Mâine, 17 noiembrie: Ziua Naţională fără Tutun | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Sănătate » Mâine, 17 noiembrie: Ziua Naţională fără Tutun
Mâine, 17 noiembrie: Ziua Naţională fără Tutun

Mâine, 17 noiembrie: Ziua Naţională fără Tutun

„Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!”

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa-numitul „fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Campania are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără: • creşte speranţa de viaţă • scade riscul producerii unui infarct miocardic • scade riscul formării unei tumori cancerigene • un mod de viaţă mult mai sănătos • mai mulţi bani în buzunar.

Dr. Tar Gyöngyi,
director executiv Direcţia de Sănătate Publică Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.