Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Barroso: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Barroso: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE
Barroso: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE

Barroso: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE

 

„Dacă un stat membru doreşte să reintroducă pedeapsa cu moartea, o poate face, dar atunci acest stat trebuie să părăsească UE”, a declarat Barroso, şef al Executivului european în perioada 2004-2014, în cadrul unui interviu difuzat duminică de canalul ungar de televiziune ATV, după cum relatează AFP.

„Reintroducerea pedepsei cu moartea este pur şi simplu imposibilă pentru un stat membru UE. Dezbaterea a fost închisă cu mult timp în urmă. Este o problemă reglementată pentru toate statele membre”, a adăugat Barroso, care aparţine de acelaşi partid – Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) – ca şi premierul Viktor Orbán.

Declaraţiile lui José Manuel Barroso survin după ce şeful Guvernului de la Budapesta declara vineri, în intervenţia sa săptămânală la postul de radio naţional, că oportunitatea introducerii pedepsei cu moartea trebuie să fie la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

„Vrem să întrebăm opinia publică în Europa dacă introducerea pedepsei cu moartea trebuie să revină competenţei legale a statelor. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci putem decide cu privire la introducerea sau nu a acestei pedepse”, afirma Viktor Orbán, potrivit MTI. „Dacă îi putem proteja pe cei care respectă legea fără a reveni la pedeapsa cu moartea, atunci să îi protejăm în acest fel, dar dacă acest lucru nu poate fi făcut, atunci pedeapsa capitală trebuie reintrodusă”, adăuga premierul ungar.

Premierul ungar a fost criticat în ţară şi peste hotare pentru afirmaţiile sale pe această temă după uciderea brutală a unui tânăr comerciant de tutun în sud-vestul Ungariei.

Succesorul lui Barroso la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara recent că Viktor Orbán trebuie să se aştepte la o „confruntare” dacă intenţionează să reintroducă pedeapsa capitală.

Luna trecută, Viktor Orbán afirma că problema reintroducerii pedepsei cu moartea „ar trebui să fie menţinută pe agendă”, în condiţiile în care nici măcar legile dure şi condamnările pe viaţă nu i-au descurajat pe criminali.

Abolită în Ungaria în 1990, după revenirea la democraţie, pedeapsa capitală nu poate fi reintrodusă, în virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la care această ţară a aderat în 2004.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.