Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mircea Duşa: „Oare se mai gândeşte cineva atunci când modifică legi electorale să asigure reprezentarea şi românilor din judeţul Harghita în Parlamentul României?” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Politic » Mircea Duşa: „Oare se mai gândeşte cineva atunci când modifică legi electorale să asigure reprezentarea şi românilor din judeţul Harghita în Parlamentul României?”
Mircea Duşa: „Oare se mai gândeşte cineva atunci când modifică legi electorale să asigure reprezentarea şi românilor din judeţul Harghita în Parlamentul României?”

Mircea Duşa: „Oare se mai gândeşte cineva atunci când modifică legi electorale să asigure reprezentarea şi românilor din judeţul Harghita în Parlamentul României?”

Prezent la Conferinţa de alegeri a Organizaţiei Judeţene a PSD Harghita, fostul ministru şi deputat de Harghita, Mircea Duşa, a adus în discuţie şi necesitatea schimbării legislative în domeniul alegerilor pentru ca românii din judeţ să aibă reprezentare în Parlament.

Acesta spunea că ultimele modificări legislative au şi părţi bune, făcând referire la mărirea numărului de parlamentari pentru diaspora, pentru că milioanele de români care lucrează în străinătate trebuie să fie reprezentaţi mai bine în Parlamentul României. „Dar pun întrebarea: oare de cei din ţară se mai interesează cineva?”.

Mircea Duşa amintea faptul că el a propus, în anii anteriori, de mai multe ori schimbarea legislaţiei, ceea ce s-a şi întâmplat, trecându-se la Colegii şi, astfel, oferindu-se posibilitatea ca un român din Harghita să acceadă în Parlamentul României. Dar legea alegerilor parlamentare a fost modificată din nou, iar acum acest lucru nu mai este posibil. În acelaşi timp, el făcea şi o comparaţie cu judeţul învecinat, Covasna, cu o pondere a românilor de 25%, arătând că dacă de acolo întotdeauna va fi un român în Parlamentul României, indiferent de la ce partid, din Harghita, unde sunt numai 12-13% români, pe legislaţia actuală e puţin probabil să mai existe reprezentare în Parlamentul României.

„Nu s-a pus demult această întrebare, de aceea mi-o pun eu din nou, dar v-o pun şi dumneavoastră: oare se mai gândeşte cineva atunci când modifică legi electorale să asigure reprezentarea şi a românilor din judeţul Harghita în Parlamentul României? Nu!

De aceea va trebui să reîncepem noi această bătălie cu reprezentarea cetăţenilor români din judeţul Harghita în Parlamentul României pentru că este important acest lucru. Trebuie să ştie şi cei de la Bucureşti, şi colegii parlamentari, că există şi aici oameni care trăiesc în zona de nord a judeţului şi nu numai în zona de nord, pentru că sunt români şi în Miercurea Ciuc, şi în Odorheiu Secuiesc, şi în alte localităţi din judeţ şi care au, câteodată, nevoie ca necazurile lor să fie prezentate şi în instituţiile centrale ale statului”, a spus Mircea Duşa.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.