Ninsori până la sfârşitul săptămânii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » Ninsori până la sfârşitul săptămânii
Ninsori până la sfârşitul săptămânii

Ninsori până la sfârşitul săptămânii

După ninsorile abundente de marţi, de astăzi vremea intră într-un uşor proces de răcire, care va dura până la sfârşitul săptămânii. Cerul rămâne înnorat, va continua să ningă slab, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări până la 80 de kilometri/oră în zona montană înaltă. În zona depresionară din Harghita sunt prognozate nopţi cu temperaturi minime de până la minus 12 grade Celsius

Judeţul Harghita este sub incidenţa unei atenţionări de cod galben de ninsori abundente şi viscol până la ora 10:00. Vântul se intensifică până la 45-55 km/h în zonele joase şi până la 80-90 de km/h pe creste. A nins puternic în noaptea de luni spre marţi şi în cursul zilei de ieri, aşa încât stratul de zăpadă depăşeşte un metru la Bucin şi 30 de centimetri în zonele Ciuc şi Topliţa.

Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă parţial în condiţii de iarnă, iar cele 42 de utilaje ale Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) acţionează non-stop pe şosele.

„Se circulă mai dificil în zonele înalte, în pasuri şi trecători: în Pasul Ghimeş (pe DN 12A), în Pasul Creanga (pe DN 15), în Pasul Pângăraţi (pe DN 12C), în Pasul Bucin (pe DN 13B), în Pasul Casin (DN 12A) şi în Trecătoarea Harghita (DN 13A). De când a început să ningă, au fost împrăştiate peste 300 de tone de sare şi o cantitate similară de nisip. Rugăm participanţii la trafic să circule cu viteză redusă, să nu depăşească 50 de km/h în afara localităţilor pe drum acoperit cu zăpadă şi 30 de km/h în localităţi, să nu se avânte în depăşiri periculoase şi neapărat să aibă vehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă bune. Este bine de reţinut că atunci când ninge abundent, nu putem să înnegrim drumul instantaneu”, a precizat şeful SDN Harghita, Cătălin Romanescu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, recomandă conducătorilor auto care circulă pe drumurile din judeţ să dea dovadă de prudenţă, de răbdare şi de maximă atenţie.

„Să nu se lase păcăliţi de acalmia vremii şi de capriciile ei, fiindcă, iată, iarna a revenit în zona noastră într-un mod care să ne pună în dificultate în traficul rutier. De ieri am avut parte de ninsori abundente, de polei, de gheaţă chiar. Să ne înarmăm cu răbdare, să fim precauţi, să manifestăm prudenţă permanent şi să avem o conduită preventivă din toate punctele de vedere”, a spus Gheorghe Filip.

De asemenea, a atenţionat asupra rulării cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteorologice, păstrării distanţei corespunzătoare între autovehiculele aflate în trafic, alimentării autovehiculelor cu îndestulător carburant şi asupra verificării stării tehnice a maşinii înainte de a se porni la drum, în special sistemele de iluminare-semnalizare, aburire-dezaburire, sistemele de direcţie şi de frânare „care trebuie să funcţioneze perfect”.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a adăugat că echipaje ale Poliţiei Rutiere sunt amplasate în toate zonele înalte, care prezintă potenţial ridicat de producere a accidentelor, dar mai cu seamă la coborârea de pe pantele periculoase din judeţ, acolo unde pot apărea blocaje în trafic, cauzate în special de autovehiculele de mare tonaj.

De astăzi, ninsorile se reduc în intensitate, dar se răceşte, cu temperaturi la limita gerului noaptea.

„Vânt o să mai fie şi în continuare, toată săptămâna, dar nu la fel de intens ca marţi, cu până la 50 de km/h la rafală, trecător. Va continua să ningă până în 15 februarie, dar slab din punct de vedere cantitativ în zonele joase şi mai consistent la munte.  Din punct de vedere termic, vom avea parte de nopţi cu temperaturi negative, cu valori minime cuprinse între minus 4 şi minus 12 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei. Nu este extraordinar de rece, va fi cu unul sau 2 grade Celsius sub normalul perioadei, dar senzaţia de frig va fi aparent mai intensă, în contextul temperaturilor ridicate de ieri-alaltăieri”, a precizat meteorologul Udo Reichardt de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud-Sibiu.

Potrivit acestuia, o uşoară încălzire va fi perceptibilă în weekend şi în debutul săptămânii viitoare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.