Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lună de lună, amenzile aplicate de inspectorii ITM Harghita depăşesc o sută de mii de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Lună de lună, amenzile aplicate de inspectorii ITM Harghita depăşesc o sută de mii de lei
Lună de lună, amenzile aplicate de inspectorii ITM Harghita depăşesc o sută de mii de lei

Lună de lună, amenzile aplicate de inspectorii ITM Harghita depăşesc o sută de mii de lei

Din recentele informaţii care ne-au parvenit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita am aflat două lucruri: că în luna noiembrie 2019, la agenţii economici din judeţul Harghita s-au efectuat 109 controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 25 de controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), efectuate de către inspectorii ITM Harghita; cel de-al doilea lucru pe care l-am aflat este că din numărul total de angajatori verificaţi au fost sancţionaţi 48 de angajatori şi în total au fost aplicate 103 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 135.500 lei. Asta este, sau dacă vreţi ar putea fi, ştirea după care aş putea sau ar trebui să pun punct final, însă nu pot face acest lucru şi vă voi spune şi de ce. Pentru că, ajungând la înşiruirea greşelilor constatate şi pentru care au fost aplicate sancţiunile – amenzi şi avertismente – acestea sunt aceleaşi ca şi cele semnalate în toate lunile de la începutul anului. Le mai amintesc din nou şi sunt mai mult ca sigură că aceia care au mai citit în ziarul nostru motivele pentru care au fost sancţionaţi angajatorii harghiteni în lunile trecute vor avea aceeaşi senzaţie pe care am avut-o şi noi, şi anume că nimic nu s-a schimbat. Aşadar, neconformităţile pentru care cei 48 de angajatori au plătit în total peste 150.000 de lei sunt: neelaborarea de instrucţiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare şi periodic, neefectuarea instructajului de protecţia muncii, lipsa echipamentului de lucru şi de protecţie, neasigurarea materialelor necesare informării şi instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă şi, nu în ultimul rând, mai sunt angajatori – ce-i drept doar 3 la număr – care au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 5 persoane fără forme legale de angajare.

Ce concluzie se poate desprinde din această situaţie? Sper să nu am dreptate, dar mi se pare că pe angajatori nu îi deranjează să plătească amenzile, poate şi pentru faptul că sancţiunile nu sunt suficient de usturătoare şi după ce pleacă inspectorii lucrurile rămân neschimbate. Doar că această atitudine este total în detrimentul lucrătorilor, ei rămânând în continuare neprotejaţi în faţa pericolelor accidentelor de muncă, unele care, în multe situaţii, au fost şi pot fi fatale.

AURELIA ILUŢ

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.