Multe rezultate surpriză în turneul internaţional de şah Caissa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Sport » Multe rezultate surpriză în turneul internaţional de şah Caissa
Multe rezultate surpriză în turneul internaţional de şah Caissa

Multe rezultate surpriză în turneul internaţional de şah Caissa

În organizarea Clubului de Şah Caissa Miercurea Ciuc, în perioada 20-30 august, în sălile Universităţii Sapientia se desfăşoară ediţia a XXIV-a a Turneului Internaţional de Șah Caissa şi ediţia a VIII-a a Memorialului Balogh János, dedicat copiilor până la vârsta de 15 ani.

Turneul principal de şah clasic se joacă în sistem elveţian pe durata a 7 runde, ritmul de joc fiind de 90 de minute pentru fiecare jucător (controlul timpului se face la mutarea a 40-a), la care fiecare participant primeşte un bonus de 30 de secunde/mutare. Acest ritm de joc a fost ideea fostului campion american Bobby Fischer.

Prima rundă a debutat cu o singură surpriză, la celelalte mese au câştigat cei cotaţi cu şansă mai mare. Juniorul talentat de 13 ani de la CS Otopeni, Sasha-Matei Crăciun (coeficient Elo – 1.769), cu piesele negre, a obţinut remiză în partida cu experimentatul maestru internaţional Lucian-Ioan Filip (2.425), care are rangul 4 în concurs.

În runda a 2-a, juniorul de 19 ani de la CS Muncitorul Reşiţa, Daniel-Cristian Pădurean (2.106), a obţinut remiză în partida cu marele maestru Andrei Istrăţescu (2.515), fostul campion naţional având cel mai mare rating Elo din concurs.

Juniorul de 16 ani de la CSŞ Odorheiu Secuiesc, Nagy-Elek Tamás (1.806), a smuls o remiză în partida cu maestrul internaţional Lucian-Ioan Filip (2.425), diferenţa de puncte între cei doi fiind de 619 puncte!

O luptă deschisă era la masa a 10-a, la care campioana de 16 ani, Ilinca-Petra Bătăgan (1.846), a reuşit să câştige contra maestrei FIDE Karácsonyi Kata (2.142). Anul trecut, junioara din Ungaria era lidera mondială la fete 14 ani!

În runda a 3-a au continuat surprizele. Bătăgan a obţinut remiză în partida cu Istrăţescu, Sasha-Matei Crăciun a remizat cu maestrul internaţional Mózes Ervin.

Iată câteva rezultate din primele mese: Manolache – Coca 1-0, Ardeleanu – Vedmediuc 1-0, Zubac – Barátosi 0-1.

După trei runde conduc Barátosi Dániel (2.320), Marius Manolache şi Alin Ardeleanu cu câte 3 puncte, fiind urmaţi de 5 jucători cu câte 2,5 puncte.

În open-ul VIII Balogh János Memorial dedicat juniorilor sub 15 ani, după 3 runde, Kiss Hanna, Kiss Abigel (surori, din Joseni, legitimate la CSŞ Târgu Mureş), Bencze Mátyás (CSŞ Odorheiu Secuiesc) şi Raluca-Cristiana Cazacu (Republica Moldova) se află pe primul loc, cu câte 2,5 puncte.

Ca şi în anii precedenţi, Primăria Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita sunt cei doi sponsori principali (co-finanţatori), turneul Caissa fiind ajutat şi de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Harghita, precum şi de SC Perla Harghitei SA.

Biró Sándor, foto Biró Zoltán

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.