Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România
Manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România

Manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România

  • Vineri va fi o expoziţie de tehnică organizată ISU „Oltul” al judeţului Harghita pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, iar miercuri subunităţile inspectoratului îşi vor deschide porţile pentru toţi doritorii

În fiecare an, la 13 septembrie, pentru pompierii români este zi de sărbătoare, moment cu o semnificaţie deosebită în conştiinţa salvatorilor de profesie. La această dată, acum 175 de ani, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu preţul vieţii trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, venite să înăbuşe idealurile Revoluţiei Paşoptiste de la 1848.

Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate pentru salvatorii de profesie români, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita va organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria, istoria îndelungată a armei pompierilor şi să ateste dubla aniversare: împlinirea a 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi 55 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Harghita, suita activităţilor organizate în acest context vor debuta vineri, 8 septembrie, începând cu ora 11:00, pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc. Aici, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita îşi va aştepta vizitatorii la expoziţia de tehnică. „Doritorii vor putea vedea o parte din tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, dar vor beneficia şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, având posibilitatea, astfel, să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante şi broşuri, cu reguli şi măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, dar şi materiale referitoare la campaniile naţionale de educare şi informare publică derulate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul punctului de informare preventivă. Totodată, vor fi prezentate două exerciţii demonstrative de descarcerare şi stingere a incendiilor”, se arată în comunicatul ISU Harghita.

Celebrarea Zilei Pompierilor din România va continua chiar de ziua Armei, miercuri, 13 septembrie, începând cu ora 12:00, la sediul inspectoratului din municipiul Miercurea-Ciuc, strada Iancu de Hunedoara, nr. 14. Aici, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea mesajelor adresate cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre militare care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită.

Tot miercuri, 13 septembrie, în intervalul orar 10:00-14:00, subunităţile operative din cadrul ISU „Oltul” al judeţului Harghita îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de pompieri în misiunile operative şi vor afla informaţii utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situaţiile de urgenţă.

Conform sursei citate, „momentul aniversar va fi marcat şi prin organizarea unor activităţi omagiale menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a Armei şi vor fi depuse coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER”. Vor avea loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti şi la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita adresează tuturor „invitaţia de a fi alături de noi la manifestările prilejuite de ziua de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România”.

„La ceas de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Oltul» al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul «Audacia et devotio!»”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.