Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Noi măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii epidemiei coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea Ciuc: Noi măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii epidemiei coronavirus
Miercurea Ciuc: Noi măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii epidemiei coronavirus

Miercurea Ciuc: Noi măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii epidemiei coronavirus

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc a adoptat, ieri, noi măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii noului virus gripal.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, care este şi preşedintele comitetului, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în primul rând s-a lansat un apel către cetăţenii care vin din străinătate să fie oneşti.

„Primul punct din setul de decizii este legat de un apel foarte, foarte serios ca toţi concetăţenii noştri să fie oneşti şi sinceri. Astăzi credem că cea mai bună armă de luptă împotriva pandemiei în zona noastră este sinceritatea, onestitatea, adevărul. Când ajung concetăţenii la graniţă, să nu încerce să păcălească statul român, să nu încerce să-şi păcălească comunitatea, pentru că se păcălesc şi pe ei şi ne păcălesc şi pe noi”, a spus edilul, dând exemplul fostului ofiţer MAI de 60 de ani care a infectat un număr mare de persoane.

De asemenea, primarul municipiului reşedinţă de judeţ a arătat că, în cadrul şedinţei, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a luat act „şi a sprijinit” măsurile luate de Primăria Miercurea Ciuc prin care s-au sistat activităţile directe cu publicul. O excepţie de la această măsură este Compartimentul de Stare Civilă, în cazul înregistrării noilor născuţi şi a deceselor, „pentru că acestea sunt situaţii imprevizibile şi care trebuie să fie operate”. Însă se va utiliza o procedură specială: se va anunţa în prealabil la telefon 0743/05.85.77 „şi evitând pe cât posibil contactul foarte apropiat cu concetăţenii noştri care vin şi beneficiază de acest serviciu”. Totodată, se vor oficia în continuare cununiile civile planificate, până când nu se va restrânge şi mai mult numărul persoanelor ce pot participa la diferite activităţi. Primarul a explicat că de sâmbăta trecută cununiile civile se oficiază în aer liber, scaunele sunt aşezat la 2,5-3 metri şi se va întocmi un tabel nominal, pe baza buletinului.

O altă decizie se referă la înfiinţarea unui punct de vânzare a legumelor şi fructelor proaspete. Acest punct a fost amenajat deja de ieri sub arcadele Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc (unde se organizează o dată pe lună târgul produselor tradiţionale), la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, deoarece există curent electric, iar comercianţii, pe baza unui tabel nominal, au acces şi la apă. Comercianţii sunt cei care au contract cu piaţa agroalimentară, care s-a închis de ieri.

În aceeaşi idee, a continuat Ráduly Róbert Kálmán, directorul unei fabrici de panificaţie a venit cu propunerea de a se folosi autoutilitarele speciale mobile ale societăţii pentru a deservi populaţia cu produse proaspete de panificaţie. Produsele vor fi comercializate în staţiile destinate microbuzelor, în condiţiile în care transportul local pentru călători a fost suspendat. Cu această ocazie edilul a făcut un apel la locuitorii municipiului să nu ocupe aceste staţii „în mod egoist pentru parcarea propriilor maşini”. În şedinţa de joi a comitetului local pentru situaţii de urgenţă se va aproba un program de funcţionare.

Tot ieri, s-a mai luat decizia ca joi, chiar dacă inaugurarea centrului comercial NEST s-a amânat, totuşi să se deschidă joi un supermarket şi o farmacie în interiorul mall-ului. „Noi opinăm că având un nou punct alimentar cererea se poate disipa mai mult şi mult mai bine”, a spus edilul.

Primarul a mai arătat că comitetul local a propus comercianţilor din Miercurea Ciuc să reglementeze intrarea clienţilor în supermarketuri, restricţionând accesul cumpărătorilor deodată. „Cumpărătorii să aştepte afară, la distanţe suficient de mari, 2-3 m unii de alţii, şi să lase doar câţiva deodată în incinta comercială. Noi astăzi nu am luat nici o măsură în acest sens pentru că apelăm la înţelepciunea dumnealor”, a spus edilul.

De asemenea, comitetul local a sugerat să se implementeze urgent sistemul în care învăţământul virtual să se poată desfăşura începând cu clasa pregătitoare şi până la clasa terminală de a XII-a. „Trebuie să ocupăm copii, chiar dacă ei stau acasă. (…) În mod obligatoriu trebuie să continue învăţământul. Şi asta e probabil principala măsură comunitară, chiar de apărare, care ar trebui implementată cât mai urgent şi rapid”, a precizat Ráduly Róbert Kálmán, precizând că măsura vine pentru a nu-i lăsa pe copii să stea tot timpul la televizor şi calculator.

Totodată, primarul municipiului Miercurea Ciuc a mai spus că nu se are în vedere restricţionarea sau închiderea cafenelelor, barurilor, restaurantelor din localitate.

∗∗∗

În cadrul aceleiaşi conferinţe, edilul a declarat că nu avem în judeţ cazuri de infecţii cu COVID-19. În judeţ sunt 20 de persoane carantinate (până ieri la amiază), din care 12 sunt cazate în acest moment pe raza municipiului Miercurea Ciuc: două de vineri şi 10 de duminică. Mai sunt în carantină patru persoane la Odorheiu Secuiesc, trei la Topliţa şi încă o persoană din comunele din zona Ciuc.

În şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc a fost evaluat modul în care s-au aplicat deciziile luate joia trecută, toate fiind puse în practică, care au avut termen scadent.

Edilul a amintit că, pe lângă suspendarea activităţilor deja amintite, şi la Universitatea Sapientia cursurile se desfăşoară on-line. Totodată, Patinoarul Vákár Lajos a fost închis, iar jucătorii străini ai echipei de hochei Sport Club Miercurea Ciuc au plecat acasă.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.