va finanţa integral, deci nu vor fi bani publici investiţi în acest sistem. Eco Csík va finanţa din fondurile proprii amplasarea automatelor, funcţionarea acestor automate, mentenanţa lor şi bonurile care vor fi emise prin sistemul RetuRo vor putea fi utilizate în aceste magazine care au sub 200 de metri pătraţi şi sunt arondate acestor automate. Astfel, sunt convins că, pe de o parte, vom menţine viabilitatea acestor magazine mici, iar pe de altă parte probabil va creşte şi numărul de ambalaje care ajung înapoi în sistemul RetuRo, pentru că, mai ales în zonele cu case, sunt persoane cu mobilitate mai redusă care altfel nu pot să ducă înapoi ambalajele în acest sistem.

Implementarea va începe în săptămânile următoare. Municipalitatea va desemna trei spaţii publice unde vor fi acestea amenajate. Compania Eco Csík va face diligenţele administrative de a avea toate documentaţiile aprobate pentru amplasarea acestora, după aceea va face investiţia cumpărând sau luând în leasing aceste automate şi din momentul în care sunt amplasate şi sunt semnate contractele cu magazinele mici, cu sistemul RetuRo şi între părţi, atunci vom pune şi în funcţiune acest sistem. Credem că este un pas important.

Experienţele pe care le are Eco Csík în trei zone-pilot, în Sândominic, în Sâncrăieni şi în Ghimeş sunt foarte pozitive. Funcţionarea acestui sistem administrat de terţi poate să fie la un nivel de rentabilitate care să permită existenţa acestora, pentru că noi nu vrem să investim bani publici, ci vrem să facem prin participarea noastră o organizare care să fie viabilă şi să permită părţilor ca să menţină în funcţiune aceste automate”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a menţionat că în prezent sunt peste 20 de magazine mai mici care şi-au exprimat intenţia de a se alătura iniţiativei şi este de aşteptat ca numărul acestora să crească.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.