Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Negocieri cu oraşul… | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Negocieri cu oraşul…
Negocieri cu oraşul…

Negocieri cu oraşul…

…pentru al cărui apropiat viitor, d-l consilier Ion Proca propune luarea în calcul a unei parcări subterane!

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita de luni, 28 august a.c., a avut pe ordinea de zi 22 de puncte, ceea ce pentru mine părea a fi ceva asemănător cu un drum al cărui capăt nu apuci să-l mai întrezăreşti vreodată.

Sigur, m-am înşelat, pentru că, în momentul în care am înţeles că nu am motive să mă îngrijorez, am respirat uşurată, aflând că materialele trimise din vreme consilierilor erau deja cunoscute. În consecinţă, totul s-a rezumat, de la caz la caz, la observaţii, propuneri sau argumente, procedură care m-a inspirat şi pe mine în selectarea atentă a problematicii ce a fost supusă dezbaterii şi aprobării.

Drept urmare, la cel dintâi proiect de modificare a Hotărârii CJ nr. 36/2009, cu revenirile ulterioare asupra ei, reţin că, după instituirea unor restricţii de circulaţie pe unele sectoare de drumuri judeţene, „starea acestora s-a îmbunătăţit”. Aşa a afirmat d-l Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, menţionând în context şi faptul că detaliile referitoare la acest subiect vor fi publicate în presă.

Cu menţiunea că la proiectele care au obţinut uşor votul consilierilor nu mă voi referi deloc, pentru a putea economisi astfel spaţiu tipografic, trec la cel privitor la aprobarea încheierii înţelegerii de cooperare între judeţele Harghita din România şi Nograd din Ungaria, unde ai noştri sunt aşteptaţi să participe la momentele de sărbătoare pregătite cu ocazia zilelor judeţului din ţara vecină.

Referitor la proiectul legat de derularea Programului „Săpături arheologice” pe aceste meleaguri, reţin că a fost introdus un buget de sprijin pentru muzee şi parteneriate, amintesc în treacăt despre proiectul privind organizarea expoziţiilor cu vânzare a produselor tradiţionale, respectiv despre introducerea simbolică a unei taxe de participare – şi ajung la cel prin care se aprobă participarea DGASPC Harghita la derularea unui „Program Erasmus+”, spunându-vă că, la capătul demersului întreprins, s-au câştigat 27.000 euro.

Interesant este, de asemenea, proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de asociere a UAT judeţul Harghita şi UAT municipiul Miercurea-Ciuc, în vederea efectuării în comun a unor lucrări de întreţinere şi de reparaţii pe drumul de acces spre Heliportul UM 01101, în legătură cu care vicepreşedintele CJ, d-l Biró Barna Botond, crede că „ar trebui obţinut şi Avizul Patrimoniului”.

„În vederea creşterii vizibilităţii României ca destinaţie turistică”, acelaşi domn iniţiază un proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii protocolului de colaborare între CJ Harghita şi Ministerul Turismului, care urmăreşte promovarea evenimentelor turistice organizate în acest spaţiu geografic, evenimente ce „vor apărea şi în media naţională”. Să fie într-un ceas bun, aşa cum bun se doreşte a fi şi DJ 126, dinspre Suseni către Voşlăbeni, pentru care a fost elaborată documentaţia. „Mai e nevoie doar de aprobarea cifrelor economice”, care dau şi valoarea investiţiei: 9.800.000 lei.

Cu cântec, la propriu, poate într-o bună zi, pare să fie atât povestea terenului denumit „Teren complex cultural Miercurea-Ciuc”, cât şi povestea investiţiei neterminate, cu destinaţia „Complex cultural din Miercurea-Ciuc”, sau cea a transmiterii celor două imobile din domeniul public al judeţului, în domeniul public al municipiului Miercurea-Ciuc. „Am discutat cu ei, putem găsi o soluţie de mijloc”, a afirmat d-l preşedinte Borboly Csaba, invitându-l pe reprezentantul Şcolii de Artă să-şi spună şi domnia sa părerea. Aşa am aflat că imobilul în care fiinţează această unitate de învăţământ a fost construit în centrul oraşului, dar nu e complet; că problemele ce ţin de proprietate se dezbat de vreo 8 ani de zile şi că dacă iniţiativa CJ se va materializa, am putea vorbi despre un sprijin ce vine odată cu sprijinul acordat de Guvern. Astfel, aprecia persoana cu aplecare spre artă, Miercurea-Ciuc ar putea să aibă o Filarmonică pe care o merită…

În perspectiva negocierilor ce se vor mai purta pe această temă, a fost adusă imediat în prim-plan şi situaţia Bibliotecii judeţene.

