Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Livezi: Serată de dansuri populare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Cultură » Livezi: Serată de dansuri populare
Livezi: Serată de dansuri populare

Livezi: Serată de dansuri populare

Aproximativ 30 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Livezi, la o primă serată de dansuri populare, din şase câte vor fi organizate în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi, intitulat „Balul portului popular”.

„Am gândit acest proiect ca un eveniment pentru toată familia, în care părinţii şi bunicii pot transmite copiilor şi nepoţilor plăcerea şi dragostea pentru dansurile populare autohtone şi nu numai. A fost o seară plină de voie bună, muzică şi relaxare”, a spus Maria Oltean, preşedintele Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi.

Pe lângă cele 6 serate, în 13 noiembrie va fi organizat Balul portului popular. Conform sursei citate, proiectul „Balul portului popular” are ca scop organizarea unui bal (Jioc, cum se spunea în satul Livezi) la care „participanţii să îmbrace hainele de sărbătoare ale bunicilor şi străbunicilor noştri şi să danseze dansurile de la noi din sat: Baraboiul, Banul mărăcinilor, Şea de doi, Sârba, Sârba studenţilor, Hora mare, Corobgheasca, Munteneasca şi alte dansuri ce se dansau pe vremuri aici în sat, dar şi în alte zone ale ţării”. „Deoarece nu toată lumea mai cunoaşte aceste dansuri, vom organiza aceste serate de dansuri populare în cadrul cărora le vom învăţa. Şi pentru ca totul să fie cât se poate de autentic, la bal vom recrea un colţişor din casele de odinioară, unde participanţii vor putea să îşi facă poze”, a precizat Maria Oltean.

La bal vor fi prezentate dansurile din sat şi vor fi invitaţi Junii Becleanului de pe Olt din satul Beclean, judeţul Braşov, coordonaţi de Florin Şerban şi Trupa de dansatori populari „Szellő” din Coşnea, comuna Agăş, judeţul Bacău, coordonată de Vaszi Levente.

„Aşteptăm cu drag orice persoană care iubeşte dansurile populare, care e interesată să înveţe. Noi suntem deschişi către orice persoană care vrea să vină să încerce experienţa aceasta a dansurilor populare. În cadrul proiectului vrem să formăm un ansamblu care o să facă o demonstraţie la Balul portului popular. Persoanele cu veleităţi artistice din sat vor avea ocazia să se exprime într-un mod organizat”, a conchis reprezentanta Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi.

Proiectul „Balul portului popular” este finanţat de Consiliul Judeţean Harghita şi este sprijinit de Primăria comunei Mihăileni, dar şi de sponsori. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.