Mărţişorul Prieteniei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Învățământ » Mărţişorul Prieteniei
Mărţişorul Prieteniei

Mărţişorul Prieteniei

Mici simboluri ale primăverii aducătoare de noroc şi belşug, oferite de elevii de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc de Mărţişor, au adus primăvara în suflet şi zâmbetul pe chipurile colegilor şi profesorilor de la şcolile cu predare în limba maghiară.

Iarna este încă stăpână în Harghita şi troiene albesc peisajul la acest început de martie. E Mărţişor, iar în tradiţia românească, mici obiecte cu rol protector sunt oferite celor dragi şi prietenilor. La Miercurea Ciuc, mărţişorul simbolizează nu numai renaşterea şi speranţa, ci şi dorinţa de apropiere şi colaborare interetnică.

Aproape o lună au buchisit mici obiecte prinse într-un şnur alb-roşu elevii din clasele primare de la şcolile româneşti din municipiul reşedinţă de judeţ, pe care aveau să le ofere în dar colegilor şi profesorilor de la şcolile maghiare, ca semn al sosirii primăverii şi al prieteniei.

La întâi martie, înveşmântaţi în mândrele straie tradiţionale româneşti, prichindei din clasa a II-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc şi-au umplut coşuleţele cu mărţişoare. „Am pregătit mărţişoare, pentru că aşa este tradiţia”, ne-a spus, bucuroasă, Alexandra, iar Bogdan a precizat: „Mergem la colegii noştri din şcolile maghiare, să le urăm O primăvară frumoasă! şi să le dăm un mărţişor”.

Dascălii, care i-au ajutat şi îndrumat pe copii, au dezvăluit că micuţii au lucrat neobosiţi şi „cu mare drag”. „Este întotdeauna o bucurie să oferi un mărţişor”, spunea Violeta Craioveanu, învăţătoare la Colegiul Naţional „Octavian Goga”… (citește integral în ediția print din data de 2 martie 2018)

DANIELA MEZEY

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.