Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost Rockstadt Extreme Fest, ediția a IV-a | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » A fost Rockstadt Extreme Fest, ediția a IV-a
A fost Rockstadt Extreme Fest, ediția a IV-a

A fost Rockstadt Extreme Fest, ediția a IV-a

Îmi aduc aminte de prima ediţie a festivalului de la Râşnov – Rockstadt Extreme Fest. Era început de septembrie, temperaturile intraseră în intervalul celor specifice toamnei. De la spaţiul mai mic şi până la numărul oamenilor avea alura unui festival aflat la început de drum, a unui… copil. De atunci, festivalul a crescut şi, chiar dacă anul acesta a împlinit doar 4 ani, organizatorii au reuşit să-l aducă repede la vârsta majoratului. Astfel, după numai 4 ani, se poate spune că Rockstadt Extreme Fest este unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din zonă.

Festivalul a reuşit să aducă la Râşnov câteva mii de oameni – de la copii până la persoane trecute de prima tinereţe – toţi având în comun muzica rock, muzica rock extremă.

Deşi festivalul a început pe o vreme nu tocmai prietenoasă, ploaia nu a constituit un obstacol de netrecut pentru ca fanii să-şi vadă  idolii. Astfel, lumea s-a îngrămădit să-l vadă pe Max Cavalera şi Soulfly, dar şi pe Carach Angren. Apoi pe scenă au urcat Negură Bunget. Nu se va şti dacă timişorenii, împreună cu piesa Hora Soarelui, au reuşit să alunge pentru o clipă norii, iar razele astrului cosmic să încălzească puţin zona festivalului sau dacă a fost o simplă coincidenţă. Bănuim că e doar coincidenţă, dar pentru frumuseţea poveştii ne vom preface că timişorenii, alături de public şi de Hora Soarelui, au fost cei „vinovaţi” pentru dispersarea norilor. Mai ales că la Bucovina ploaia şi-a refăcut apariţia. Seara zilei de vineri s-a terminat cu recitalurile finlandezilor de la Moonsorrow şi a britanicilor de la My Dying Bride.

Sâmbătă şi duminică, fără ploaie, festivalul a fost mult mai… primitor. Iar acest lucru s-a reflectat şi în numărul mai mare al celor care au văzut concertele, nerămânând la mese, adăpostindu-se de ploaie, cum s-a întâmplat vineri seara. Pe lângă vremea bună, pentru ca reţeta să fie reuşită, s-a presărat mult metal (capii de afiş au fost Morgoth, Borknagar, Mayhem, Insomnium, Soilwork şi Parkway Drive).

Şi anul acesta, organizatorii au pus o scenă secundară, pe care au urcat trupe aflate la început de drum. Însă, spre deosebire de anul trecut când concertele începeau târziu în noapte, acum, pe cele două scene se cânta concomitent: până ce o formaţie se pregătea de show pe scena mare, atmosfera era întreţinută de o altă trupă pe scena mică. În total, a patra ediţie a Rockstadt Extreme Fest a însemnat 50 de formaţii care, cu excepţia zilei de joi, când s-a cântat doar pe scena mică, au asigurat muzică live neîntrerupt de la orele amiezii şi până după miezul nopţii.

De remarcat faptul că scena mare a purtat numele lui Adrian Rugină, cel care a reuşit să salveze câteva vieţi în incendiul din clubul Colective, dar în final şi-a pierdut-o pe a lui.

 

În loc de Post Scriptum

Rockstadt Extreme Fest reuşeşte să aducă la un loc oameni din mai multe ţări, părinţi alături de copii, tineri sau… mai puţin tineri. Dar, pe lângă evenimentul în sine, festivalul mai (poate) însemna ceva.

Pentru o localitate mică, cu 15.000 de suflete, lipsită de industrie, de firme, şansa stă în organizarea de astfel de evenimente. Indiferent că e vorba de festival de teatru, de muzică de club, de jazz sau de rock, un festival de amploare poate veni în sprijinul unei comunităţi mici. Într-o localitate de 15.000 de oameni au mai venit alţi 4-5.000. E drept că nu toţi au stat în Râşnov, dar toţi au consumat acolo. Toţi, timp de 3-4 zile, au lăsat bani fie la cazări, la restaurante, fie la intrarea în cetate pentru a o vizita.

E drept că Râşnovul mai are ceva: are o cetate, o peşteră, un parc dedicat dinozaurilor, dar şi Piatra Craiului în apropiere.

Poate nu ar fi rău ca şi harghitenii să se uite puţin în jurul lor. Acolo unde nu se face, să se încerce organizarea unor evenimente (culturale sau sportive) care să atragă lume importantă ca număr din alte judeţe şi, de ce nu, chiar şi din străinătate. Iar acolo unde se face, să se încerce să se ia vălul etnicizării ce a fost pus peste mai toate evenimentele şi să se dezvolte şi faptic (nu numai verbal) actualele festivaluri în unele de importanţă naţională.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.527364674140560.1073741870.103226036554428&type=1&l=d49a683598

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.