Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Arde turba la Ciceu şi la ieşirea din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Arde turba la Ciceu şi la ieşirea din Miercurea Ciuc
Arde turba la Ciceu şi la ieşirea din Miercurea Ciuc

Arde turba la Ciceu şi la ieşirea din Miercurea Ciuc

Trei hectare de turbă din zona industrială a oraşului Miercurea Ciuc ard mocnit, iar focarele au ajuns în subteran, la peste o jumătate de metru. Deocamdată, singura soluţie este inundarea terenului, pentru ca apa să ajungă la focare, limitându-se, astfel, extinderea lor. Arde turba şi la Ciceu

Locuitorii oraşului şi cei din comunele învecinate cu zona incendiată susţin că de două nopţi simt mirosul de turbă arsă. Pompierii au fost alertaţi prin 112 abia marţi dimineaţă.

„Am fost anunţaţi că este un incendiu de mirişte la ieşirea din Miercurea Ciuc, spre Băile Harghita”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu. La intervenţie au fost mobilizate două echipaje (7 subofiţeri) cu o autospecială cu apă şi un autocamion cu motopompă remorcabilă. Pompierii intervin cu sute de metri cubi de apă, periodic autospeciala făcând curse pentru realimentare.

„Încontinuu dăm cu apă, încercăm să oprim focul. Intervenţia este destul de grea, fiindcă arde pe dedesubt şi se degajă atâta căldură, că jetul de apă se evaporă instantaneu. În trei ore consumăm peste 100 de metri cubi de apă şi continuăm, cred că ne prinde noaptea aici”, a spus plutonierul adjutant Tankó Gergely, comandantul grupei de intervenţie.

Încă de la primele ore ale dimineţii, la locul incendiului au ajuns şi angajaţi ai Primăriei Miercurea Ciuc, împreună cu viceprimarul Füleki Zoltán.

„Iar s-a aprins turba, toată zona aceasta este acoperită cu un strat gros de turbă, de la o jumătate de metru până la doi metri. Ieri a luat foc turba la Ciceu şi acum aici (la ieşirea din Miercurea Ciuc – n.a.). Încercăm să limităm focarele, căci şanse să oprim incendiul nu avem, arde mocnit în adâncime şi trebuie să folosim foarte multă apă, ca solul să fie îmbibat. Am adus o pompă şi de la primărie. Când m-am trezit, de dimineaţă, chiar am simţit mirosul de turbă, este neplăcut şi dăunător sănătăţii. (…) Acum ard în jur de 3 hectare”, a declarat Füleki Zoltán.

O posibilă soluţie ar fi crearea unui baraj artificial pe canalul de la marginea zonei incendiate, ca nivelul apei să se ridice cu circa un metru, solul uscat urmând să absoarbă apa, ca un burete.

Viceprimarul nu crede că incendiul a fost provocat de proprietarii de terenuri, care ar fi intenţionat să cureţe, prin ardere, resturile vegetale rămase pe mirişte, ci mai degrabă de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare.

„Se vede că pe aici au fost animale la păşunat şi este posibil ca păstorii să fi aruncat un muc de ţigară. Pe de altă parte, terenul a fost cosit în cea mai mare parte, se vede că este îngrijit şi nu cred că aici a fost pus un foc intenţionat, pentru arderea miriştii”, a precizat Füleki.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc a atras atenţia proprietarilor de terenuri asupra pericolului iminent de producere a incendiilor în zonele acoperite cu turbă, mai ales că în prezent traversăm o perioadă secetoasă.

În zonă s-au format deja cratere în stratul de turbă şi există pericolul ca roţile maşinilor care ajung în perimetru să se afunde.

La locul incendiului s-au deplasat şi reprezentanţii Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu.

„Zona face parte din reţeaua Natura 2000, trebuie să facem măsurători, să vedem ce suprafaţă de teren a fost incendiată şi vom sesiza organele de cercetare penală. Legea spune că proprietarilor de terenuri le este interzisă arderea miriştilor şi a vegetaţiei, stufului şi stufărişurilor. Dacă nu prindem proprietarul incendiind, nu-l putem amenda şi, fiind vorba de ardere de vegetaţie şi turbă în arie protejată, vom sesiza organele de cercetare şi urmărire penală”, a declarat comisarul şef Balla Izabella de la Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu.

În cazul în care proprietarul se face vinovat de incendiere, amenzile pornesc de la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 de lei pentru cele juridice.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au efectuat măsurători şi au afirmat că „încă nu s-a modificat calitatea aerului”.

În ceea ce priveşte lichidarea focarelor, oamenii îşi pun speranţele nu doar în pompieri şi în autorităţile locale, ci şi în ploile anunţate de meteorologi la sfârşitul săptămânii.

În urmă cu câţiva ani, peste 100 de hectare acoperite cu turbă au ars, chiar şi iarna, deşi erau acoperite cu zăpadă.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.