Măşti chirurgicale la preţuri exorbitante; achiziţionarea este îngreunată considerabil, susţin reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sănătate » Măşti chirurgicale la preţuri exorbitante; achiziţionarea este îngreunată considerabil, susţin reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă
Măşti chirurgicale la preţuri exorbitante; achiziţionarea este îngreunată considerabil, susţin reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă

Măşti chirurgicale la preţuri exorbitante; achiziţionarea este îngreunată considerabil, susţin reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă

În contextul apariţiei coronavirusului, stocurile de măşti medicinale din farmacii, dar şi la furnizori s-au epuizat rapid, numeroşi comercianţi oferind spre vânzare produse la preţuri exorbitante, o mască de unică folosinţă, care putea fi achiziţionată din farmacii cu 50 de bani ajungând să coste chiar şi câteva zeci de lei.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, stocul este suficient în prezent, dar când acesta se va epuiza, există riscul achiziţionării de măşti la preţuri foarte mari. Potrivit referentului de presă al SJU, Kiss Edit, în acest moment există în jur de 2.000 de măşti chirurgicale distribuite pe secţii, iar în stoc mai sunt 10.000 de bucăţi. În afara acestora, la nivelul Secţiei de Boli Infecţioase şi a Unităţii de Primiri Urgenţe mai sunt aproape 300 de măşti speciale FPP 2/3, cu filtru de protecţie.

„Necesarul lunar de măşti chirurgicale este în mod regulat de 6.000 de bucăţi. Preţul măştilor a crescut, însă, considerabil, dacă achiziţionam măştile la preţul de 6 bani, stocul existent a fost cumpărat la preţul de 1,97 bucata. În momentul actual preţul este peste 10 lei pentru o mască. Aşteptăm rezultatul investigaţiei Consiliului Concurenţei legat de creşterile de preţ la măşti. Achiziţionarea în momentul actual este foarte grea, produsul nu se mai găseşte nici la furnizorii cu care suntem în relaţii contractuale, nici la celelalte firme. Aşteptăm rezultatul investigaţiei Consiliului Concurenţei legat de creşterile de preţ la măşti”, se precizează în comunicatul de presă al spitalului judeţean harghitean.

Consiliul Concurenţi investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie medicală, în contextul scumpirii masive a acestora. Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea.

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că în prezent farmaciile dispun de un stoc limitat pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).

În aceste condiţii, o cutie cu 50 de măşti medicale care costa, în urmă cu o lună, în jur de 25 de lei în farmacii, se vinde acum online cu aproape 500 de lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.