În 2017, cheltuielile Casei de Asigurări de Sănătate Harghita au fost cu aproape 20% mai mari decât în 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Sănătate » În 2017, cheltuielile Casei de Asigurări de Sănătate Harghita au fost cu aproape 20% mai mari decât în 2016
În 2017, cheltuielile Casei de Asigurări de Sănătate Harghita au fost cu aproape 20% mai mari decât în 2016

În 2017, cheltuielile Casei de Asigurări de Sănătate Harghita au fost cu aproape 20% mai mari decât în 2016

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Casa de Asigurări Harghita referitor la situaţia financiară a instituţiei la sfârşitul anului trecut, în 2017, cheltuielile totale s-au ridicat la peste 338.590.000 de lei, fiind realizate în proporţie de 99,99% faţă de prevederile anuale aprobate. Iar faţă de 2016, anul trecut, cheltuielile au fost mai mari cu 19,44%, însă creşterea nefiind suficientă pentru a acoperi integral nevoile.

Conform sursei citate, majorări ale cheltuielilor s-au înregistrat în majoritatea domeniilor de asistenţă medicală, o parte dintre acestea fiind datorate în primul rând creşterii valorii punctului „per capita”, dar şi a punctului pe servicii şi consultaţii efectuate. Astfel, în asistenţa medicală primară, cheltuielile au crescut cu 7,98%, deşi numărul serviciilor şi consultaţiilor efectuate a scăzut cu două procente.

Şi în asistenţa medicală pentru specialităţi clinice, cheltuielile efectuate au crescut cu 9,85%, în timp ce numărul serviciilor şi consultaţiilor efectuate a scăzut cu 8 procente.

Alte domenii de asistenţă medicală care anul trecut au înregistrat creşteri semnificative ale cheltuielilor au fost: asistenţa medicală stomatologică – 21,16% (aici a fost şi o creştere cu 12% a numărului serviciilor şi consultaţiilor); asistenţa medicală în centre medicale multifuncţionale – 19,78% (serviciile efectuate au crescut cu 28%); îngrijiri medicale la domiciliu – în acest domeniu s-a constatat o creştere a numărului deciziilor aprobate pentru aceste servicii.

În ceea ce priveşte spitalele, se arată că numărul cazurilor externate a crescut cu 18%, în timp ce finanţarea acestui segment a crescut cu doar 6,78%. Diferenţa, se precizează în comunicat, este datorată unui mai bun management în unităţile sanitare cu paturi.

Dacă în aceste domenii de mai sus s-au înregistrat creşteri, o scădere s-a observat la medicamente, indiferent dacă e vorba de reţete compensate integral sau parţial. Aici, cheltuielile au scăzut cu 28,51%, deşi numărul beneficiarilor de prescripţii medicale compensate şi gratuite a crescut cu 4 procente. Astfel, cauza scăderii cheltuielilor este pusă pe seama diminuării preţurilor medicamentelor.

„În anul 2018, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are de gestionat un buget de 34 de miliarde de lei, în creştere cu peste 18% faţă de 2017.

Având în vedere proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018, şi la nivelul judeţului Harghita s-a propus o majorare faţă de anul 2017”, se arată în finalul comunicatului de presă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mulțumesc mult..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.