Miercurea CiucMunicipalitatea suspendă toate evenimentele: nu se vor mai organiza piese de teatru, expoziții, festivaluri, Ziua celor o mie de fete secuience, iar pelerinajul de Rusalii, cel mai probabil, va fi doar on-line | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 29 iunie 2022
Home » Societate »
Miercurea Ciuc
Municipalitatea suspendă toate evenimentele: nu se vor mai organiza piese de teatru, expoziții, festivaluri, Ziua celor o mie de fete secuience, iar pelerinajul de Rusalii, cel mai probabil, va fi doar on-line
<h5><i>Miercurea Ciuc</i></h5>Municipalitatea suspendă toate evenimentele: nu se vor mai organiza piese de teatru, expoziții, festivaluri, Ziua celor o mie de fete secuience, iar pelerinajul de Rusalii, cel mai probabil, va fi doar on-line

Miercurea Ciuc
Municipalitatea suspendă toate evenimentele: nu se vor mai organiza piese de teatru, expoziții, festivaluri, Ziua celor o mie de fete secuience, iar pelerinajul de Rusalii, cel mai probabil, va fi doar on-line

În cadrul conferinței de presă, on-line, care a avut loc după încheierea ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență de astăzi, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a precizat că în atenția consiliului local se află un proiect de hotărâre care prevede suspendarea activităților organizate de către municipalitate în acest an. Astfel, în acest an nu se vor mai organiza evenimentele tradiționale precum Festivalul de Muzică Veche sau Ziua celor 1.000 de fete secuience, dar nici Zilele Orașului. De asemenea, nu vor mai avea loc evenimente nici la Muzeul Național Secuiesc, nici la casa de cultură a sindicatelor sau organizate de teatrul municipal. În schimb, vor putea fi desfășurate doar acele competiții sportive organizate de către forurile naționale sau internaționale, cum este, de exemplu, Liga a II-a la fotbal, dacă FRF va considera că trebuie reluat campionatul.

„Noi – preciza Ráduly Róbert Kálmán – am dori să renunțăm la zilele orașului, la Ziua celor 1.000 de fete secuience, să nu mai acordăm spațiu Festivalului de Muzică Veche și la nimic în incintele care sunt în proprietatea și administrarea consiliului local municipal al municipiului Miercurea Ciuc, respectiv în teatru, în casa de cultură a sindicatelor, în muzeu, în Erőss Zsolt Arena (n.n. – Sala sporturilor), în alte săli de sport sau săli culturale de pe raza administrativ-teritorială a municipiului tocmai pentru a permite o revenire graduală, pas cu pas, la viața normală. Cine se gândește că pe 16 mai va fi ca pe 7 martie se înșeală”.

În același timp, întrebat de soarta pelerinajului de Rusaliile catolice, edilul municipiului afirma că această temă va trebui bine rânduită de către ordinul franciscanilor. Dar crede că evenimentele desfășurate cu această ocazie vor semăna cu cele de Paște, adică oamenii le vor putea urmări doar în mediul on-line.

Săptămâna viitoare, o nouă dezinfectare a scărilor de bloc

Vorbind despre deciziile luate astăzi în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán spunea că săptămâna viitoare, începând de marți și până joi, va avea loc cel de al treilea val de dezinfecție în scările de bloc de pe raza municipiului. De asemenea, de astăzi s-a început reumplerea dozatoarelor din scări cu substanțe dezinfectante.

Acestea vor fi din nou umplute și săptămâna viitoare, cu ocazia dezinfecției din scări.

Pregătiri pentru reluarea activității în primărie

Deși deocamdată aproximativ jumătate din personalul primăriei se află în concediu, Ráduly Róbert Kálmán preciza că se fac pregătiri pentru reluarea activității, pentru că, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Iar aceste pregătiri se fac pe baza experienței acumulate în această perioadă, adică păstrarea comunicării on-line la serviciile care permit acest lucru (de exemplu, serviciul de urbanism) și de o extindere a programului de lucru cu publicul, acolo unde este necesară și prezența cetățenilor (de exemplu, Biroul de evidența populației).

Și vorbind despre evidența populației, primarul municipiului preciza că s-a luat în calcul ca, atunci când se vor ridica restricțiile, acesta să funcționeze cu un program mult extins, urmând să funcționeze de luni până vineri, între orele 8:00 și 18:00, iar sâmbătă între 08:00 și 13:00.

Peste o sută de persoane se află în carantină, în Miercurea Ciuc

Pentru prima dată, arăta edilul municipiului, numărul persoanelor aflate în carantină instituționalizată este mai mare decât cel al persoanelor aflate în izolare la domiciliu. Acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai multe țări europene au fost incluse în zona roșie, astfel că persoanele care se întorc de acolo intră direct în carantină și nu mai sunt izolate la domiciliu.

Potrivit datelor furnizate de către primar, în 6 imobile din Miercurea Ciuc se află în carantină 101 persoane, în timp ce în izolare la domiciliu sunt doar 14 persoane.

După ce o persoană a făcut un atac de panică și a fost transferată în sistemul medical, în azilul de noapte au mai rămas 17 oameni.

Din cele 216 persoane vârstnice aflate în baza de date a primăriei și cu care se ține contact, doar 69 au solicitat și sprijinul autorității municipale în vederea efectuării de cumpărături și asigurarea altor necesități.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.