Casa Judeţeană de Pensii HarghitaInformaţii actualizate despre recalcularea pensiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 11 octombrie 2024
Home » Societate »
Casa Judeţeană de Pensii Harghita
Informaţii actualizate despre recalcularea pensiilor
<h5><i>Casa Judeţeană de Pensii Harghita</i></h5>Informaţii actualizate despre recalcularea pensiilor

Casa Judeţeană de Pensii Harghita
Informaţii actualizate despre recalcularea pensiilor

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Casa Judeţeană de Pensii Harghita, în cadrul căreia directoarea executivă adjunctă, Zsuzsanna Fejér, a prezentat o serie de detalii importante cu privire la recalcularea pensiilor. Ea a expus principalele rezultate ale activităţii din ultima perioadă, subliniind numărul semnificativ de pensionari care au solicitat clarificări în legătură cu procesul de recalculare.

Între 19 august şi 26 septembrie, Casa Judeţeană de Pensii Harghita a acordat 1.794 de audienţe pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare a pensiilor. „Asta înseamnă o medie zilnică de 62 de pensionari. Cea mai aglomerată perioadă am avut-o între 26 august şi 13 septembrie. Bineînţeles, după ce au intrat şi banii pensionarilor care primesc pensia pe cont curent, numărul audienţelor a scăzut”, a declarat directoarea adjunctă.

În judeţul Harghita au fost depuse 525 de cereri de revizuire, reclamaţii şi petiţii legate de recalcularea pensiilor. Până în data de 26 septembrie, un număr de 313 solicitări au fost deja soluţionate.

Directoarea adjunctă a explicat că fiecare dosar trebuie analizat cu atenţie, verificându-se informaţiile disponibile atât în format fizic, cât şi electronic. În urma acestor verificări, se stabileşte dacă este necesară emiterea unei decizii de revizuire.

Din cele 313 cereri soluţionate, doar în 4 cazuri s-a confirmat existenţa unei erori, ceea ce a impus revizuirea deciziilor. În 3 dintre aceste cazuri, recalcularea a dus la o creştere a pensiilor, iar pentru un caz pensia a fost diminuată. Această scădere a fost justificată de identificarea unei perioade care fusese greşit inclusă în calculul stagiului contributiv, fiind ulterior exclusă.

Zsuzsanna Fejér a menţionat că, în prezent, aproximativ 1.500 de decizii de recalculare sunt în aşteptare, dar datorită îmbunătăţirii tehnice ale aplicaţiei de gestionare a pensiilor, acestea vor fi emise până la sfârşitul lunii octombrie.

Transformarea pensiilor anticipate şi invalidate

Un alt subiect abordat de directoarea executivă adjunctă a fost legat de transformarea pensiilor anticipate, anticipare parţial şi de invaliditate în pensii de limită de vârstă, conform prevederii legislative.

Cei care s-au pensionat anticipat, anticipat parţial sau din cauza unei invalidităţi şi care au atins vârsta standard de pensionare redusă prevăzută de articolele 51 şi 56 din noua lege, vor beneficia de transformarea pensiei din oficiu. Articolul 51 face referire la mamele care au născut şi crescut copii, iar articolul 56 la persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare şi au depăşit acest stagiu cu cel puţin 5 ani. Astfel, bărbaţii pot beneficia de pensie la limita de vârstă la 60 de ani, iar femeile la 57-58 de ani, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor legale.

Directoarea adjunct a clarificat că pensionarii care au ieşit anticipat la pensie şi îndeplinesc aceste condiţii, adică au stagiu complet de cotizare plus încă 5 ani, vor avea pensia anticipată transformată automat în pensie pentru limită de vârstă.

Pentru femeile care se află în pensie anticipată, anticipată parţială sau invaliditate, dar au născut şi crescut copii, este necesar să depună la dosar, pentru transformarea pensiei în pensie pentru limită de vârstă, certificatul de naştere al copiilor sau hotărârea judecătorească definitivă de încuviinţare a adopţiei, precum şi o declaraţie pe propria răspundere. Aceasta trebuie să ateste că au crescut copiii până la vârsta de 16 ani sau cel puţin 13 ani în cazul adopţiei.

Dacă aceste documente sunt depuse înainte de îndeplinirea condiţiilor legale, pensia va fi transformată automat la data îndeplinirii acestora. În caz contrar, transformarea se va face din oficiu la data înregistrării documentelor doveditoare.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.