Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mesaje eronate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Sănătate » Mesaje eronate
Mesaje eronate

Mesaje eronate

În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, datele colectate arată faptul că un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza acestui document. Cel puţin aşa spun reprezentanţii CNAS şi reprezentanţii ei în teritoriu, care susţin că, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic, cardul naţional de sănătate face parte din proiectul de control şi disciplină financiară a domeniului despre care vorbim. „Există însă şi persoane care contestă acest proiect menit să facă ordine în sistem şi să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate”, afirmă ei, „care au recurs chiar la metode de intoxicare şi manipulare prin intermediul reţelelor de socializare”.

Date fiind mesajele eronate apărute în spaţiul public, privitoare la utilizarea cardurilor, preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita precizează că aceste documente nu pot fi folosite în sistemul bancar şi nici nu conţin sume de bani destinate asiguraţilor.

Cu sublinierea că astfel de mesaje dezinformează opinia publică, producând confuzie şi tensiuni între pacienţi şi furnizori de servicii de sănătate, interlocutorul meu a mai arătat că pe cardul de sănătate sunt inscripţionate doar numele, prenumele, codul unic de identificare al cardului (CID), data naşterii asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului (5 ani).

Şi pentru o cât mai corectă informare a populaţiei, reprezentantul Casei mai supune atenţiei asiguraţilor faptul că în evidenţele serviciilor fără card sunt incluse şi serviciile medicale acordate copiilor, respectiv persoanelor neasigurate, reamintindu-le totodată că atât pentru furnizori, cât şi pentru asiguraţi, a existat o perioadă de acomodare cu noul sistem, care, în perioada 1 februarie – 1 mai a.c., a funcţionat în paralel cu cel vechi.

Cu speranţa că povestea cardului naţional de sănătate nu va fi una nemuritoare, eu pun şi de această dată un punct provizoriu, spre a lăsa pe mai departe loc unor răspunsuri la întrebări încă nerostite…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.