Luni începe Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Luni începe Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului
Luni începe Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului

Luni începe Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului

La Complexul Sportiv Naţional de la Izvoru-Mureşului, luni va începe o nouă ediţie a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni.

Deschiderea lucrărilor va avea loc începând cu ora 16:00, cu un Cuvânt de binecuvântare al PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, salutul organizatorilor, prezentarea participanţilor, a sponsorilor şi partenerilor ediţiei.

În prima zi a lucrărilor Universităţii vor fi prezentate şi dezbătute următoarele teme:

Necesitatea definitivării politicilor publice în relaţia statului român cu comunităţile româneşti din vecinătatea României şi de pretutindeni; Se respectă strategiile statului în domeniu?

– România şi românii de pretutindeni, în contextul provocărilor actuale; consecinţele Brexit asupra românilor; conflicte inter-religioase şi manifestările de xenofobie din Europa, lupta anti trafic de persoane; Legea votului prin corespondenţă;

– Priorităţi ale Grupului de Lucru interinstituţional la Preşedinţia României dedicat situaţiei copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.

Pentru prima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru-Mureşului şi-au anunţat prezenţa d-na Maria Ligor, ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi d-na Sandra Pralong, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor.

 Marţi, 16 august, începând cu ora 9:00, în cadrul Universităţii, temele propuse de organizatori sunt:

Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor pentru 2018. Evoluţii geopolitice şi interesul naţional românesc;

Războiul informaţional la frontiera NATO şi UE. Presa din R. Moldova: cum răspunde România agresiunii informaţionale?

– Proiectul „Demnitate prin cultură”, inițiat de Fundația Dignitas din București. Proiectul are ca obiectiv colectarea de cărți și reviste în limba română și donarea acestora către românii din afara granițelor și către asociații și școli din zone defavorizate și vulnerabile din România.   

Marţi, la lucrările Universităţii şi-a anunţat prezenţa fostul preşedinte al României, d-l Traian Băsescu.

Ediţia din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru-Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe) cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Primăriei şi Consiliului local Voşlăbeni.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.