Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai sunt necesare câteva avize pentru deschiderea SPA&BALNEO Borsec | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Mai sunt necesare câteva avize pentru deschiderea SPA&BALNEO Borsec
Mai sunt necesare câteva avize pentru deschiderea SPA&BALNEO Borsec

Mai sunt necesare câteva avize pentru deschiderea SPA&BALNEO Borsec

  • Mik József, primarul staţiunii Borsec: „O parte dintre dosarele pentru obţinerea avizelor de funcţionare sunt depuse; săptămâna viitoare le vom depune pe cele necesare avizării de către ISU, DSV, Mediu şi de la Institutul de Balneologie”

Marea majoritate a eforturilor echipei Primăriei Borsec se concentrează acum pe finalizarea demersurilor necesare deschiderii noului Centru balnear.

Interviurile pentru personalul care va deservi baza SPA şi BALNEO din Borsec sunt în mare parte finalizate, ne spune Mik József, primarul staţiunii turistice de interes naţional. Potrivit acestuia, pentru început centrul va începe să funcţioneze fiind deservit de cel puţin 40 de persoane. Oferta de posturi, postată inclusiv pe pagina Primăriei Borsec, a fost asaltată de doritori, numărul celor înscrişi la interviuri depăşind 60 de persoane, majoritatea acestora fiind localnici. Interviurile se desfăşoară de mai bine de două săptămâni.

„Centrul SPA şi BALNEO BORSEC va începe să funcţioneze cu 40-42 de persoane dintre cele care au participat şi continuă să se prezinte la interviuri. La partea tehnică trebuie să mai angajăm personal, dar sperăm să-l găsim în localităţile din jurul Borsecului. Contractele le vom semna în momentul în care pornim activitatea Centrului”, precizează primarul Mik József .

Posturile scoase la concurs sunt de medic specialist, kinetoterapeut, balneo-fizioterapeut, asistent şef, asistent de mofetă, asistent medical, băieş, maseur, salvamar, recepţioneri, îngrijitori de spaţii publice, contabili, magazioneri, fochişti, paznici, nemaivorbind de poziţiile de conducere.

În acelaşi timp se lucrează la depunerea ultimelor dosare spre avizare.

„Am depus o parte dintre dosarele pentru obţinerea avizelor de funcţionare şi în prezent lucrăm la completarea şi depunerea celor pentru obţinerea avizelor de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la Direcţia de Sănătate Publică, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Institutul de Balneologie (Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – n.a.), pe care le vom depune săptămâna viitoare”, adaugă edilul.

Între timp, se achiziţionează reţeaua de calculatoare şi software-ul care vor deservi Centrul SPA&BALNEO, se cumpără prosoape, şezlonguri, aparatură fitness şi, fără a mai intra în detalii, tot ceea ce este necesar pentru primirea viitorilor oaspeţi, se lucrează la plantarea de flori în spaţiile interioare şi la amenajarea celor exterioare, pentru a deveni adevărate oaze de relaxare. Doar pentru cele pomenite anterior sunt alocate peste 700.000 de lei.

Pentru amenajarea componentei SPA se va înfiinţa o altă firmă a Primăriei – „Fontana Balneo SRL” – care se va ocupa de toate aspectele legate de această componentă a Centrului, în detaliu.

„De îndată ce ne vor fi eliberate avizele necesare, vom face angajările şi pornim activitatea. Nu doresc să avansez alte termene, dar facem eforturi ca să deschidem Centrul cât mai repede anul acesta, ne spune primarul staţiunii Borsec. 

Remember…

Odinioară era cunoscută peste tot în Europa ca „regina” staţiunilor balneoclimaterice din România; o localitate liniştită, ascunsă cumva, ca un preţios odor, între munţi, cu un potenţial natural curativ fabulos. A atras ca un magnet protipendada şi mai apoi, după abolirea proprietăţii private şi instaurarea celei colective, zeci de mii de vizitatori anual din România şi din afara ei.

În ciuda naţionalizării, soldată cu trecerea forţată în proprietatea statului a vilelor elegante, purtând preţiozitatea detaliilor, cochetăria şi, de ce nu, frivolitatea şi parfumul altor vremuri strălucitoare apuse, în cele aproape patru decenii de comunism Borsecul a cunoscut o glorie greu de imaginat azi şi de egalat. Potrivit localnicilor, 80% din veniturile oraşului proveneau din turism, iar restul din industrie şi apă minerală. Iar fosta Bază de Tratament era mereu neîncăpătoare, indiferent de anotimp.

