Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Locurile pentru vaccinarea anti-COVID – epuizate până în martie în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Sănătate » Locurile pentru vaccinarea anti-COVID – epuizate până în martie în Harghita
Locurile pentru vaccinarea anti-COVID – epuizate până în martie în Harghita

Locurile pentru vaccinarea anti-COVID – epuizate până în martie în Harghita

  • 29.597 de persoane din judeţ s-au înregistrat până în data de 25 ianuarie pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, dintre care s-au vaccinat 6.013 (20,32%)

Luni a ajuns în Harghita o nouă tranşă de 517 flacoane de vaccin anti-COVID-19, însemnând 3.120 de doze de ser, acestea fiind distribuite în judeţ în cursul primei zile a săptămânii. Ele vor fi administrate în perioada 25-29 ianuarie, ne spune dr. Tar Gyӧngyi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Şi tot de luni, la spitalele din judeţ se administrează personalului medical şi dozele de rapel ale vaccinului anti-COVID-19.

În Centrul de vaccinare al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se vaccinează 180 de persoane pe zi. Astfel, până luni, 25 ianuarie, au fost imunizate aici 2.110 de persoane, dintre care 537 sunt angajaţi ai spitalului, reprezentând 43% din totalul personalului medical al instituţiei medicale.

Luni a fost vaccinat împotriva noului coronavirus şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a îndemnat din nou populaţia judeţului să se programeze în număr cât mai mare, reiterând că vaccinul este singurul care ne va ajuta să putem reveni cât mai curând la viaţa normală.

„Comunitatea noastră a dat dovadă de comportament responsabil de foarte multe ori, atunci când a fost nevoie de cooperare şi de solidaritate comunitară. Avem exemplu pentru asta şi din timpul pandemiei. Acum este nevoie din nou de această solidaritate: dacă ne vaccinăm în număr mare, avem şansa reală de a pune capăt pandemiei. Din acest motiv, pentru sănătatea familiei şi a mea, astăzi m-am vaccinat şi eu. Îndemn la vaccinare şi locuitorii judeţului”, a declarat şeful administraţiei publice judeţene la scurt timp după vaccinare.

Totodată, numărul persoanelor din sistemul de educaţie programate pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a crescut de la 32% în urmă cu o săptămână, la aproape 50% luni, graţie unei campanii de informare corecte, susţine numărul 2 al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

„Am organizat multe videoconferinţe cu directorii de şcoli pe acest subiect, de asemenea i-am rugat pe colegii noştri să se informeze din surse credibile, să studieze materialele promovate în mass-media de Ministerul Educaţiei, să se edifice asupra vaccinului apelând la specialişti în domeniu. Desigur, este decizia fiecăruia dacă se vaccinează sau nu, dar trebuie să luăm în calcul că şi noi, personalul din educaţie, trebuie să venim în întâmpinarea elevilor, grăbind posibilitatea de deschidere a unităţilor de învăţământ şi de a susţine orele în format fizic. Este şi datoria noastră morală să ne vaccinăm, pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor şi a familiilor lor. Ne bucurăm de răspunsul prompt venit din partea colegilor noştri, confirmat de creşterea numărului celor care s-au programat în ultimele zile pentru vaccinare”, a precizat prof. Cristinel Glodeanu.

Potrivit acestuia, începând din primele zile ale lunii februarie, numărul dozelor de vaccin alocate zilnic populaţiei judeţului înscrisă pe platforma de vaccinare ar urma să se suplimenteze cu „cel puţin 60 de doze pentru cadrele didactice”, în vederea urgentării imunizării personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

Se iau în discuţie inclusiv creşterea dozelor de vaccin alocate zilnic angajaţilor din sistemul de educaţie care au solicitat imunizarea şi programarea pe şcoli, astfel încât întreg personalul unei unităţi de învăţământ să se prezinte la vaccinare în aceeaşi zi, la o anumită oră, în acelaşi centru.

„Ne dorim să existe un flux constant, cunoscut autorităţilor şi pentru o bună aprovizionare cu vaccin, dar şi pentru buna desfăşurare a activităţii de vaccinare. Trebuie să colaborăm pentru sprijinirea personalului medical, în vederea prognozării unui program ritmic, fără sincope în derularea activităţii de vaccinare a personalului din sistemul de educaţie”, explică inspectorul şcolar general adjunct.

Vaccinarea cadrelor didactice, a început vinerea trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul reşedinţă al judeţului.

Vă reamintim că Guvernul a decis, săptămâna trecută, extinderea categoriilor de persoane eligibile pentru vaccin în cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19, incluzând persoanele cu dizabilităţi, cu mobilitate redusă, suferinzii de imunodepresie, însoţitorii lor şi persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie, precum şi persoanele fără adăpost.

Şi angajaţii administraţiilor publice locale pot primi vaccinul în cea de-a doua etapă a campaniei. Vaccinul împotriva COVID-19 va fi disponibil şi pentru sportivii din echipele naţionale şi olimpice, precum şi pentru cei calificaţi individual şi pentru personalul acestora.

Luni şi marţi a ajuns în România, cu două aeronave, cea de-a şasea tranşă de vaccin Pfizer-BioNTech, însumând 188.370 de doze de ser anti-COVID, iar transportul către cele şapte centre regionale de stocare din ţară a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, în condiţii de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

În cursul acestei săptămâni ar trebui să ajungă în ţară şi cea de-a doua tranşă de vaccin de la Moderna, alcătuită din 22.000 de doze, alăturându-se celor 14.000 de doze care au constituit prima tranşă, intrată în România în data de 12 ianuarie 2021.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.