Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ne-am dorit să reînviem spiritul acesta al taberei, spiritul tineretului” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Timp Liber » „Ne-am dorit să reînviem spiritul acesta al taberei, spiritul tineretului”
„Ne-am dorit să reînviem spiritul acesta al taberei, spiritul tineretului”

„Ne-am dorit să reînviem spiritul acesta al taberei, spiritul tineretului”

Afirmaţia din titlu aparţine Cristinei Colceriu, organizator SMART FEST,care a avut loc timp de patru zile, în perioada 8-11 iulie, la Complexul Sportiv Naţional de la Izvoru Mureşului. Un festival inedit pentru această zonă, care a adus în judeţ speakeri din domenii diferite, de la artă teatrală, antreprenoriat şi până la arhitectură, ce au împărtăşit din propria lor experienţă.

Spre finalul acestui eveniment, susţinut şi de Secretariatul General al Guvernului României, am stat de vorbă cu Cristina şi Bogdan Colceriu, părinţii SMART FEST.

– Când se vorbeşte de lucruri smart, cei mai mulţi (dacă nu chiar toţi) ne gândim la partea de tehnologie şi IT. Voi aţi adus un altfel de smart. De unde a pornit ideea acestui festival şi adunarea acestor activităţi în cadrul lui?

– Cristina Colceriu: Proiectul este mai vechi, un vis de al nostru care s-a materializat anul acesta deoarece am reuşit să coagulăm în jurul nostru oameni, idei şi suflete frumoase care au crezut suficient în acest concept de a reuni oameni în sfera muzicii, a sufletului, a artei. Este ceea ce ne-am dorit: să aducem plusvaloare comunităţii din care facem parte.

Se pare că anul acesta, deşi am început timid, în cele din urmă lucrurile s-au materializat foarte frumos.

– Cât de greu este să organizezi un asemenea festival?

– Bogdan Colceriu: Dat fiind timpul scurt care ne-a fost alocat pentru partea de promovare, ne-a fost relativ greu. Dar am dispus de o echipă de oameni dedicaţi, de oameni mari, care au vrut să facă lucruri la fel de mari ca şi parcursul lor de până acum.

SMART FEST este acronimul de la Soul-Music-Art şi şi-a propus să adune laolaltă o sumedenie de oameni din sferele muzicii, sufletului şi artei, care să îmbogăţească, prin prezenţa lor şi prin ceea ce ei creează, comunitatea locală şi pentru a reuşi să trimitem un mesaj că Izvoru Mureşului, în perioada 8-11 iulie, pentru noi, viaţa merge mai departe.

– De ce aţi ales Izvoru Mureşului ca localitate gazdă?

– Cristina: Cumva, noi suntem oamenii locului, deoarece părinţii şi bunicii noştri sunt originari de aici şi noi credem că trebuie neapărat să ne respectăm rădăcinile. Avem şi susţinerea energetică a locului dat fiind faptul că am copilărit aici, am crescut, ne-am permis să visăm că atunci când vom fi oameni mari vom face lucruri care vor schimba societatea.

Ne-am dorit să reînviem spiritul acesta al taberei, spiritul tineretului. Cred că viitorul aparţine tinerilor şi atunci e important să investim în cei tineri, să investim în calificarea lor, în eficientizarea lor, în a le da soluţii venite din partea unor profesionişti care sunt oameni simpli, la urma urmei, dar care au reuşit să facă performanţă în domeniilor lor de activitate şi care vin cu deschidere, cu sinceritate, cu entuziasm, cu optimism, să împărtăşească celorlalţi lucruri cu adevărat valoroase.

Noi, cei din echipa SMART FEST, credem că împreună putem să realizăm lucruri măreţe.

– Câţi speakeri aţi reuşit să aduceţi? A fost greu să-i convingeţi să vină la Izvoru Mureşului?

