Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nici în acest an procesul de retrocedare nu a înregistrat progrese în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Nici în acest an procesul de retrocedare nu a înregistrat progrese în judeţul Harghita
Nici în acest an procesul de retrocedare nu a înregistrat progrese în judeţul Harghita

Nici în acest an procesul de retrocedare nu a înregistrat progrese în judeţul Harghita

  • Din 2016, doar o suprafaţă de 22.119 hectare a fost pusă în posesie din cele peste 140.000 ha validate şi nepuse în posesie cât erau la inventarierea din 2015

Procesul de retrocedare nu a înregistrat progrese semnificative în judeţul Harghita din anul 2015, când a fost finalizată inventarierea terenurilor în vederea finalizării procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, şi până în prezent, deşi iniţial ar fi trebuit finalizat la 1 ianuarie 2016, termen prelungit succesiv până la 1 ianuarie 2018, după care nu a mai fost stabilit nici un termen.

Conform datelor puse la dispoziţie de directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Truţă, în cursul anilor 2016-2022 a fost pusă în posesie de către comisiile locale o suprafaţă totală de aproape 22.119 ha, care reprezintă un procent de 15,80% din suprafaţa totală de 140.034 ha validată şi nepusă în posesie la jumătatea anului 2015, aşa cum a rezultat la finalul inventarierii. Însă s-a constatat că suprafaţa validată şi nepusă în posesie e mai mare, aspect care s-a reliefat în urma lucrărilor de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor. „Deci suprafaţa la care ne raportăm nu mai este certă, având în vedere că la Ciucsângeorgiu, de exemplu, conform inventarierii, la jumătatea anului 2015 erau 434 ha declarate ca validate şi nepuse în posesie, însă în lucrarea de înregistrare sistematică depusă la oficiul de cadastru avem 9.130 ha. Şi au depus 211 procese verbale de punere în posesie în cursul acestor ani…”, a spus directorul OCPI Harghita.

Jur. Sorin Truţă a reiterat că pentru finalizarea procesului de retrocedare este necesară întocmirea planurilor parcelare de către autorităţile publice locale. „Este imperativ necesar să fie întocmite planurile parcelare pentru toate titlurile de proprietate eliberate şi să fie rectificate sau integrate titlurile de proprietate care conţin erori. Lipsa planurilor parcelare poate genera implicaţii negative în realizarea unor obiective de interes naţional sau local pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea unor investiţii, accesarea de fonduri europene, dar şi în îndeplinirea angajamentelor asumate în faţa Uniunii Europene. Orice proiect cu finanţare europeană presupune obligativitatea înscrierii prealabile a imobilelor în cartea funciară. Înregistrarea imobilelor reprezintă beneficii atât pentru cetăţenii din mediul urban şi rural, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale prin evidenţierea strictă a domeniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale”, a reamintit, aşa cum a făcut-o în ultimii ani, directorul OCPI Harghita.

În acest moment, în Harghita, suprafaţa acoperită cu planuri parcelare digitale este de 51.512 ha. Pe parcursul acestui an, au fost solicitate informaţii pentru întocmirea planurilor parcelare de către comuna Feliceni pentru o suprafaţă de 795,5 ha. Tot în acest an, au fost depuse pentru recepţie planuri parcelare cu atribuire de număr cadastral în suprafaţă totală de puţin peste 198 ha, din care aproape 5 ha de comuna Mugeni, 31 ha – Brădeşti şi 162,50 ha – Dârjiu.

„Este extraordinar de puţin. Se vede că doar comunele Dârjiu, Mugeni şi Brădeşti lucrează planificat, celelalte unităţi administrativ-teritoriale nu au depus în vederea recepţionării nici un plan parcelar. Marea majoritate s-au mulţumit cu lucrările de înregistrare sistematică la nivel de sector, ocazie cu care încearcă să aplice şi legile fondului funciar”, a declarat jur. Sorin Truţă.

32 de localităţi cu suprafeţe foarte mari validate şi nepuse în posesie nu au relaţii contractuale de niciun fel pentru realizarea planurilor parcelare

Acesta a explicat că, printr-o adresă a OCPI Harghita din luna noiembrie, au fost solicitate de la toate localităţile din judeţ informaţii referitoare la serviciile de măsurători topografice contractate de către primării în vederea realizării planurilor parcelare necesare finalizării procesului de retrocedare a terenurilor. De asemenea, s-au solicitat informaţii şi cu privire la sumele alocate cu această destinaţie în bugetul anului 2022, precum şi cele care sunt estimate pentru a fi alocate în 2023.

Astfel, din totalul de 67 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţ, în două – Sâncrăieni şi Remetea – s-au finalizat lucrările de înregistrare sistematică, dar nu şi aplicarea legilor fondului funciar. În 10 localităţi sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor.

Din totalul de 55 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Harghita, în care s-au desfăşurat sau nu lucrări de înregistrare sistematică, trei localităţi necooperativizate nu au suprafeţe validate nepuse în posesie (Băile Tuşnad, Bălan, Corbu), iar cinci, de asemenea necooperativizate, au suprafeţe validate foarte mici nepuse în posesie (Căpâlniţa, Lunca de Jos, Sărmaş, Tulgheş, Vărşag). Un număr de 11 localităţi au comunicat că au angajaţi la primărie care au ca atribuţie întocmirea planurilor parcelare. Aceştia au întocmit planuri parcelare pentru o suprafaţă totală de 19.027 ha şi urmează să întocmească pentru încă 4.226 ha. Un număr de nouă UAT-uri au contracte de prestări servicii în derulare pentru o suprafaţă totală de 1.863 ha. „Adică este foarte puţin”.

