Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Navracsics Tibor, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret și sport, în Miercurea Ciuc: Vizita Papei în România, cel mai important eveniment în următoarele şase luni din ţara noastră | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Politic » Navracsics Tibor, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret și sport, în Miercurea Ciuc: Vizita Papei în România, cel mai important eveniment în următoarele şase luni din ţara noastră
Navracsics Tibor, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret și sport, în Miercurea Ciuc: Vizita Papei în România, cel mai important eveniment în următoarele şase luni din ţara noastră

Navracsics Tibor, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret și sport, în Miercurea Ciuc: Vizita Papei în România, cel mai important eveniment în următoarele şase luni din ţara noastră

Un deputat, un preşedinte de consiliu judeţean din ţară şi o candidată la alegerile europarlamentare din România, toţi din partea UDMR, au refuzat să vorbească în româneşte la conferinţa de presă la care participa şi comisarul european, originar din Ungaria

Comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret și sport, Navracsics Tibor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că, în opinia sa, cel mai important eveniment în următoarele şase luni din România este vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc, în data de 1 iunie, când se va afla, între altele, şi la locul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice, de Rusalii, din Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Este cel mai important eveniment din următoarele şase luni, când România deţine preşedinţia  Consiliului Uniunii Europene”, a spus comisarul european, iar potrivit domniei sale reprezintă „o mare oportunitate pentru regiune, să-şi sporească imaginea şi să prezinte lumii comorile acestei zone, să atragă mai mulţi turişti, având şansa să dea şi un impuls economiei locale şi regionale”.

El a precizat că scopul principal al vizitei sale în Harghita, precum şi în alte regiuni din Europa în care populaţia este alta decât cea majoritară, este cunoaşterea problemelor comunităţilor locale şi regionale, precum şi iniţiativele acestora, întrucât ele reprezintă priorităţi ale comisiei pe care o conduce în cadrul CE.

„De aceea sunt aici, fiindcă identitatea secuiască este puternică şi caracteristică şi consider că trebuie să aibă o contribuţie importantă la instituţiile culturale şi de educaţie de care depinde păstrarea identităţii naţionale a secuilor”, a spus comisarul european.

În context, el a vorbit şi despre faptul că 2018 a fost Anul European al Patrimoniului Cultural şi, deşi s-a încheiat, vrea să vadă mai multe iniţiative venind în continuarea acestuia, din partea comunităţilor locale şi regionale, reamintind că deviza UE este „Uniţi în diversitate”.

Un incident…

În continuare am fi prezentat şi poziţiile preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, care a organizat conferinţa de presă în biroul său, a lui Korodi Attila, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor şi şeful grupului parlamentar UDMR din forul legislativ, şi a lui Hegedüs Csilla, vicepreşedintele executiv al UDMR şi candidată la alegerile europarlamentare din România în acest an, însă aceştia au refuzat să vorbească în limba oficială a statului.

La conferinţa de presă, jurnaliştii români au fost anunţaţi, abia la începutul discuţiilor, că aceasta se va ţine exclusiv în limba maghiară. „Vorbim în maghiară!”, a răspuns preşedintele CJ Harghita la solicitarea unui rezumat în engleză, lansată comisarului european de corespondentul Televiziunii Române. Ne întrebăm, de ce a fost invitată presa română la acest eveniment? Ce a vrut să transmită această atitudine lipsită de respect şi umilitoare, fără nici o legătură cu valorile europene?

Ne abţinem de la alte comentarii vizavi de reacţia reprezentanţilor UDMR faţă de limba oficială de stat din România, faţă de jurnaliştii de expresie română şi cititorii, ascultătorii şi telespectatorii români. (Daniela MEZEY, Şt. PĂTRÎNTAŞ)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.