Majorarea pensiilor şi ajutoare pentru vârstnici de la 1 ianuarie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Majorarea pensiilor şi ajutoare pentru vârstnici de la 1 ianuarie
Majorarea pensiilor şi ajutoare pentru vârstnici de la 1 ianuarie

Majorarea pensiilor şi ajutoare pentru vârstnici de la 1 ianuarie

(articol publicitar)

Guvernul PNL-PSD-UDMR a majorat pensiile, aşa cum a promis. Pentru PNL aceasta este o datorie de onoare față de toţi cei care de-a lungul vieţii au muncit pentru România. În timpul tuturor guvernărilor PNL pensiile au fost crescute cu cele mai mari procente, lucru verificabil în orice statistici. Deoarece pentru PNL pensionarii reprezintă o prioritate, iar guvernările PNL au reprezentat fapte, nu vorbe. Cu toate că România, ca de altfel întreaga Europă, traversează momente de criză, s-au găsit resursele necesare pentru creşterea punctului de pensie. Am preluat punctul de pensie de la 1.265 lei, stabilit în septembrie 2019, înainte de preluarea guvernării, l-am crescut la 1.442 lei în septembrie 2020, apoi la 1.586 în ianuarie 2022, iar acum va ajunge la 1.784 lei de la 1 ianuarie 2023. Deci, iată o creştere de la 1.265 lei la 1.784 lei, în timpul în care PNL s-a aflat la guvernare. O creştere cu 519 lei. O creştere de peste 40%.

Din formula agreată la nivelul Coaliţiei câştigă pensionarii, nu PNL sau PSD. Este cea mai bună soluţie din punct de vedere tehnic, deoarece acoperă maximal nevoia de protecţie socială.

  • Din soluţia agreată câştigă nu doar pensionarii, dar şi întreaga societate, pentru că mesajul pe care îl transmitem este acela de solidaritate într-un moment dificil pentru toţi românii.
  • Soluţiile pe care le-am identificat pentru majorarea pensiilor şi pentru acordarea ajutoarelor suplimentare nu ar fi fost posibile fără creştere economică şi fără creşterea veniturilor la buget.
  • Obiectivul imediat pe care îl va susţine PNL va fi să identificăm măsuri şi politici pentru sprijinirea mediului de afaceri.
  • Formula de majorare a pensiilor trebuie să devină un model de identificare a soluţiilor bune de guvernare.
  • PNL va rămâne un partid responsabil cu românii şi cu guvernarea. De aceea vom evita situaţiile care pot destabiliza guvernarea.
  • Valoarea punctului de pensie va fi 1.784 lei, de la 1 ianuarie, adică o creştere de 12,5%. Restul creşterii, până peste 15%, se va acoperi prin plăţi suplimentare pentru categoriile cele mai vulnerabile.
  • Plăţile suplimentare vor fi efectuate în două tranşe semestriale. Valoarea lor va fi:

– Pentru cei cu pensii sub 1.500 lei=plată suplimentară de 1.000 lei;

– Pentru cei cu pensii între 1.501-2.000 lei=plată suplimentară de 800 lei;

– Pentru cei cu pensii între 2.001-3.000 lei=plată suplimentară de 600 lei.

  • Alte măsuri:

– Pentru cei cu pensii sub 1.700 lei = vouchere sociale de 250 lei (o dată la două luni, tot anul 2023);

– Pentru cei cu pensii sub 2.000 lei (vârsta peste 60 ani)=sprijin de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie (suma va fi împărţită în două tranşe, pentru iarna aceasta şi iarna viitoare);

– Alocaţiile de stat pentru copii=se actualizează cu rata inflaţiei;

– Pentru persoanele cu dizabilităţi=se va acorda, în plus, a 13-a indemnizaţie;

– Indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război=se actualizează cu rata inflaţiei, începând din 2018 (circa +30%).

  • Adunând la creşterea curentă şi plăţile suplimentare, alături de alte ajutoare financiare care vor fi acordate, valoarea creşterilor înregistrate de pensiile mici depăşeşte cu mult rata inflaţiei.
  • În această formulă, impactul bugetar a fost calculat la 17,5 miliarde lei. Aceste plăţi suplimentare nu ar fi fost posibile fără creşterea economică din ultima perioadă şi fără creşterea veniturilor bugetare.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.