Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai puţin de jumătate din lemnul de foc oferit spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita persoanelor fizice a fost cumpărat de populaţie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Mai puţin de jumătate din lemnul de foc oferit spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita persoanelor fizice a fost cumpărat de populaţie
Mai puţin de jumătate din lemnul de foc oferit spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita persoanelor fizice a fost cumpărat de populaţie
timber texture

Mai puţin de jumătate din lemnul de foc oferit spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita persoanelor fizice a fost cumpărat de populaţie

Din luna martie, Direcţia Silvică va avea de vânzare pe tot parcursul anului lemn de foc şi de lucru destinat cetăţenilor

Pe finalul anului trecut, după ce în întreaga ţară, inclusiv în judeţul Harghita, s-a semnalat faptul că populaţia localităţilor nu avea de unde să cumpere lemne de foc, deşi se apropia iarna, Codul silvic s-a modificat, în sensul în care Romsilva, prin direcţiile silvice din ţară, era obligată să ofere spre vânzare lemn de foc persoanelor fizice.

La nivelul judeţului, Direcţia Silvică (DS) Harghita s-a conformat modificărilor legislative şi a făcut stocuri de lemne de foc în zona de nord a judeţului, acolo unde cele trei ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Topliţa, Borsec şi Tulgheş – administrează suprafeţe forestiere aflate în proprietatea statului.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, la nivelul judeţului, mai puţin de jumătate din lemnele de foc şi de lucru oferite de instituţia pe care o conduce spre vânzare persoanelor fizice în această iarnă a fost cumpărată de populaţie. „Ne exprimam temerile anul trecut asupra faptului că acest lemn pus pe piaţă în Harghita, fiind marea majoritate lemn de răşinoase, nu-şi va găsi cumpărătorii şi am exprimat o doză de scepticism în legătură cu modul cum vom reuşi să-l valorificăm. În parte am avut dreptate, deşi dinspre mediul social din zona rurală şi chiar urbană, unde nu există gaz, existau semnale că este o cerere foarte mare de lemn de foc pe piaţă şi acest lemn nu are furnizor. Şi atunci dispoziţia legislativă obliga Romsilva să devină furnizor pe această piaţă a lemnului. Realitatea a arătat că, practic, mai puţin de jumătate din lemnul de foc pe care am reuşit să-l punem pe piaţă a fost cumpărat de persoanele fizice”, a declarat directorul DS Harghita.

Preţul unui metru cub de lemn de foc vândut către populaţie de DS Harghita este de 120 lei, plus TVA. Preţul unui metru cub de lemn subţire de construcţii este de 220 lei, la care se adaugă TVA.

Posibile cauze ale acestei cereri scăzute de lemn de foc

În legătură cu motivele pentru această cerere scăzută de lemn în judeţ, ing. Cătălin Mutică a explicat că „există şi o procedură destul de greoaie impusă de lege: persoanele fizice trebuie să-şi depună cererile la primăriile din zona de reşedinţă, primăriile trebuie să transmită cererile la ocolul silvic, iar ocolul silvic trebuie să facă mai departe toate formalităţile de vânzare a materialului lemnos”.

Un alt motiv: este cunoscută realitatea că lemnul de răşinoase e mai slab caloric şi produce mai puţină căldură, energie termică, decât lemnul de foioase. În pădurile harghitene, după cum se ştie, este foarte puţin lemn de foioase, aici fiind arbori de esenţă răşinoase. Şi aceasta „e una dintre cauzele apatiei de cereri de lemn de foc pe piaţa noastră. Deoarece în continuare sunt firme care aduc lemn de foioase din alte zone ale ţării, la preţuri foarte mari şi care îşi găsesc cumpărătorii”.

De asemenea, mai trebuie spus că lemnul care se oferă la vânzare se găseşte în rampă la drum auto forestier. Cine cumpără acest lemn de foc trebuie să-şi asigure manipularea, încărcarea şi transportul până la domiciliu, ceea ce ridică costurile. „Dar nu se ajunge nici într-un caz la costurile la care, în momentul de faţă, ajunge lemnul de foioase. Lemnul de fag se vinde cu aproximativ 300 de lei la agenţii economici. S-a ajuns într-adevăr la un preţ la care nu mulţi se gândeau anii trecuţi”, a punctat directorul DS Harghita.

