Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Molnár-Barabás Zsófia: pasiunea transformată în carieră şi stil de viaţă | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Sport » Molnár-Barabás Zsófia: pasiunea transformată în carieră şi stil de viaţă
Molnár-Barabás Zsófia: pasiunea transformată în carieră şi stil de viaţă

Molnár-Barabás Zsófia: pasiunea transformată în carieră şi stil de viaţă

Se spune că oamenii de succes fac în fiecare zi ceea ce oamenii normali fac doar din când în când şi că singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubeşti ceea ce faci. Instructorul de fitness Molnár-Barabás Zsófia din Miercurea-Ciuc este un exemplu elocvent de persoană care a transformat o pasiune descoperită relativ târziu într-un stil de viaţă şi într-o carieră de succes, pe care o practică pe lângă profesia de bază, cea de consilier juridic.

Povestea ei este una interesantă şi care poate reprezenta o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care îşi doresc să practice un sport, dar nu au suficientă încredere pentru a face primul pas.

Zsófia s-a apucat de sport după vârsta de 30 de ani, întrucât nu era foarte mulţumită de corpul său, în urma celor două naşteri. La început a fost dificil, pentru că cei doi băieţi erau mici, aveau 5, respectiv 3 ani şi nu prea se putea împăca cu faptul că renunţă la familie în favoarea activităţilor personale planificate. A fost susţinută, însă, de soţul său şi de întreaga familie şi a început să caute sportul care i se potrivea. În primii cinci ani a încercat mai multe tipuri de sport, de la aerobic până la pilates şi kangoo jumps, dar nu prea s-a regăsit în nici unul dintre ele. În 2010 a aflat despre faptul că într-o sală de sport din oraş se practică fitness pentru femei, cu programe de antrenament elaborate special pentru fiecare dintre participanţi. Şi de aici a început totul. Datorită celor doi instructori de fitness a început să aibă rezultate concrete şi să devină tot mai interesată de tot ceea ce înseamnă acest sport. Drept urmare, chiar şi când antrenamentele nu s-au mai ţinut la sala respectivă, Zsófia a continuat în această direcţie, la o altă sală, îndrumată de unul dintre cei doi instructori, care i-a devenit şi antrenor personal şi care o îndrumă şi în prezent.

„Practic, el este primul şi singurul meu antrenor personal şi în prezent. Am învăţat de la el foarte multe lucruri, m-a îndrumat în toată activitatea mea legată de fitness şi de sport. Îi mulţumesc pentru sprijinul şi încrederea pe care mi le-a acordat şi pe care mă pot baza şi în prezent, dacă am întrebări sau nelămuriri”, a afirmat Molnár-Barabás Zsófia.

Şi pentru că pasiunea pentru fitness era din ce în ce mai mare, Zsófia s-a decis să devină instructor şi să le transmită şi altora dragostea pentru sport.

„După trei ani de antrenamente, în care am fost prezentă în mod consecvent săptămânal de trei ori, şi în care am lucrat pe diverse programe de antrenament, cu echipamente, pe aparate, exerciţii cu greutatea corporală, diverse accesorii, am învăţat să alerg, etc… m-am decis să devin instructor. M-am înscris la un curs şi în 2013 am obţinut calificarea de instructor aerobic-fitness. După aceea, în 2014 am absolvit cursul de perfecţionare personal trainer, urmat de cele două specializări în kettlebell – nivelul I şi II”, ne explică aceasta.

Cursurile şi antrenamentele ţinute de Zsófi sunt o adevărată plăcere, atmosfera este una destinsă, în care fiecare lucrează cu zâmbetul pe buze. Pentru că Zsófi reuşeşte să elaboreze pentru fiecare cel mai eficient program şi să-i motiveze pe toţi cei care nu au încredere în forţele proprii. Şi asta pentru că exemplul pe care-l oferă este cel mai bun imbold pe care îl poate da.

