Mâine încep testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, autorităţile promiţând deschiderea circulaţiei în data de 22 decembrie | Informația Harghitei - jurnal independent Mâine încep testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, autorităţile promiţând deschiderea circulaţiei în data de 22 decembrie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Mâine încep testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, autorităţile promiţând deschiderea circulaţiei în data de 22 decembrie
Mâine încep testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, autorităţile promiţând deschiderea circulaţiei în data de 22 decembrie

Mâine încep testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, autorităţile promiţând deschiderea circulaţiei în data de 22 decembrie

Testele de rezistenţă la podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, supus unui amplu proces de reabilitare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, încep practic vineri, pasajul urmând să fie deschis circulaţiei în data de 22 decembrie. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat publicaţiei noastre că, astăzi, au fost montate toate prismele şi toţi senzorii necesari pentru efectuarea măsurătorilor, iar mâine, după ora 9:00, peste 30 de camioane grele vor fi amplasate pe pasaj între cele două deschideri.

„Efectiv, testul va avea două faze: una statică şi una dinamică. Faza statică înseamnă că la deschiderea pasajului, între cele două rampe, vor staţiona 32 camioane încărcate cu câte 30 tone, asta însumând per total aproape 1.000 de tone şi se va măsura câtă mişcare va avea deschiderea între cele două rampe. Bineînţeles, aici vorbim despre micromilimetri, deci în mod normal cu ochiul liber este imposibil de observat, dar va fi oricum ceva ce merită văzut, fiindcă va fi pentru prima dată şi, dacă mă gândesc bine, probabil pentru ultima dată când podul va avea o încărcătură de 1.000 tone în acelaşi timp. Nici după inaugurare nu va fi permisă trecerea pe pasaj a camioanelor mari, dat fiind faptul că nu are rost să intre acestea în centrul oraşului.

În ceea ce priveşte cealaltă metodă de testare, cea dinamică, un camion încărcat va trece pe pasaj, prima oară cu o viteză de 10 kilometri pe oră, după aceea cu 20 de kilometri pe oră, apoi cu 30 de kilometri pe oră şi cu 40 de kilometri pe oră, iar în final cu 50 de kilometri pe oră. Cam în asta constă de fapt toată testarea.

Bineîneţeles, pe toată perioada testării sunt montaţi senzorii şi se vor face verificări pentru a se stabili rezultatul final”, a afirmat Bors Bela.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc a precizat că după aceste teste, care se vor desfăşura şi sâmbătă, executantul va realiza mici repoziţionări privind indicatoarele, iar recepţia lucrărilor se va face în data de 21 decembrie, urmând ca podul să fie inaugurat în ziua următoare, de la ora 12:00. După festivitatea de inaugurare, care va dura aproximativ o oră, circulaţia pe pod va fi deschisă atât pentru autovehicule cât şi pentru pietoni şi biciclişti, fiind finalizate conexiunile necesare. Bors Bela a adăugat că nu se aşteaptă să fie constatate probleme în urma testelor, având în vedere faptul că toate verificările efectuate pe durata lucrărilor au avut rezultate pozitive.

Potrivit afirmaţiilor sale, costul total al lucrărilor a crescut semnificativ în ultimul an, ridicându-se la aproximativ 60 de milioane de lei.

Lucrările de reabilitare a podului peste calea ferată din Miercurea-Ciuc au început în aprilie 2022 şi au fost realizate în cadrul Planului de Mobilitate Urbană, cu o finanţare din partea Uniunii Europene în valoare de 17,24 milioane de lei.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.