Localnicii, singuri faţă cu lupii şi urşii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Localnicii, singuri faţă cu lupii şi urşii
Localnicii, singuri faţă cu lupii şi urşii
Nu e suficientă paguba, că apoi apar şi greutăţile întâmpinate în procedura de transport şi neutralizare a deşeurilor animale, deoarece firma care se ocupă cu această procedură trebuie plătită în avans. În imagine: o parte a oilor ucise de lup în gospodăria lui Tőke Lőrinc din Ciumani.

Localnicii, singuri faţă cu lupii şi urşii

Atacurile urşilor şi lupilor la stânele din Harghita continuă, localnicii fiind nemulţumiţi că nu primesc ajutor pentru rezolvarea acestei probleme şi ameninţând că vor ajunge să îşi facă singuri dreptate.

Unul din ultimele atacuri a avut loc în comuna Ciumani, unde 26 de oi au fost ucise de lupi în gospodăria unui localnic, pagubele produse fiind însemnate. Potrivit procesului-verbal de constatare, lupii au ucis 16 oi şi au rănit alte 10, pe care proprietarul a fost nevoit să le sacrifice. Tőke Lőrinc, din Ciumani, în gospodăria căruia a avut loc atacul, a spus că „lupii au făcut ravagii” şi că a rămas fără aproape jumătate din cele 62 de oi pe care le avea.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost ieri în gospodăria lui Tőke Lőrinc şi a declarat că ordinul de derogare care urmează să fie semnat de ministrul Mediului este inaplicabil şi, dacă situaţia nu se va schimba, protestele pentru rezolvarea problemei vor continua.

Datele APM Harghita arată că, în ultimele zile, au mai fost raportate atacuri în zona Cristuru Secuiesc-Odorheiu Secuiesc, dar şi în comuna Corbu, fiind ucise mai multe oi şi vite.

O altă comună unde au fost semnalate probleme este Tulgheş, din zona de nord a judeţului, unde aproape zilnic au loc astfel de atacuri ale urşilor. Primarul comunei, Marcel Vancu, a declarat că în ultimele zece zile au fost înregistrate patru atacuri în care ursul a ucis mai multe vite aflate la stâne, dar numărul este mult mai mare, multe dintre sălbăticiuni fiind alungate de câini şi de ciobani.

„Sunt foarte mulţi urşi şi atacurile sunt succesive, aproape zilnic avem un atac. Numai că ciobanii şi-au luat nişte măsuri de siguranţă, a crescut numărul câinilor, stau de pază. Mi-au spus că anul viitor, dacă mai continuă şi nu se iau nici un fel de măsuri, ei nu mai strâng animale din zonă să le păzească, pentru că sunt obligaţi să le plătească”.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.