Celelalte 32 de localităţi au comunicat că nu au relaţii contractuale de nici un fel pentru realizarea planurilor parcelare. La jumătatea anului 2015, aceste 32 de localităţi aveau o suprafaţă totală nepusă în posesie de 85.360 hectare, din care: 57.025 ha teren agricol şi 28.355 ha suprafeţe forestiere.

Sume foarte mici alocate pentru întocmirea planurilor parcelare

„În ceea ce priveşte sumele alocate de către UAT-uri în bugetul anului 2022 cu această destinaţie, cu tot efortul pe care l-am făcut în vara acestui an se poate constata că sumele alocate sunt foarte mici. Reprezentanţii celor 55 UAT-uri din judeţul Harghita, în care nu s-au desfăşurat/sau se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor la nivel de UAT, au transmis la finalul anului 2021 că vor aloca pentru anul 2022 suma de 1.811.500 lei şi au alocat suma de 787.500 lei, care reprezintă 44% din suma comunicată iniţial. Cu toate acestea, se poate constata că nu au transmis planuri parcelare în vederea recepţionării la OCPI Harghita majoritatea localităţilor care au avut alocate sume cu această destinaţie”, a subliniat directorul OCPI Harghita.

Acesta a spus că cifrele rezultate din intenţia primăriilor de a aloca sume cu această destinaţie în 2023 sunt „dezamăgitoare”. „În ceea ce priveşte intenţia pentru anul 2023, cifrele sunt la fel de dezamăgitoare. Se estimează că va fi alocată o sumă de 1.328.000 lei cu această destinaţie şi constatăm în continuare că sunt foarte multe unităţi administrativ-teritoriale care au suprafeţe validate foarte mari şi care nu intenţionează să aloce sume în bugetul localităţii pentru realizarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, deşi aceste sume, conform legii şi Regulamentului de cofinanţare, se întorc în bugetul unităţii administrativ-teritoriale după realizarea lucrărilor şi deschiderea cărţilor funciare”, a arătat jur. Sorin Truţă.

Acesta a mai precizat că „în ceea ce priveşte legile fondului funciar nu se lucrează planificat la nivelul comisiilor locale în vederea efectuării punerilor în posesie. Se efectuează lucrări de punere în posesie sporadice. S-au întocmit documentaţii pentru eliberarea titlurilor de proprietate sporadice cu plan de integrare în tarla în primele 11 luni ale anului pentru 441 de imobile, la nivelul judeţului”.

În 2022 au fost depuse procese verbale de punere în posesie pentru mai puţin de 5.000 ha

Referitor la procesele verbale de punere în posesie, în 2022 s-a înregistrat o creştere faţă de anii trecuţi. S-au depus 5.418 procese verbale de punere în posesie pentru o suprafaţă totală de 4.839 ha.

Directorul OCPI Harghita a evidenţiat că, „în perioada de soluţionare a contestaţiilor, comisia locală de fond funciar din comuna Plăieşii de Jos şi prestatorul, în cadrul lucrării de înregistrare sistematică, au reuşit performanţa să întocmească 2.000 de procese verbale, în afara celor 5.418, care au fost anexate cererilor de rectificare depuse de către persoanele interesate şi de către primărie. Comisia locală a făcut un efort considerabil”.

Conform sursei citate, cele mai multe procese verbale de punere în posesie au fost întocmite în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare sau la nivel de UAT.

Totuşi, jur. Sorin Truţă a atras atenţia că odată cu finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de unitate administrativ-teritorială „nu este rezolvată integral identificarea şi înscrierea în evidenţa de cadastru şi carte funciară a tuturor deţinătorilor şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele îndreptăţite în baza legilor fondului funciar”.

Acesta a dat exemplul celor 10 localităţi în care se efectuează lucrări de înregistrare sistematică la nivel de UAT: Ciucsângeorgiu, Gălăuţaş, Lupeni, Plăieşii de Jos, Praid, Sândominic, Subcetate, Mărtiniş, Satu Mare şi Zetea.

„Din suprafaţa totală a acestor localităţi de 97.303 ha, un număr de 28.577 de imobile au fost înscrise provizoriu pe UAT din cauza faptului că nu s-a putut identifica proprietarul şi vorbim de o suprafaţă totală de 40.511 ha, care reprezintă 41,63%. Problema persistă în localităţile cooperativizate care fac obiectul înregistrării sistematice şi în care nu s-au făcut punerile în posesie şi nu s-au eliberat titlurile de proprietate”, a spus directorul OCPI Harghita.

De altfel, şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, a semnalat recent această problemă. „Dacă lucrările de cadastrare şi aplicarea legilor fondului funciar ar trebui undeva să se completeze, să se ajute reciproc, deocamdată în unele localităţi avem un fenomen invers. Neaplicarea legilor fondului funciar împiedică buna desfăşurare a cadastrării, iar cadastrarea pe comisiile locale, deci intabularea provizorie pe comisiile locale, ceea ce se întâmplă cam la aproape jumătate din lucrările de cadastrare efectuate, duce şi ea la probleme privind aplicarea legilor fondului funciar, pentru că există premisa ca cetăţenii, în aceste condiţii, să nu se mai bucure de gratuitate pentru intabulare, iar aceste imobile intabulate provizoriu trebuie cândva trecute pe numele proprietarilor adevăraţi”, a spus prefectul în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural din acest an.

Concluzia

„În cursul verii au avut loc întâlniri cu primarii şi am încercat să-i determinăm să înţeleagă necesitatea finalizării procesului de retrocedare, dar se pare că lucrurile nu o să aibă o finalitate fericită dacă nu se alocă sumele necesare cu această destinaţie”, a concluzionat directorul OCPI Harghita, Sorin Truţă. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.