Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mitropolitul Ardealului, la 150 de ani de la moartea lui Emanuil Gojdu: Nu putem evalua mărimea colosală a moştenirii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » (Inter)Național »
Mitropolitul Ardealului, la 150 de ani de la moartea lui Emanuil Gojdu:

Nu putem evalua mărimea colosală a moştenirii
<h5><i>Mitropolitul Ardealului, la 150 de ani de la moartea lui Emanuil Gojdu:</i></h5><br /> Nu putem evalua mărimea colosală a moştenirii

Mitropolitul Ardealului, la 150 de ani de la moartea lui Emanuil Gojdu:

Nu putem evalua mărimea colosală a moştenirii

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Gojdu de la Sibiu, cere sprijinul statului român pentru redobândirea averii filantropului român, pomenit luni într-o slujbă specială în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.

„După insistenţele noastre şi depunând un exemplar autentificat din testamentul lui Gojdu, s-a recunoscut şi s-a reuşit să se recunoască ca preşedinte al Fundaţiei Gojdu, mitropolitul Ardealului. Mai departe vor fi alţi paşi care trebuie făcuţi împreună, dar numai cu ajutorul statului român, care să sprijine această fundaţie în a face o legătură cu statul maghiar, între cele două state se pot rezolva problemele pentru că fundaţia sau aceste resurse minimale pe care le avem noi, cu ele nu putem face nici măcar cel mai simplu apel către forurile internaţionale, pentru că nici măcar nu putem evalua mărimea colosală a acestei moşteniri. Şi cu cât ea este mai mare, cu atât este mai greu de dobândit. Sperăm ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze continuarea acestei lucrări deosebite a celui mai mare filantrop român pentru românii din Ardeal. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus luni, în timpul parastasului lui Emanuil Gojdu, mitropolitul Ardealului.

Potrivit sursei citate, Fundaţia Gojdu de la Sibiu este moştenitoarea de drept a averii lui Emanuil Gojdu, evaluată de unii membri ai fundaţiei la milioane de euro. „Sperăm acum când noi îl comemorăm, când noi ne-am rugat lui Dumnezeu să-i primească darul său şi întreaga sa viaţă, ca de acum încolo, de sus, să-l roage pe Dumnezeu ca să putem şi noi să continuăm această lucrare. Nu este uşor în momentul în care primele forme legale care trebuiau făcute nu au fost împlinite de cele două părţi, română şi maghiară. Parlamentul românesc a aprobat statutul şi ceea ce a propus Gojdu, dar cel ungar a mai aşteptat. Acum, în Budapesta, un apartament dintr-o clădire din cele cinci existente este folosit de Biserica Ortodoxă din Ungaria. E o capelă acolo. Noi am primit două case la Oradea, un spital la Cluj care este cum este, e al nostru, predat în folosinţa statului şi vom vedea mai departe ce va mai fi. (…) Această moştenire nu este nici a Bisericii Ortodoxe Române, nu este nici a statului român, nici a statului maghiar, ci a tineretului nostru ortodox din Ardeal, deci ca această moştenire să poată să se împlinească, Fundaţia Gojdu din Sibiu a fost înfiinţată şi nerecunoscută aşa, în toată valoarea ei, în importanţa ei, ca urmaşă, ca moştenitoare a moştenirii Gojdu”, a mai spus Laurenţiu Streza.

Mitropolitul Ardealului afirmă că „moştenirea Gojdu a fost râvnită şi de alţii”.

„Din păcate, moştenirea sa a fost râvnită şi de alţii şi a rămas unde a rămas. Ce a mai rămas la noi, s-a mai recuperat. Ceea ce este foarte important, faptul că acest binefăcător a oferit bisericii, tineretului bisericii din Ardeal averea sa, punând-o însă sub ocrotirea bisericii şi, mai ales, încredinţând şi apelând la autoritatea sfântului ierarh, primul mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna, sfântul nostru ocrotitor. L-a pus să gestioneze continuarea acestei lucrări şi banii respectivi să-i păstreze şi să-i folosească spre educarea neamului, spre ridicarea tinerilor care aveau nevoie de sprijin. Suntem recunoscători acum şi am făcut această ceremonie la împlinirea a 150 de ani, dar în acelaşi timp şi legându-ne de ceea ce biserica noastră, ceea ce Sfântul Sinod a hotărât ca anul acesta să fie dedicat, un an omagial al tuturor filantropilor, binefăcătorilor noştri. Poate că nu ne dăm seama ce valoare are fapta bună. Bucuria pe care o primim atunci, care se revarsă asupra noastră în momentul în care ai făcut un bine, este o bucurie specială, este o bucurie deosebită atunci când laşi în urma ta o tradiţie a bucuriei”, a arătat mitropolitul Ardealului.

Înaltul ierarh consideră că Emanuil Gojdu este cel mai mare filantrop român pentru ortodocşii ardeleni. „În 3 februarie s-au împlinit 150 de ani de la trecerea la cele veşnice a celui mai mare filantrop faţă de biserica noastră ardeleană, faţă de tineretul nostru, marele patriot Emanuil Gojdu. (…) Ziua aceasta serbată în toată biserica din Ardeal, printr-o pomenire specială. (…) Prin fundaţia care îi poartă numele şi mai ales prin vestitul testament a lăsat toată averea sa unei slujiri îndelungate, unui proiect pe care nu l-am mai văzut la nimeni şi nu ştim dacă vom mai întâlni pe vreunul care să gândească cu inimă, dar şi cu mintea atât de raţional şi de matematic, stabilind burse pentru tinerii români ortodocşi din Ardeal, până în anul 2050. A existat un proiect mare, ca bursele să se îndrepte spre tineretul nostru”, a declarat ÎPS Laurenţiu Streza. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.