– Cristina: Am sumarizat un număr de 14 speakeri din domenii extrem de diferite, precum psihologie, astronomie, arhitectură verde, antreprenoriat, artă teatrală şi multe domenii între care se creează şi se pot crea punţi de legătură. Ei au avut mai multă încredere în ideea proiectului şi în concept decât am avut noi înşine, au venit cu toată deschiderea, cu tot entuziasmul, cu suportul intelectual, emoţional, moral. Cumva s-a creat un egregor al grupului, ceea ce ne-a condus spre rezultatul final, care ni se pare că este de tipul win-win, în care toată lumea implicată a putut fi pusă foarte bine în valoare.

– Vorbeaţi de schimbarea staţiunii. Prin ce aţi făcut voi în trei zile aţi dat o altă înfăţişare Complexului Sportiv. De unde v-a venit ideea amenajării acestui spaţiu aşa cum aţi făcut-o: cu hamace, cu aceste lumini care împrejmuiesc aleile şi care fac o zonă de relaxare?

– Cristina: În multiplele noastre întâlniri cu echipa de comunicare, cu echipa de logistică, au avut loc sesiuni întregi de brain-storming în care ne-am gândit ce am putea să aducem să punem cât mai bine în valoare acest loc.

Am adus în cadrul echipei arhitecţi, care, cu viziunea lor, au completat ceea ce aveam noi în minte vizavi de cum ne gândeam că ar trebui să arate locul acesta.

Bineînţeles, e important să combini utilul cu plăcutul, şi atunci am zis că e de asemenea important să putem amenaja locul acesta ca oamenii să se poată retrage şi într-un cadru un pic mai intim, să se relaxeze preţ de câteva minute, întrucât programul a fost unul complet, zilele au fost pline, au fost ateliere, au fost conferinţe, au fost momente artistice şi e nevoie şi în cadrul unui festival, ca şi în viaţă, să ai posibilitatea de a-ţi alege nişte pauze.

– La ce să ne aşteptăm de la ediţia de anul viitor?

– Bogdan: De la ediţia de anul viitor noi avem aşteptări mai mari. Fiind şi la o primă experienţă, cu siguranţă am învăţat multe lucruri pe care le vom putea aplica pentru următoarele ediţii.

Pentru ediţiile viitoare ne dorim să găsim un echilibru între partea de dezvoltare personală şi partea de cunoaştere, să fie mai armonizată cu partea de distracţie. Din cauza unui buget destul de restrâns în care a trebuit să ne încadrăm, line up-ul din acest an a avut în principal partea de conferinţe, având mai puţine momente de distracţie, ceea ce lumea, şi mai ales tinerii, caută. Însă noi am vrut să facem un altfel de festival, am gândit un altfel de concept, am vrut să creăm un concept hibrid, să facem ceva ce nu s-a mai făcut. Asta am şi reuşit să facem, ceea ce pe noi ne mulţumeşte şi suntem foarte fericiţi că am reuşit să punem în scenă, să adunăm la un loc atâţia omeni minunaţi din atâtea sfere de influenţă şi de cunoaştere, care ne-au dăruit din sufletele lor, care ne-au învăţat din experienţa lor. Am avut parte şi de momente incendiare, cu petreceri alături de formaţii invitate şi de DJ, reuşind să adunăm chiar un număr semnificativ de tineri entuziaşti care au venit să se distreze, să cunoască, să experimenteze lucruri noi chiar la ei acasă, aici, la Izvoru Mureşului, în judeţul Harghita.

Tinerii care ne-au vizitat sunt în principal din Miercurea Ciuc şi Bazinul Gheorgheni, iar asta nu face decât să ne arate că, deşi suntem un festival de control, totuşi, avem capacitatea de a aduna oameni şi că la anul o să adunăm mult mai mulţi oameni, să dezvoltăm un program şi un proiect mult mai complex decât a fost cel de anul acesta.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto, ziua 1

Arhivă foto, ziua 3

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.