Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai avem, încă, angajatori care folosesc munca la negru | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Mai avem, încă, angajatori care folosesc munca la negru
Mai avem, încă, angajatori care folosesc munca la negru

Mai avem, încă, angajatori care folosesc munca la negru

Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita îşi face datoria de a ajunge la cât mai mulţi agenţi economici, în control, fireşte, nu pentru a găsi neapărat hibe, ci pentru a se convinge că se respectă legislaţia în vigoare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi din punctul de vedere al felului în care se desfăşoară relaţiile de muncă. În acest sens, în luna mai 2019, 11 inspectori de muncă au ajuns în 96 de unităţi economice şi, la fel ca în perioadele anterioare, au constatat că mai sunt angajatori care continuă să nu ia în seamă prevederile legale privind relaţiile de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, ceea ce, evident, atrage după sine sancţionarea celor vinovaţi. În cazul de faţă este vorba de sancţionarea a 73 de angajatori din totalul de 96, pentru neconformităţile constatate. Mai concret, 36 de angajatori aveau nereguli în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, dintre aceştia 7 angajatori au fost sancţionaţi pentru că aveau la lucru 12 persoane fără forme legale de angajare. Altfel spus, aceşti oameni au fost folosiţi să practice munca la negru. Aşadar, mai avem agenţi economici care recurg la această metodă riscând chiar să plătească amenzi, chestiunea este să fie dovediţi că practică munca la negru, pentru că, potrivit zicalei, „hoţul neprins e negustor cinstit!”.

Revenind la cele petrecute în cursul lunii mai, de la Daniela Bortos, consilier juridic în cadrul ITM Harghita, am reţinut faptul că, în total, au fost aplicate 164 de sancţiuni, din care 24 de amenzi contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 307.000 lei. În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 17 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 250.000 lei, iar 7 sancţiuni aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă însumează 56.000 lei.

După cum mi s-a precizat, printre greşelile care au atras după sine amenzi se află pe primul loc faptul de a nu fi fost elaborate instrucţiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, nu s-a asigurat examenul medical la angajare şi examenul periodic, lipsa instructajului de protecţie a muncii, lipsa echipamentului de lucru şi de protecţie, neasigurarea materialelor necesare informării şi instruirii lucrătorilor şi, nu în ultimul rând, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

∗∗∗

Referitor la munca la negru, consider necesar să reamintesc, pe scurt, faptul că: firmele care folosesc lucrători la negru riscă amenzi de 20.000 de lei şi chiar să le fie sistată activitatea, iar pedeapsa aplicată angajatorilor poate fi, în anumite cazuri, închisoarea; pe de altă parte, persoanele care lucrează fără forme legale nu riscă închisoare, însă pot fi sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei şi nu vor putea avea parte de protecţie socială sau acces la credite bancare, nu îşi vor putea apăra, în instanţă, drepturile rezultând din relaţiile de muncă, iar pensiile de care vor beneficia vor fi extrem de mici. Se impune şi completarea conform căreia, în lipsa unui contract de muncă declarat, lucrătorii nu plătesc absolut nimic la stat şi, implicit, nu se pot bucura de avantajele de care se bucură salariaţii cu forme legale.

∗∗∗

Un plus de informaţii

  • În luna mai 2019, în judeţ au fost comunicate 17 evenimente\accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.
  • Statistic, în luna mai 2019 tot în judeţul Harghita, evident, erau 83.478 de contracte active, din care cu normă întreagă 72.513, iar cu normă parţială 10.965.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.