Marţi, 13 mai: Ziua Porţilor Deschise la sediile subunităţilor ISU Harghita, cu ocazia Zilei Informării Preventive
Cu ocazia „Zilei Informării Preventive”, marţi, 13 mai, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita organizează Ziua Porţilor Deschise la sediile subunităţilor de intervenţie din municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni.
Potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Harghita, Ziua Informării Preventive este marcată ori de câte ori ziua de 13 pică marţea şi oferă prilejul specialiştilor de a readuce în atenţie principalele recomandări, reguli şi măsuri pentru asigurarea unei minime protecţii personale în faţa diferitelor situaţii de urgenţă ce se abat asupra comunităţilor.
„Desfăşurate sub sloganul «Preveniţi ghinionul», având ca logo «pisica neagră», activităţile de informare preventivă ce se desfăşoară cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc. Astfel, sediile subunităţilor noastre de intervenţie îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să cunoască măsurile şi regulile de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie utilizată de echipajele serviciilor profesioniste la misiunile de salvare. Îi aşteptăm pe doritori să ne viziteze în intervalul orar 10:00-14:00”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, tot marţi, 13 mai, pompierii vor fi prezenţi în mai multe unităţi de învăţământ pentru a susţine lecţii deschise: Liceul Tehnologic «Kós Károly» şi Şcoala Gimnazială «Móra Ferenc» din Odorheiu Secuiesc, respectiv Grădiniţa «Kis Herceg», Şcoala Gimnazială «József Attila» şi Liceul Teologic Romano-Catolic «Segítő Mária» din Miercurea-Ciuc.
„În majoritatea cazurilor, efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informaţi la timp şi ştiţi cum să acţionaţi corect! Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului «Împreună pentru Siguranţă» încheiat între IGSU, E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuinţe şi altor situaţii de urgenţă. Incendiile produse la locuinţe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coşurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenire foarte importantă. Orice improvizaţie, oricât de mică este aceasta, poate conduce la incidente cu repercusiuni. (…) Aşadar, marţi, 13, este despre informare, despre cum putem împreună să prevenim şi să controlăm ghinionul, pentru siguranţa noastră şi a celor dragi! Ghinionul poate fi prevenit, cât timp suntem responsabili şi prevăzători!”, mai precizează specialiştii ISU Harghita.
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează mai multe campanii de informare şi pregătire a populaţiei, precum: „AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANŢA copilului tău”; F.O.C. – „Flăcările Omoară Copii”; RISC. Proiectul I – „Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!”; Campania RISC. Proiectul II – „Siguranţa nu e un joc de noroc!”; Campania RISC. Proiectul III – „Siguranţa NU e un joc de noroc!”; Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”; Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”; Campania „Nu încărca butelia la staţia GPL!”; Campania „Nu tremur la cutremur”. (Şt.P.)