„Corpul uman ne asigură o libertate inimaginabilă în mişcare. Nu există că nu poţi să faci. Poate nu poţi acum, dar poţi peste o săptămână, o lună, un an… cinci, dar poţi. Eu nu cred în satisfacţii majore şi nici în momente extrem de grele. Toate acestea pentru mine sunt doar momente, la care ulterior mă gândesc cu zâmbet. Bucuroasă că le-am trăit şi/sau că am trecut peste. Am avut mii de satisfacţii, după examenele la specializări, perfecţionări, sau când am reuşit prima dată să alerg 16 ture de stadion la vârsta de 39 de ani (cu un an în urmă, eram capabilă de una singură), sau când am reuşit să fac genuflexiuni cu o greutate care a depăşit propria mea greutate corporală, sau când am rezistat la bootcamp făcând antrenamente ore în şir, la soare un weekend întreg etc. Toate aceste momente ulterior poate devin mai puţin senzaţionale, pentru că realizările şi rezultatele proprii sunt din ce în ce mai bune, dar totuşi rămân acele piloane pe care mă sprijin în continuarea drumului pe care l-am ales”, a afirmat Molnár-Barabás Zsófia.

Celor care dezarmează după primul antrenament sau celor care cred că sportul e făcut doar pentru unii, Zsófia le spune că şi ea a trecut peste momente grele, dar s-a reîntors de fiecare dată pentru a… reuşi.

„Momente grele am în fiecare săptămână, de fiecare dată când îmi apare în gând „nu pot”. S-a întâmplat să ies din sală şi să plâng în vestiar, s-a întâmplat să plec acasă de la stadion furioasă că ceea ce se aşteaptă de la mine era exagerat. Dar m-am întors de fiecare dată. Furioasă, supărată, dar determinată să demonstrez că voi reuşi”, mărturiseşte Zsófia.

La antrenamentele sale participă persoane de toate vârstele şi cu profesii dintre cele mai diferite, oameni care vin constant la sală de doi sau trei ani sau mame care îşi aduc şi copiii şi lucrează împreună cu aceştia exerciţii potrivite şi pentru cei mici.

Cei care doresc să participe la antrenamentele sale, acestea se ţin dimineaţa, între orele 07:00-10:00, la sala PowerHuni Gym şi după-amiază, între 18:00-19:00, la Csobbano Fitness. Antrenamentele de vineri sunt mai speciale, se desfăşoară în grup şi conţin exerciţii în care se foloseşte propria greutate corporală.

Iar cei care doresc să îmbrăţişeze această carieră deosebită pot participa la cursurile pe care Molnár-Barabás Zsófia le ţine la Miercurea-Ciuc, singurul loc din ţară unde acestea se desfăşoară bilingv, în română şi maghiară. Cursurile sunt organizate în colaborare cu ABC Fitness School Bucureşti, iar numărul absolvenţilor este în creştere.

„La cursuri poate participa orice adult care a terminat 12 clase, cu sau fără bacalaureat şi care este clinic sănătos. Nu se cere o anumită experienţă în sport, însă orice calificare poate fi practicată doar dacă se bazează pe cunoştinţe teoretice şi practice aprofundate. Trebuie învăţat, trebuie exersat continuu, chiar şi după absolvirea cursului. Este o meserie frumoasă şi eu o recomand tuturor celor interesaţi”, a punctat Molnár-Barabás Zsófia.

Pentru instructoarea de fitness din Miercurea-Ciuc, care îşi antrenează acum şi fiul cel mare, devenit adolescent, sportul înseamnă echilibru, libertate şi modalitatea prin care poate trece peste obstacolele de fiecare zi.

„Pentru mine, sportul înseamnă echilibru, libertate, posibilitate de autoperfecţionare umană. Nu este doar o activitate fizică de menţinere a sănătăţii. Este un sprijin psihic şi mintal, de a fi conştientă de realitate, de a-ţi depăşi limitele, de a planifica modul de a trece peste obstacolele de zi cu zi. Realizările din activitatea sportivă influenţează în mod pozitiv personalitatea. În sport ai nevoie de stăpânire de sine, trebuie să te concentrezi, trebuie să fii tolerant pentru că rezultatele nu apar de pe o zi pe alta. Toate aceste lucruri sunt utile în orice situaţie din viaţa de zi cu zi”, a conchis Molnár-Barabás Zsófia.

Povestea pasiunii sale transformate în stil de viată poate fi un exemplu pentru mulţi dintre noi, care ne impunem limite peste care, apoi, nu reuşim să trecem. Pentru că, vorba lui Pascal Bruckner, esenţa sportului este „să mergi până la propriile limite şi să vezi dacă poţi trece dincolo de ele”.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.