Miting de protest în Piaţa Victoriei împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Miting de protest în Piaţa Victoriei împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ
Miting de protest în Piaţa Victoriei împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ

Miting de protest în Piaţa Victoriei împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ

Aproximativ 100 de persoane au participat, duminică, în Piaţa Victoriei din Capitală la un miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul administrativ.

Îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice, participanţii la miting au respins Codul administrativ adoptat prin OUG de Guvern, pe motiv că acest act normativ introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat.

Organizatorul protestului, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, susţine că OUG pe Codul administrativ a fost emisă de Guvern la presiunile UDMR şi ale statului ungar şi este „un act de trădare naţională”.

„Protestăm împotriva Codului administrativ. Vom cere Guvernului abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a dat Codul administrativ, pe care îl considerăm un act de mare trădare naţională, deoarece limba maghiară devine a doua limbă oficială de stat. Se diminuează foarte mult caracterul naţional prevăzut în Constituţia României, prin desfiinţarea pragului de 20% de folosire a limbii minorităţilor naţionale în administraţie. Nu este normal ca folosirea limbilor minorităţilor în administraţie să rămână la mica-marea negociere pe care UDMR o va face în consiliile judeţene, unde îşi va putea impune punctul de vedere”, a declarat Tîrnoveanu.

În opinia sa, OUG pe Codul administrativ duce la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi favorizează obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Un alt participant la miting a spus că „UDMR este doar o unealtă a Budapestei, prin care se vrea obţinerea autonomiei Ardealului”. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.