Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai puțin de două luni până la Tuşnad Gastro Blues Fest | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Parteneriate media » Mai puțin de două luni până la Tuşnad Gastro Blues Fest
Mai puțin de două luni până la Tuşnad Gastro Blues Fest

Mai puțin de două luni până la Tuşnad Gastro Blues Fest

Ediția cu numărul trei a singurului festival de blues din județul Harghita, Tuşnad Gastro Blues Fest, este programată pentru perioada 10-12 iunie. Iar partea bună este aceea că se suprapune peste Rusaliile Ortodoxe, ceea ce înseamnă că lunea este zi liberă și atunci vom putea savura festivalul până la final.

În acest an, Tuşnad Gastro Blues Fest (TGBF) vine cu trei premiere pentru România. Este vorba de chitaristul britanic Marcus Bonfanti, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă Ten Years After. La Băile Tușnad mai ajunge și legendara trupă britanică DR. FEELGOOD, formată în 1971 și bine cunoscută pentru single-urile timpurii precum „She Does It Right”, „Roxette”, „Back in the Night” și „Milk and Alcohol”. Nu în ultimul rând, este vorba de una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americană, o artistă ce și-a început cariera în muzică soul atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa; adică Gisele Jackson, care va fi va fi acompaniată de trioul spaniol The Shu Shu’s.

La TGBF 2022 va reveni artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka. Jumping Matt. Muzicuțist de excepție, el va cânta de data aceasta alături de trupa sa, în formulă completă ca Jumping Matt & His Combo, a cărei secțiune de corn mare este cunoscută și sub denumirea de „Custom Big Band”.

Dintre numele românești, la Băile Tușnad este așteptată trupa Burning Blues, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt – chitară, Molnár Levente – tobe şi Nagy „Bogy” Bogdan – voce şi muzicuţă, Ştefan Czifrak – chitară bas.

Soul Serenade (Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță; Codruț Andrei – mandolină) îmbină stiluri și estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX până la începuturile tradiției de jazz și swing din anii ’30.

Florin Giuglea Trio (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac – tobe) va aduce magia blues-ului electric la Băile Tușnad, împreună cu o bucată din sufletul lui – „Invitation to the Blues” (albumul de debut).

Va fi prezent și Zsugya Robert Cristian aka. Southernman Robbie, un interpret și compozitor de muzica country blues și unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de „slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo.

Dintre tinerii artiști de blues, pe scena de la poalele Pietrei Șoimilor va urca Bluemans. Chiar dacă formația s-a înființat în 2019, membrii ei cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe), Alin Neagoe (chitară bas) și Alexandru Matei (clape). Alexandru Cismaru este nou-venitul în formație

***

Pentru că festivalul are în denumire și Gastro, la Tușnad va fi prezent, cu tot cu celebrele sale ceaune, Papa la Șoni. Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langoșii, dar nici preparate mai „ușoare” precum pastele, iar desertul e asigurat de ciocolata artizanală.

De asemenea, Pe 11 și 12 iunie (adică sâmbătă și duminică) vor fi organizate câte două sesiuni de gastronomie cu degustare de vin vs. degustare de bere pe zi, în intervalele 12:30-14:00 și 15:00-16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari, cât și diverse sortimente de vin și bere potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierii festivalului.

***

La fel ca anul trecut, ediția din 2022 a TGBF va găzdui o expoziție de fotografie ce va cuprinde imagini de la edițiile anterioare, precum și o serie de workshopuri tematice.

***

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe site-urile iabilet.ro (https://www.iabilet.ro) și ambilet.ro (https://www.ambilet.ro).

***

Tușnad Gastro Blues Fest este un eveniment ce împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale. Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, Tușnad Gastro Blues Fest reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile, inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad.

  • Programul pe zile al festivalului

Vineri, 10 iunie

Bluemans (România); Burning Blues (România); Marcus Bonfanti (Marea Britanie)

Sâmbătă, 11 iunie

Soul Serenade (România); Florin Giuglea Group (România); Dr. Feelgood (Marea Britanie)

Duminică, 12 iunie

Southernman Robbie (România); Gisele Jackson & The Shu Shu’s (SUA/Spania); Jumping Matt & His Combo (Ungaria)

Mai multe detalii despre Tuşnad Gastro Blues Fest puteți afla de pe https://tusnadfest.ro/blues/ sau https://www.facebook.com/TusnadGastroBluesFest.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.