Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marş în Capitală cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Marş în Capitală cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic
Marş în Capitală cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marş în Capitală cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic

Duminică seara, la 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic, câteva sute de persoane au mărşăluit în Capitală. Oameni din Bucureşti şi din ţară, unii îmbrăcaţi în straie populare, s-au întâlnit în Piaţa Charles de Gaulle şi au plecat în marş spre Arcul de Triumf, unde au depus coroane de flori, au cântat cântece patriotice şi au asistat la un ceremonial religios, relatează Agerpres.

Participanţii au fluturat steaguri şi au afişat bannere cu mesaje precum: „Drumul spre Trianon trece prin Budapesta”.

Programul acţiunii a mai inclus un marş pe Bulevardul Kiseleff până la Piaţa Victoriei, unde a avut loc un scurt program artistic.

Preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, a precizat că au fost trimise invitaţii oficiale de participare la eveniment către oficialităţi, Biserică şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi către Ambasada Ungariei la Bucureşti, „prilejuindu-i, astfel, ambasadorului Ungariei posibilitatea de a-şi exprima recunoştinţa în numele statului şi poporului maghiar faţă de Eroii Armatei Române care şi-au dat viaţa pentru eliberarea actualului teritoriu al Ungariei de regimul bolşevic instaurat în 1919 de Béla Kun, cu sprijinul direct al Rusiei comuniste”.

De asemenea, au fost invitaţi şi ambasadorii Austriei şi Cehiei, având în vedere că tot românii, organizaţi şi conduşi de Iuliu Maniu şi generalul Ioan Boeriu, au eliminat brigăzile roşii bolşevice din Viena şi Praga, însă nici un ambasador n-a fost prezent la eveniment.

La acţiunea organizată de către Asociaţia Calea Neamului, împreună cu Frăţia Ortodoxă şi Liga Studenţilor Iaşi, cu concursul Asociaţiei Tradiţia Militară şi a unor grupuri de tineri muzicieni din Braşov, Harghita şi Covasna, a participat şi generalul veteran de război şi scriitorul Radu Theodoru, în etate de 96 de ani.

Manifestarea a fost organizată în contextul în care la 21 martie 1919 puterea în Ungaria a fost preluată de comuniştii conduşi de Béla Kun, iar forţele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât şi trupele române din Transilvania, în speranţa de a ocupa acest străvechi teritoriu românesc.

La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moşoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.

La 4 august 1919, armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alţi generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moşoiu şi locotenent-colonelul Ion Antonescu.

A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat şi regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naţionale ungare. (Foto: Victor Roncea)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.