Jumătatea lemnelor de foc şi de construcţii rămasă a fost vândută la licitaţie publică agenţilor economici 

Conform sursei citate, în această situaţie există şi o procedură prin care direcţiile silvice sunt nevoite să vândă lemnul la licitaţie către agenţii economici, însă doar după soluţionarea pe plan local a cererilor persoanelor fizice care sunt depuse la primării.

Ing. Cătălin Mutică a spus că pentru stocurile de lemn de lucru şi de foc aflate pe rampele celor trei ocoale silvice, pentru care nu a fost cerere din partea populaţiei, Direcţia Silvică Harghita a fost nevoită să organizeze o licitaţie pentru vânzarea acestora către agenţii economici. Licitaţia a avut loc pe 5 ianuarie, fiind vândut aproape tot lemnul de foc şi lemnul de construcţii către diverşi agenţi economici, care s-au prezentat la licitaţie. Este vorba despre 348 mc lemn de foc şi 585 mc de lemn de construcţii. Stocurile au provenit din producţia anului 2017.

Directorul DS Harghita a declarat că, în acest an, instituţia pe care o conduce s-a organizat din timp pentru a putea să respecte dispoziţiile legii şi să pună pe piaţă lemnul de foc şi de construcţii destinat persoanelor fizice. În acest sens, Direcţia Silvică a organizat licitaţie în sistem electronic pentru contractarea lucrărilor de exploatare a parchetelor pentru care legea prevede obligativitatea de a fi exploatate prin prestaţie şi materialul lemnos să fie vândut sub formă fasonată. „Aproximativ 50% din loturile oferite la licitaţie au fost adjudecate, în momentul de faţă se semnează contractele şi vom începe cât de curând exploatarea acestor partizi. Prin urmare, în perioada următoare, începând cu luna martie, vom avea din nou pe piaţă lemn de foc şi lemn de construcţie pentru populaţie”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că pe parcursul acestui an, DS Harghita va oferi permanent spre vânzare material lemnos către populaţie.

Acesta a mai arătat că, în cazul persoanelor dintr-o altă localitate decât din zona în care ocolul silvic administrează păduri care îşi exprimă opţiunea de a achiziţiona lemn de foc sau de construcţii, acestea trebuie să îşi depună cererea la primăria din zona de reşedinţă. Primăriile trebuie să înainteze acele solicitări Prefecturii Harghita. Iar apoi, în urma unui dialog dintre Direcţia Silvică şi Instituţia Prefectului, să se repartizeze respectiva cerere la un ocol silvic care deţine stocuri de material lemnos pentru populaţie.

De asemenea, potrivit sursei citate, va exista şi o aplicaţie în sistemul informatizat al RNP – Romsilva, în care se vor putea vedea în mod real şi stocurile, şi mişcările lor, şi solicitările transmise primăriilor şi prefecturii.

xxx

În legătură cu activitatea totală a DS Harghita pe 2017, ing. Cătălin Mutică a declarat că anul trecut s-a încheiat „cu realizări la toţi indicatorii pe care i-am avut în planul de management”. „De asemenea, din punct de vedere al evaluării echipei manageriale, s-au îndeplinit toate obiectivele incluse în planul de management şi obiectivele generale ale Direcţiei Silvice Harghita. Din acest punct de vedere, atât echipa managerială, cât şi întregul corp tehnic al Direcţiei Silvice au o reală satisfacţie asupra rezultatelor muncii din 2017. Bineînţeles, în prima parte a lui 2018, activitatea este practic o continuare a celei din 2017”, a spus directorul DS. În ceea ce priveşte activitatea din teren, în primele luni ale anului aceasta este legată cel mai mult de exploatarea forestieră. Deoarece se ştie că pe strat de zăpadă se exploatează materialul lemnos cel mai bine şi cel mai ecologic pentru fondul forestier. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.