Nereguli identificate de inspectori în şcolile harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Învățământ » Nereguli identificate de inspectori în şcolile harghitene
Nereguli identificate de inspectori în şcolile harghitene

Nereguli identificate de inspectori în şcolile harghitene

După orele 13:00-14:00 lipseau din şcoală atât profesorii, cât şi elevii, deşi aveau oră; nearborarea drapelului României; discipline trecute în catalog numai în limba maghiară; ţigări vândute în chioşcurile din incinta unităţilor şcolare; documente oficiale redactate numai în limba maghiară etc.

Mai multe nereguli au fost constatate de conducerea şi inspectorii şcolari ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita la şcolile din judeţ, în urma inspecţiilor efectuate. În urma identificării acestor deficienţe, conducerea IŞJ Harghita consideră că „se impune a se lua măsuri urgente în scopul îndreptării situaţiilor constatate”, se arată într-un document făcut public ieri, pe site-ul IŞJ Harghita şi adresat directorilor de şcoli.

Potrivit adresei, în urma inspecţiilor s-a constatat că după o anumită oră lipseau atât profesorii, cât şi elevii, deşi aveau cursuri. „În unele unităţi de învăţământ nu a fost respectat orarul claselor, în sensul că unele clase şi cadre didactice nu mai erau în şcoală după orele 13:00-14:00, deşi orarul prevedea aceste ore. Programul şcolar trebuie respectat întocmai. În cazul absentării unor cadre didactice se asigură suplinirea acestora. Absenţele tuturor elevilor se trec în catalog. În cazul unor absenţe ale cadrelor didactice, directorii vor opera în condica de prezenţă precizările necesare”, se recomandă în material.

O altă abatere constatată la şcolile din judeţ se referă la faptul că drapelul României nu era ori era arborat necorespunzător. Sau erau arborate şi alte steaguri. „Se va respecta întocmai Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. (…) În afara steagurilor reglementate legal, nu se pot arbora alte steaguri. Directorii unităţilor de învăţământ se vor asigura că steagurile sunt corect expuse şi le vor schimba pe cele deteriorate”, se recomandă în document.

Inspectorii şcolari au mai descoperit în urma verificărilor că „în unele cataloage au fost găsite denumiri de discipline trecute numai în limba maghiară” şi atrag atenţia directorilor şi cadrelor didactice să verifice „dacă denumirile disciplinelor sunt înscrise în limba română, atât în cataloage, cât şi în registrele matricole”.

De asemenea, directorii sunt atenţionaţi să verifice respectarea legislaţiei de către operatorii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ, „întrucât de la Comisariatul Judeţean Harghita pentru Protecţia Consumatorilor ni s-a semnalat faptul că în unele chioşcuri şcolare se comercializează ţigări şi produse interzise prin lista dată de legislaţie”.

O altă încălcare a legii constatată s-a referit la faptul că unele procese-verbale ale Colegiului Profesoral sau alte documente oficiale au fost redactate numai în limba maghiară. „Procesele-verbale ale Consiliului Profesoral, Consiliului de Administraţie, Rapoarte şi alte documente oficiale se pot scrie în limba maghiară dacă doriţi, dar este obligatorie redactarea lor în limba română”, se arată în documentul semnat de inspectorul şcolar general, Petru Gârbea, şi inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

Totodată, conducerea IŞJ Harghita atrage atenţia că „în învăţământul liceal şi postliceal, în care predarea se face în limba maternă pentru disciplinele, respectiv modulele de pregătire de specialitate, se realizează însuşirea terminologiei de specialitate şi în limba română”.

În finalul adresei se arată că ziua de 30 aprilie, care este liberă, „va trebui recuperată în data de 5 mai sau timpul de lucru se va prelungi corespunzător, până la data de 11 mai 2018, potrivit planificărilor”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.