Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe primele nouă luni ale lui 2018: 226 mc de lemn tăiat nelegal, din care mai mult de jumătate nu a putut fi justificat de personalul silvic

Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal în primele nouă luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita, a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 40 metri cubi. În anul 2017 s-au înregistrat 266 mc de lemn tăiat ilicit, iar în 2018 au fost 226 mc. Astfel, tendinţa de scădere a acestor ilegalităţi din ultimii ani se menţine.

Potrivit analizei activităţii de pază a pădurilor pe primele 9 luni ale lui 2018 realizată de DS Harghita, valoarea totală a pagubelor provocate în urma acestor tăieri s-a ridicat la suma de 86.700 lei.

De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au tăiat ilegal 50 mc arbori, în valoare de aproximativ 14.000 lei, faţă de 81 mc cât au fost anul trecut. Restul materialului lemnos exploatat nelegal a fost de pe terenurile proprietate privată aflate în administrarea DS Harghita.

Mai multe infracţiuni decât în 2017

Conform informaţiilor oferite de direcţia silvică, în primele nouă luni ale lui 2018 au fost constatate un număr de 11 infracţiuni şi au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare de 68.500 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost constatate nouă infracţiuni şi 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 83.000 lei.

Din document reiese şi faptul că mai mult de jumătate din întreaga cantitate de material lemnos tăiată ilegal în perioada analizată nu a putut fi justificată de personalul silvic. Astfel, în acest an, 137 mc lemn tăiat nelegal nu au putut fi justificaţi de pădurari, anul trecut această cantitate a fost de 116 mc. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal, fără a putea fi justificat de personalul silvic, a fost de peste 49.000 lei, sumă ce le este imputată pădurarilor.

Totodată, în acest an, personalul din cadrul DS Harghita a găsit în pădure patru metri cubi material lemnos tăiat ilegal şi abandonat, în primele nouă luni ale lui 2017 această cantitate a fost de 40 mc. Cantităţile de lemn găsite în pădure sunt valorificate prin licitaţie publică.

În perioada supusă analizei a fost aplicată şi o amendă de 1.000 de lei pentru păşunat abuziv, faţă de două sancţiuni anul trecut.

De asemenea, în acest an au mai fost aplicate două amenzi, în valoare totală de 6.000 lei, în urma celor 23 de controale la instalaţiile de debitat lemn rotund sau depozite. Anul trecut, în primele nouă luni, au fost date opt amenzi în urma acestor controale, în valoare de 113.000 lei.

Situaţia pe cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita

Cele mai multe infracţiuni au fost constatate la Ocolul Silvic (OS) Homorod – cinci – la fel ca anul trecut. De asemenea, la acest ocol silvic au fost aplicate 15 amenzi (18 anul trecut), în valoare de 32.500 lei. Cantitatea totală de material lemnos tăiat ilegal a fost, la OS Homorod, de 59 mc (87 mc în 2017), în valoare de 19.250 lei.

La OS Tulgheş au fost înregistrate trei infracţiuni, anul trecut fiind două asemenea fapte. Conform informaţiilor direcţiei silvice, a fost aplicată o amendă (două anul trecut), în cuantum de 1.000 lei. La acest ocol silvic s-au tăiat ilegal 39 mc de lemn, în 2017 înregistrându-se 91 mc. Valoarea materialului lemnos tăiat nelegal a fost de 13.700 lei.

Un număr de două infracţiuni s-au constatat şi la OS Topliţa. În primele nouă luni ale anului trecut nu s-a înregistrat nici o infracţiune. În acest an a fost aplicată o amendă (opt anul trecut), în valoare de 2.000 lei. Cantitatea de material lemnos tăiată ilicit a fost de 15 mc (26 mc în 2017), în cuantum de 12.500 lei.

La OS Miercurea-Ciuc, până în prezent, în acest an s-a constatat o infracţiune (două anul trecut) şi s-au aplicat opt amenzi, în valoare de 8.000 lei. Cantitatea totală de material lemnos tăiată ilegal a fost de 63 mc (în valoare de 27.370 lei), în 2017 fiind 48 mc. La acest ocol silvic, din totalul de 63 mc tăiaţi ilegal, 55 mc nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Tot la OS Miercurea Ciuc au fost aplicate amenzile pentru păşunat abuziv şi la depozite de lemne.

La OS Borsec nu a fost înregistrată până în luna octombrie nici o infracţiune, la fel ca anul trecut, şi au fost aplicate cinci amenzi, în valoare de 25.000 lei. Cantitatea totală de material lemnos tăiată ilegal a fost de 50 mc (14 mc anul trecut), din care 42 mc nu au putut fi justificaţi de personalul silvic.

Creştere a numărului de amenzi aplicate în urma acţiunilor de control la circulaţia materialului lemnos

Potrivit sursei citate, în primele 9 luni ale lui 2018 au fost aplicate 80 de amenzi, în cuantum de 343.000 lei, în urma celor 756 de acţiuni de control care au vizat circulaţia materialului lemnos în judeţ şi au fost efectuate de către silvicultori, poliţişti şi jandarmi. Anul trecut au fost efectuate 942 de asemenea acţiuni de control, fiind aplicate 66 de amenzi, în valoare de 260.000 lei. Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 153 mc (222 mc anul trecut).

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.609 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.660 ha) – ceea ce reprezintă aproximativ 40% din suprafaţa totală a judeţului. Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de Direcţia Silvică Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.