Sfârşitul regimului comunist şi instaurarea tinerei democraţii, necunoscută românilor, ca de altfel întregului Bloc Răsăritean, şi neînţeleasă, precum şi schimbările radicale cu care a venit la pachet, nu au avut efectele scontate de noii lideri.

Vilele au început să se vândă, deşi existau legi ale retrocedării, iar unele au devenit gaj pentru contractarea unor împrumuturi uriaşe, pe care cei care le-au primit nu le-au mai returnat. Unul dintre efectele care a declanşat declinul staţiunii Borsec, cel mai vizibil, a fost închiderea Bazei de Tratament în 2001, care a atras după sine şi decăderea staţiunii balneoclimaterice din statutul de staţiune turistică de interes naţional, la cel de staţiune de interes local.  

Noii proprietari ai vilelor cumpărate nu au investit nici măcar un leu în prezervarea lor, iar acestea au început să se dărâme sub privirile neputincioase ale autorităţilor locale. Tentativa de a răscumpăra fosta Bază de Tratament, vândută pe 30.000 de euro unui proprietar care a lăsat-o în voia sorţii, a eşuat; cerea 350.000 de euro, o sumă exorbitantă pentru un imobil din care doar fundaţia rămăsese întreagă, pe care primăria nu şi-o permitea.

Infrastructura roasă de intemperii, aspectul dezolant al vilelor părăginite, al staţiunii în general şi lipsa fondurilor alocate de autorităţile centrale, indispensabile micului oraş pentru redresare, au falimentat turismul în zonă, eliminând principala sursă de venit a Borsecului.

După aproape un deceniu, la Primăria oraşului Borsec se instalează, în 2008, o nouă conducere, tânără şi hotărâtă să redea Borsecului imaginea şi statutul de altădată. În primul său mandat, primarul Mik József a solicitat şi a primit mai multe finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), fiind amenajate centrul staţiunii şi mai multe pârtii de schi. Dar proiectul major, menit să relanseze turismul în zonă, viza construirea unui complex balnear cu săli de tratament, saune şi bazine pentru băi în valoare de 4,77 de milioane de euro (fără TVA) la acea vreme, finanţat cu precădere de MDRT.

Proiectarea centrului balnear, numit astăzi SPA&BALNEO BORSEC, a început în 2010 şi în iulie 2011 au fost demarate lucrările de construcţie.

„Noul centru va dispune, printre altele, de o bază de tratament cu săli de masaj şi hidroterapie, tratament cu nămol, bazine pentru băi termale, saune, săli pentru gimnastică medicală şi bazine wellness”, spunea Mik József la începutul lunii noiembrie 2012, în cadrul unui interviu pe care mi l-a acordat înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, când a candidat din partea UDMR pentru un mandat, reprezentând Colegiu 5 din Harghita, râvnit de toate formaţiunile politice din judeţ.

A fost nevoie de 12 ani, marcaţi de nenumărate drumuri în Capitală pentru obţinerea de fonduri, de căutarea altor surse de finanţare, inclusiv de un împrumut contractat de primărie, pe lângă sprijinul oferit de ministerele de resort şi de consiliul judeţean, pentru ca visul unui tânăr primar îndrăzneţ şi al echipei sale la fel de încrezătoare într-un viitor mai bun pentru oraş şi pentru comunitate să devină realitate. Şi de peste 8 milioane de euro, aproape dublul sumei prevăzută iniţial, o investiţie uriaşă pentru un orăşel de munte.

„Este o construcţie impozantă, realizată în principal din piatră şi lemn. Dar când intri în interior este mai mare decât pare, modernă, având o suprafaţă generoasă şi dotată cu absolut tot ce îi trebuie. Este prevăzută cu bazine interioare şi exterioare, cu şapte saune (cu infraroşu, umedă, uscată) şi multe altele, iar baza de tratament va cuprinde şi hidroterapie, electroterapie, masaj terapeutic, împachetări cu nămol, camere cu sare, toate procedurile care au fost făcute cândva la Baza de Tratament din Borsec”, concluzionează primarul Mik József.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.