Profitând de modul în care se contura perspectiva, d-l consilier Ion Proca a considerat că a venit momentul să fie luată în calcul, cât mai degrabă, apariţia unei parcări subterane în municipiul reşedinţă de judeţ, întrucât „s-a creat o adevărată debandadă în centrul oraşului”.

Sigur, o astfel de propunere ar putea provoca dureri de cap, dar astea, cu un antinevralgic, trec, totul e să nu treacă şi dorinţa autorităţilor de a decongestiona traficul.

Un alt proiect vizează dezmembrarea unei clădiri din comuna Bilbor, aflată în domeniul public al judeţului, administrată fiind de DGASPC Harghita, spre a putea fi folosită ulterior de agricultorii ce doresc înfiinţarea unui centru de procesare a laptelui. Este o problemă mai veche, despre care jurnalul nostru a scris acum un an, care a rămas, iată, în actualitate.

La punctul 13 al ordinii de zi figurează un proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii CJ Harghita nr. 204/2017 privind aprobarea nivelului salariilor la gradaţia zero corespunzător funcţiei, gradului/treptei profesionale pentru funcţiile publice şi funcţiile de natură contractuală a personalului de specialitate al CJ şi al serviciilor subordonate acestuia. Ce să spun, 13 şi… ghinion, întrucât, potrivit d-lui Borboly, s-a cam greşit pe la calcule şi de aceea trebuie revenit asupra lor.

Şi cum de greşit s-a mai greşit pe ici-colo, la redactarea materialelor sau tălmăcirea vorbelor, d-l preşedinte a spus că „pentru orice greşeală vinovatul să aducă o sticlă de vin”.

Păi, dacă aşa stau lucrurile, socotind numai sticlele ce trebuie aduse după şedinţa la care am participat, vin şi eu, cetăţeanul, cu o propunere: să se găsească un spaţiu adecvat pentru amenajarea unei pivniţe în care acestea să fie păstrate până la inaugurarea parcării subterane sau până la primul concert susţinut de Filarmonica din Miercurea-Ciuc.

Cu speranţa că nu am supărat pe nimeni, mai reţin din conţinutul următoarelor proiecte aprobarea numărului de delegaţi la vizita oficială în judeţele Somogy şi Nograd, din perioada 21-24 septembrie; aprobarea listei proiectelor selectate pentru contribuţie financiară în cadrul Programului de „Protecţie a monumentelor de pe teritoriul judeţului Harghita”, pe anul în curs şi mandatarea preşedintelui CJ de a emite dispoziţii de imputare angajaţilor instituţiei.

Amintind cauzele pentru care Curtea de Conturi a făcut imputaţii, contestate şi „în bună măsură câştigate de Consiliul Judeţean”, d-l Borboly Csaba a mai arătat că reprezentanţii Curţii au petrecut la CJ 160 de zile, drept pentru care li s-au pus la dispoziţie două birouri.

***

În sfârşit, la diverse au fost readuşi în discuţie urşii şi problemele cauzate de ei şi, în directă corelaţie cu subiectul, intenţia CJ Harghita de a sesiza Avocatul Poporului, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce în prealabil populaţia va fi rugată să sprijine demersul prin strângerea de semnături.

A mai fost, de asemenea, prezentată o situaţie a învăţământului profesional din judeţ şi o informare a preşedintelui Borboly cu privire la vizita sa de 10 zile în judeţele din Ungaria, înfrăţite cu judeţul Harghita. A fost o vizită în care domnia sa a avut discuţii cu oficiali maghiari, din care a înţeles că o parte din experienţele pozitive ale vecinilor pot fi preluate şi de noi, începând cu organizarea şi funcţionarea unui aeroport mic, cu numai 14 angajaţi, şi terminând cu parcurile de aventură.

Cu convingerea că şi visele frumoase se pot împlini, mă opresc succint asupra Programului „Via Maria”, prin care, după cum a afirmat persoana care l-a prezentat, numărul pelerinilor către Şumuleu-Ciuc ar putea creşte mult şi odată cu el ar putea creşte şi profitul economic, dacă de la graniţa judeţului până la Catedrală, traseul ar fi parcurs pe jos.

Dar despre toate acestea şi nu numai, cu certitudine vom mai auzi şi, desigur, vom mai scrie…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Foto: Gabriela Bogoş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.