Ne-am interesat pentru dumneavoastră: Intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 septembrie 2023
Home » Societate » Ne-am interesat pentru dumneavoastră: Intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate
Ne-am interesat pentru dumneavoastră: Intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate

Ne-am interesat pentru dumneavoastră: Intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate

Medierea şi plasarea sunt gratuite

Conform prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare – activitatea de plasare a forţei de muncă în străinătate o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică. Acesta are, în principal, următoarele obligaţii: să se înregistreze la Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul; să aibă încheiate cu persoanele juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă; să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere; să efectueze activităţi de mediere şi plasare în mod gratuit.

Contractul de mediere

Acest contract este unul de natură civilă care se încheie de către agent cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţii de transport şi de locuit.

Începând cu data de 5 martie 2018, agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe, ci va fi remunerat de către firma străină care primeşte persoana mediată.

Contractul de muncă

Agenţiile de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

Cei care caută un loc de muncă în străinătate…

…e bine să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă; să verifice cu atenţie oferta locului de muncă; să verifice adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care a optat; să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere. Nu acceptaţi cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor online.

Cei în căutarea unui loc de muncă în străinătate pot solicita un loc de muncă în străinătate şi la agenţia de şomaj prin Reţeaua EURES.

Atenţionare

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere; nu acceptaţi achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire „curriculum vitae”, traducere de documente, procesare acte sau consultanţă. Plata către agenţia de plasare a unor sume de bani reprezintă un risc pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Nu acceptaţi să plecaţi la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv.

Pentru informaţii suplimentare puteţi solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteţi urma.

∗∗∗

Material realizat cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.